Republika Srpska gleda ka Škotskoj

Republika Srpska gleda ka Škotskoj

2 maja 2013

600px-Amblem_republike_srpskeSve oči sveta u narednih godinu i po dana biće uprte u Škotsku i najavljeni referendum o nezavisnosti, a posebno oblasti i regioni koji imaju slične aspiracije, među kojima i Republika Srpska u BiH, piše list „Skotsmen“, a prenose agencije. List ocenjuje da je referendum o nezavisnosti Škotske privukao veliku pažnju na globalnom nivou i to od BiH, Bostona do Belfasta.

– Svi – od Jermena u Nagorno-Karabahu do argentinske vlade prate šta se događa u Edinburgu. Tu su i nacionalisti u Flandriji i Baskiji, pa čak i pokreti u Abhaziji i Južnoj Osetiji i Balkan – navodi list.

Osvrćući se na Balkan u tekstu se podseća da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio da želi da sledi primjer Škotske i održi referendum o nezavisnosti. Autor teksta predviđa da, ukoliko zaista dođe do tog glasanja, rezultat će biti daleko nedvosmislenije „da“ nego što se može predvideti u samoj Škotskoj. Sličnu sudbinu predviđa i za Kataloniju, uz ocenu da je možda španska pokrajina najviše zainteresovana za ishod referenduma u Škotskoj.

List podseća da je između 600.000 i milion ljudi marširalo ulicama Barselone prie nekoliko sedmica u znak podrške katalonskoj nezavisnosti. Katalonski premijer Artur Mas najavio je referendum naredne godine, na kojem se predviđa pobeda opcije za nezavisnost od Španije.

Za to vreme Madrid je zapretio da će blokirati svaki referendum u Kataloniji, pozivajući se na Ustav zemlje, u kome se navodi „neraskidivo jedinstvo španske nacije“.

Referendum o nezavisnosti Škotske veliku pažnju izazvao je i u Kvebeku u Kanadi.

U ovoj većinski frankofonskoj provinciji održana su dva referenduma o otcjepljenju od Kanade – jedan 1980. i drugi 1995. godine, ali oba neuspešna.

Moguća nezavisnost Škotske izaziva polemike i preko Irskog mora u Severnoj Irskoj, gde se očekuje da će se situacija promeniti u slučaju otcepljenja Škotske.

– Ako se Škotska otcepi od Velike Britanije onda ta unija zemalja više neće biti ista – ističe Beri Mekaldaf, član Šin Fejna – političkog krila Irske republikanske armije /IRA/.

Prema njegovim rečima, u tom slučaju ništa više neće biti sigurno.

– Pojam unije Engleske, Škotske i Velsa i Irske polako nestaje – rekao je Mekaldaf.

Međutim, i SAD kao „velika hegemonija“ prate situaciju u Škotskoj.

List „Vašington post“ nedavno je upitao da li pitanje nezavisnosti Škotske uopšte treba da zanima SAD, „tužno“ zaključivši da treba.

– Što je Evropa iscepkanija, manje će biti sposobna da upotrebi svoju kolektivnu snagu na globalnom nivou, i u vojnom i diplomatskom smislu. Slabija Evropa znači slabiji svet i slabiju demokratiju – navodi list.

List „Njujork tajms“ upozorio je glasače u Škotskoj da se „pripaze finansijskih nevolja malih nezavisnih evropskih država, kao što su Kipar i Island“, i „dobro razmisle o temi nezavisnosti“.

(Glas Srpske)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *