РЕКОРД ИЗВОЗА ХРАНЕ: Русија је лане на страна тржишта пласирала пољопривредне производе вредне 30,7 милијарди долара

REKORD IZVOZA HRANE: Rusija je lane na strana tržišta plasirala poljoprivredne proizvode vredne 30,7 milijardi dolara

11 marta 2021

RUSIJA je 2020. godine ostvarila rekordni izvoz hrane.

Prema podacima federalnog centra „Agroeksport“ pri Ministarstvu poljoprivrede izvezeno je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti 30 milijardi i 700 miliona dolara. U odnosu na 2019. godinu to je dvadeset odsto više.Po prvi put u postsovjetskoj istoriji Rusija je više zaradila od izvoza hrane nego što je potrošila na uvozu. Uspeh je tim veći kad se zna da je i Rusiju zahvatila pandemija virusa korona.

Sada Rusija izvozi hranu u oko 150 zemalja. Dosad je rekord izvoza hrane bio 2018. godine kada je u inostranstvu prodato ruskih poljoprivrednih proizvoda za 25,8 milijardi dolara. Najveći kupac ruskih poljoprivrednih proizvoda je Kina i na nju otpada 13 odsto od ukupnog ruskog izvoza hrane. Na drugom mestu kupaca je Turska, a na trećem Kazahstan.

U Rusiji zadnjih godina rapidno raste proizvodnja žitarica kao i piletine i mleka. Za Ruse je bilo povoljno i to što je porasla cena žita na međunarodnom tržištu. Od ukupnog ruskog izvoza na žitarice otpada 33 odsto. Lane je prodato 49 miliona tona žitarica.

Najveći kupac ruskog žita je bila Turska. Oni su za devet miliona tona platili milijardu i 900 miliona dolara. Kinezi su najveći kupci ruske piletine.

Porastao je i izvoz mlečnih proizvoda, a najveći kupci su Kazahstan i Ukrajina. U bivše sovjetske republike dosta se izvozi konditorskih proizvoda i šećera.

Plan ruskog rukovodstva je da se do 2024. godine dostigne izvoz poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 45 milijardi dolara. Ove godine rapidnog rasta izvoza ruske hrane neće biti jer su vlasti odlučile da povećaju izvozne carine zato što je na domaćem tržištu hrana počela da poskupljuje.

Predsednik Vladimir Putin insistira da se ne dopusti značajniji rast cena hrane jer bi to negativno uticalo na standard građana i, naravno, na političko raspoloženje u društvu.

Država daje dotacije i stvara povoljne uslove za rad poljoprivrednicima i zbog toga Putin ističe da je njihova obaveza da ne skaču cene osnovnih proizvoda, šećera, ulja, heljde, brašna i povrća. Zbog svega toga država je uvela izvozne carine na pšenicu, kukuruz i ječam. Ograničene su i cene na jestivo ulje. Tim administrativnim merama ruska država nastoji da zaštiti domaćeg kupca.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Covid GEJts 2 .598 says:

    A na Zapadu samo udri po domacem kupcu porezima, prirezima, narezima...zato su i propali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *