Republika Srpska i Dodik su na meti „kaznene eksedicije“

Republika Srpska i Dodik su na meti „kaznene eksedicije“

7 decembra 2013

karganovic4Stefan Karganović, direktor Nevladine organizacije „Istorijski projekat Srebrenica“, upozorava da neki međunarodni faktori žele da sruše Republiku Srpsku, a da je predsednik Srpske Milorad Dodik prva meta tih snaga.

On ocenjuje da se jasno prepoznaju začeci orkestrirane kampanje u Republici Srpskoj koja teži stvaranju klime nepoverenja i diskreditaciji političkog rukovodstva.

„To je u svim dosadašnjim „obojenim revolucijama“ uvek bio prvi korak, u pokušaju paralizovanja vlade na koju se cilja organizovanjem istovremenih i sve učestalijih napada protiv nje sa što više strana“, precizira Karganović.

On ističe da je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik meta „kaznene ekspedicije“, a razlog je taj što odbija da bude „timski igrač“ i što je posvećen odbrani svoga naroda i države koja mu je poverena.

Mehanizam koji je (za sada) predviđen kao sredstvo za ostvarenje tog cilja jesu izbori koji će biti održani za nepunih godinu dana, u oktobru 2014, i eksploatisanje potencijala koji to pruža za izvođenje prividno „legitimnog“ puča.

U vreme kada većina nekada ekonomski snažnih zapadnih država tone sve dublje u finansijsko rasulo i siromaštvo, propaganda vešto pothranjuje iluziju da je samo jedan čovek prepreka čudesnom oporavku i prosperitetu i da bi od trenutka njegovog odlaska sve postalo bolje.

Dodikovo povlačenje omogućilo bi instalisanje marionetskog režima sa zadatkom likvidacije Republike Srpske kao samostalne i održive zajednice, sa svim katastrofalnim posledicama po njene građane koje bi zakonomerno usledile – navodi Karganović u tekstu za list „Argumenti“.

Karganović poručuje da je reč o odbrani Republike Srpske, zajedničke kuće svih njenih stanovnika, podjednako političkih pobornika i protivnika Milorada Dodika. Pre bilo kojeg pojedinca – na meti je Republika Srpska, ocjenjuje on.

Prema rečima Karganovića, najverovatnije će pokušaj političkog uklanjanja Dodika ići po obrascu koji se u američkoj doktrini za primenu aktivnih mera za svrgavanje zove „svarming“.

To podrazumeva istovremeno otvaranje, protiv relativno slabijeg protivnika, toliko brojnih frontova da on uskoro postaje bespomoćan i paralizovan, jer više nema sredstava da na tako širok spektar koordinisanih i raznovrsnih napada adekvatno odgovori.

„Što se lokalnog stanovništva tiče, njemu se dodeljuje uloga statista dok profesionalno obučena „avangarda“ deluje kao udarna pesnica „demokratskog preobražaja““, objašnjava Karganović.

On naglašava da će se kampanja rušenja predsednika Dodika temeljiti na kontroli nad medijskim prostorom i fabrikovanju lažne alternative koja bi, u saradnji sa određenim stranim snagama, navodno umela da nagomilane probleme reši na zadovoljavajući način.

Karganović smatra da medijsko stanje u Republici Srpskoj ubrzano dospeva u fazu sistematskog i otvorenog osporavanja skoro svih osnova nacionalne politike, i već je vidno zašlo u fazu marginalizacije njenog glavnog nosioca.

„Istovremeno, beznačajnim i diskreditovanim – ali „kooperativnim“ – bivšim političarima i njihovim najčešće mikroskopskim strankama udeljuje se nesrazmerna pažnja, njihovi instruisani stavovi i isprazne izjave prenose se i ozbiljno komentarišu, a kritička pitanja im ne postavljaju“, tvrdi Karganović.

On navodi da strani organizatori prevrata u Republici Srpskoj deluju šablonski i bez izrazite kreativnosti, sledeći obrazac ranije uspešno provedenih sličnih akcija na drugim područjima.

Karganović zaključuje da njihova operacija nema izgleda za uspeh ako nije kamuflirana fasadom potkupljenih domaćih saradnika i usput mobilisanih korisnih budala, kooptiranih kombinacijom ambicije, sujete i pretnji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *