Rekonstrukcija Vlade ni na vidiku

Rekonstrukcija Vlade ni na vidiku

17 jula 2013

Vlada_Srbije_logoDogovor lidera vladajuće koalicije o rekonstrukciji Vlade nije ni na pomolu, a crtanje nove kadrovske šeme u Nemanjinoj 11 i po javnim preduzećima, ide mnogo teže nego što su vodeći ljudi iz vlasti očekivali. Premijer Srbije Ivica Dačić priznao je u sredu da Aleksandar Vučić, Mlađan Dinkić i on nemaju jasnu sliku o novim personalnim rešenjima:

– Tačnije, možda mi i znamo šta bismo želeli, ali je pitanje hoće li to biti moguće. Ali, činjenica je i da ne postoje nikakvi problemi i nesuglasice između Vučića i mene kad je u pitanju rekonstrukcija. Nije sada pitanje ko je grešio, a ko ne, jer svaka greška može da se ispravi. Pravo pitanje je, kako će Srbija dalje. Činjenica je da ova vlast nema alternativu, i da zato moramo međusobno da se takmičimo i izvučemo najbolje iz sebe.

Premijer je posle sednice predsedništva SPS poručio da su svi ministri iz njegove stranke spremni da se povuku, ako je to stav rukovodstva.

– Dobio sam ovlašćenje da sa liderom naprednjaka Aleksandrom Vučićem razgovaram o ciljevima rekonstrukcije, političkim ciljevima i personalnim rešenjima. Nećemo biti prepreka za temeljne promene, niti su nam problem neke preraspodele funkcija.Ipak, i Žarko Obradović i Milutin Mrkonjić smatraju da su zaslužili da ostanu u Nemanjinoj 11. Ukoliko se, dakle, odluči da ih zameni, Dačić će imati delikatan posao da to obavi protiv njihove volje, što nosi rizik potresa u stranci.

U Dinkićevim „regionima“, koji u četvrtak imaju sednicu predsedništva, nešto je čistija situacija. Vrh URS je već zauzeo čvrstu poziciju da su svi njihovi članovi vlade zadovoljili u prvoj godini rada i neće predlagati njihove smene. Oni će na svom spisku za rekonstrukciju ponuditi samo državne sekretare, pomoćnike i direktore.

Takav pristup neće zadovoljiti najjaču stranku koalicije SNS koja je već pripremila listu sa više od 20 imena koja će krajem meseca morati da napuste Nemanjinu 11 ali i javna preduzeća.

Ako se ne postigne dogovor do 27. jula, izvesno je da će oni zaigrati i na kartu vanrednih parlamentarnih izbora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *