РЕПУБЛИКА СРПСКА ДОНЕЛА ОДЛУКУ!

REPUBLIKA SRPSKA DONELA ODLUKU!

17 februara 2020

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je osam zaključaka na posebnoj sednici čija je jedina tačka dnevnog reda bilo antidejtonsko delovanje Ustavnog suda BiH.

Poslanici su sa 70 glasova za i dva protiv usvojili su sledećih osam zaključaka povodom rada Ustavnog suda BiH.1. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje privrženost Republike Srpske Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, posebno izvornom tekstu Ustava BiH kao Aneksa 4.

2. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini BiH usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

3. Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu Republike Srpske da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH sa ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom 2 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

4. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje predstavnike Republike Srpske u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu.

5. Narodna skupština Republike Srpske naglašava da je Republika Srpska strana potpisnica svih aneksa Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, samim tim i Aneksa 4 koji je Ustav BiH.

6. Narodna skupština Republike Srpske potvrđuje da su visoki predstavnici i Ustavni sud BiH kršili Dejtonski sporazum i Ustav BiH i na taj način izmenili politički sistem suprotno Opštem okvirnom sporazumu za mir u BiH, a koji je ugovor međunarodnopravnog karaktera.

7. Narodna skupština Republike Srpske obavezuje sve institucije Republike Srpske da ne prihvataju i ne provode bilo kakve buduće antidejtonske i nedemokratske odluke Visokog predstavnika i Ustavnog suda BiH.

8. Narodna skupština Republike Srpske traži da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim organima BiH obaveste Narodnu skupštinu o provođenju ovih zaključaka u roku od 60 dana.

Posebna sednica zakazana je zbog krize nastale u BiH usled spornih odluka Ustavnog suda BiH. Parlamentu su se obratili predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, predstavnici parlamentarnih klubova…

KOMENTARI5 komentara

 1. Slobodanka says:

  Opšti okvirni sporazum za mir u BiH je ugovor međunarodnopravnog karaktera. Taman smo mislili da će se situacija u BIH nekako smiriti nakon izbora Predsedavajućeg Saveta ministara u decembru prošle godine, kad brže bolje napraviše novu krizu > stranci i Bošnjaci preko Ustavnog suda BIH narušiše Dejtonski sporazum najverovatnije smišljeno i namerno. Da li stranci namerno ruše dejtonsku BIH da bi gaženjem Republike Srpske vršili dodatni pritisak na Srbiju koja već ima problem sa (ne) priznavanjem protektorata Kosovo za državu? Država BIH, koju su i sami i to prvi priznali 1992 godine, zbog svoje nesamostalnosti dodje im kao laka igračka kojom nemilosrdno tresu i mućkaju da bi na susednu Srbijicu izvršili još veći pritisak od postojećeg? Kao da postoji neka veza kako najviši predstavnici demo/n(kratiskog Zapada upravljaju sa državicama na Zapadnom Balkanu, a sve sa ciljem da ih "usreće". ... Sećate se pre više od godinu dana 01.12.2018. kad je vicepremijer tkzv. Kosova Enver Hodžaj izjavio da je "u Hrvatskoj, Makedoniji i Crnoj Gori razgovarao o osnivanju pakta protiv Srbije". Nakon toga pomenute susedne države ubrzo su demantovale da su učestvovale u takvim razgovorima. Ali ipak od tada do sada napravljen je značajno radikalizovaniji region: u Crnoj Gori zbog lopovskog i diskriminatorskog zakona o veroispovesti i crkvama, a u BIH evo isto zbog lopovskog i diskriminatorsko-rušilačkog zakona ali o zemljištu.

 2. Slobodanka says:

  Sudije Ustavnog suda BIH šrafčići su jednog njatovskog aparata, a drugi njatovski aparat Eufor veoma spremno već izjavljuje kako prati da li će biti secesije od strane Republike Srpske. Jedan te isti glavni centar stvorio je provokaciju i sprema reakciju. Njatovske lutkice su i babin sin i Komšić, a i neMilo. Nemilo ovih dana u Briselu za problem u Crnoj Gori koji je samo on direktno napravio sa izglasavanjem suludog zakona u Parlamentu Crne Gore, izjavi da to nije samo crnogorski problem. Dakle i ova njatovska lutkica nastoji da natovari još tereta Srbijici. I sve ove destabilizacije se dešavaju u gotovo isto vreme. Pripadnici političke elite iz Prištine takodje su lutkice i služinčad Njatoa. E sad samo još da vidimo BG centrafora. Da li one lutkice prave izgovor da bi i ova lutkica popustila, i to već koji put? Nato je odsad Njato jer taj trener stalno nas uvodi u nove magareće uloge.

 3. Orah says:

  Sami složno braćo, podrška iz Crne Gore!!!

 4. Miraš says:

  Ako na poslatim papirima u Brisel nema aktivacije članstva u NATO-u za BIH, da li su ovim hteli da aktiviraju NATO na terenu u BIH? Pa su zbog toga provocirali na drugi način preko Ustavnog suda očekujući naglu i ishitrenu secesiju Republike Srpske na koju bi reagovali.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *