Rekordan suficit u budžetu SAD

Rekordan suficit u budžetu SAD

13 maja 2013

USA-Finance-300x237Ogroman deficit u godišnjem budžetu SAD smanjen je u aprilu, budući da se u američke državne kofere slio najveći mesečni suficit u poslednjih pet godina, pokazuju zvanični podaci u Vašingtonu.

Federalni budžet je prošlog meseca evidentirao suficit od 112,9 milijardi dolara, zbog priliva novca uoči isteka roka za plaćanje poreza za 2012, navodi američko Minsitarstvo finansija, a prenosi agencija AP.

Aprilski suficit gotovo je dvostruko veći od onog iz istog meseca lane, kada je iznosio 59,1 milijardu dolara.

U prvih sedam meseci tekuće fiskalne godine, budžetski deficit iznosio je 487,6 milijardi dolara, 32 odsto manje u odnosu na sedam meseci zaključno sa aprilom 2012.

Budžetski prihodi su u aprilu porasli za 28 odsto na godišnjem nivou na 406,7 milijardi dolara, dok su rashodi smanjeni za 13 odsto na 293,8 milijardi, zahvaljujući strogoj budžetskoj štednji, koja ima za cilj uštedu od 85 milijardi dolara do kraja septembra.

„Smanjenje javnog deficita daje ministarstvu više prostora za finansiranje vladinih programa, u slučaju da Kongres ne uspe da podigne nivo državnog zaduživanja, kada trenutno ograničenje limita zaduživanja istekne 19. maja”, ocenio je stručnjak firme BMO kapital markets Sal Gotijeri.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *