Reprezentacija u magli

Reprezentacija u magli

28 juna 2013

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Mnogo toga važnog za budućnost ove zemlje desilo se u ovoj sedmici. Emir Kusturica je najavio da će uspeti da završi Andrićgrad do sledećeg Vidovdana, a ovogodišnji je doneo stare govore, poput onog predsednika Republike koji, uglavnom, služi samo za ubrzanu proizvodnju novih Suljagića. Desio se i famozni, ne baš potpuno tačan, datum za Srbiju, a i poslanici u Predstavničkom domu nastavili su da žestoko brane Srpsku sa stavom da ne treba da se ide u Sarajevo dok im ne pada na pamet da bi Republika mnogo lakše mogla da se brani kada bi oni od svojih plata, bar po hiljadarku, odvajali za javne kuhinje, dečiji doplatak ili nabavku inkubatora.

Iako možda tako ne izgleda na prvi pogled, još jedan događaj ove sedmice izuzetno je bitan za budućnost BiH. Reč je o odluci Fudbalskog saveza BiH da dozvoli Republici Srpskoj odigravanje prijateljske utakmice sa Mihajlovićevom reprezentacijom u pokušaju, i sve što se nakon toga dešava. Bitna je ta fudbalska priča iz razloga što je pokazala kako se u samo jednom danu i jednom gradu može učiniti mnogo na uspostavljanju tolerancije, naznake saživota i pomirenja, da bi se par časova kasnije sve iluzije raspršile. Jer, odluka saveza, sasvim logična, bila je dokaz da je, bar iz fudbala, donekle počela da odlazi politika.

Utakmica koju bi igrala Srpska, kao što ih igra Katalonija, nije nikakva antidržavna priča, koliko god će neki, ako odigravanje meča aminuje FIFA, pokušati da to od nje naprave. I nekakve mudre glave u savezu su to shvatile, ali nisu i usijane glave sa raznih portali koje su se potrudili da celu priču satanizuju i učine bljutavom. I to je jednostavan, a najveći problem ovog društva. Svaki događaj, bila to fudbalska utakmica, demonstracije zbog nerada parlamentaraca ili formiranje jedinstvenog kinološkog saveza, na kraju završi nakaradno ofarban političkim bojama.

A Srpskoj treba ta reprezentacija. Kad već imamo razna druga poluraspadnuta i podeljena udruženja od nacionalnog značaja, od boračkih, preko novinarskih, do književničkih, zašto nemati reprezentaciju, pa makar i ne igrala utakmice? I koliko god čudno zvučalo, ta selekcija i njene utakmice bi mogle, kada bi se stvari zdravo posmatrale, učiniti više za jačanje poverenja unutar BiH, nego svi samiti političke šestorke, uz posredovanje stranaca. Kada bi u reprezentaciji Srpske, što je realno nemoguće, zaigrali Trebinjac Begović ili Zvorničanin Ibišević, bio bi to znak da su stvari ovde krenule da se razvijaju u drugom, mirnijem, pravcu.

Sve to je, ipak, utopija. A realnost je da ćemo, ako do utakmice dođe, i u avgustu imati pravi politički haos, kakav je bio i ovaj junski, zbog JMBG protesta. Oni iz Sarajeva će tada imati jedinstvenu priliku da navijaju kontra obe selekcije na terenu, a veći deo RS i dalje neće navijati za BiH. Čak ni u Brazilu.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIJedan komentar

  1. darinko says:

    Ne shvatam zasto ste se trudili i pisali ovaj tekst, postovani gospodine Markovicu. Kako inace ne komentarisem ovu vrstu tekstova, zacudilo me samo da se nalaze na Ovom portalu. Vas tekst, je mozda imao pretenzije da bude sarkastican i kritican , ali ste uglavnom ostali u masi likova sa FB portala, koji kritikuju da bi nam dali svoje nasusno kriticko misljenje. Predlazem, ako nije suvise smjelo sa moje strane, da procitate tekst gospodina Kesica, takodje ga mozete naci na Ovom portalu, o svadji indijanskih plemena...mozete mnogo toga da naucite...od tehnicki stvari, nacina izlaganja, izbjegavanja ofucanih fraza hipnoticki ponovljenih vec hiljadama puta, stil... S postovanjem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *