REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA: Zajedno smo jači

REPUBLIKA SRPSKA I SRBIJA: Zajedno smo jači

28 decembra 2013

Republika Srpska SrbijaDa Srbija i Republika Srpska nastavljaju sa još jačom i čvršćom saradnjom u narednom periodu potvrđuje i Sednica veća za saradnju dve zemlje. Odnosi i saradnja se inteziviraju, a pred dve Republike stoji još zacrtanih ciljeva i zadataka.

Unapređenje odnosa u regionu jedini je način da se omogući ekonomski napredak i bolji životni standard građana Republike Srpske i Srbije. Potrebno je intevizirati projekat “Srednja Drina” i onih vezanih za “Južni tok” istakao je predsednik Nikolić.

„Veoma je značajno inteziviranje saradnje Srbije i Republike Srpske i postignut je visok stepen realizacije do sada postignutih dogovora. Bolja budućnost i napredak Srbije i Republike Srpske se između ostalog bazira na čvrstoj regionalnoj saradnji, a posebno u oblasti energetike, privrede pravosuđa, saobraćaja, regionalne i prekogranične saradnje i kulture. Konstatovali smo da je unapređenje odnosa u regionu jedini način da se omogući ekonomski napredak i da se unapredi životni standard Srbije i Republike Srpske.

U poslednjih godinu dana učinili smo mnogo da specijalni odnosi Srbije i Republike Srpske budu intenzivniji. Nastojali smo da otvorene mogućnusti ovim sporazumom pretvorimo u komparativnu prednost i učinimo i Srbiju i Republiku Srpsku poželjnijim za investicije. Zajedno radimo na tome da stvorimo preduslove za zajednički nastup prema trećim tržištima i zajedničku proizvodnju.

U tom smislu smo razgovarali o potrebi izrade studije o komplementarnosti privrede Republike Srpske i Srbije i analize problema u vezi sa carinskim barijerama prema Republici Srpskoj. Saglasili smo se da treba intenzivirati saradnju na relaizaciji projekta “Srednja Drina” i projekata vezanih za “Južni tok”. U cilju realizacije prava svih građana što pre treba potpisati bilateralni sporazum u oblasti pravosuđa.

Nastavljamo dalje zajednički sve čvršće i sva jače. Nas na to nije obavezao Dejtonski sporazum. Nama je to samo legalno omogućio Dejtonski sporazum, a inače ja u budućnosti vidim da ćemo imati mnogo toga što ćemo zajednički da realizujemo i vidim apsolutno zajedničku budućnost Srbije i Republike Srpske”.

Predsednik Republike srpske Milorad  Dodik je istakao potpuno razumevanje stavova dve Republike:

„Saradnja je dobra i zanačajno je intenzivinirana u poslednjih godinu dana. Dala je novu dinamiku na različitim pitanjima, a prije svega privredne saradnje i oblasti obrazovanja i kulture i svih drugih vidova našeg zajedničkog rada. Potpuno razumevanje pitanja zajedničkog interesa s jedne i druge strane je dominatno u našim odnosima i mislim da je to nešto što predstavlja srž naših zajedničkih aktivnosti i naših zajedničkih dogovora.

Očigledno je da političke aktivnosti države Srbije i uspostavljanje regionalne stabilnosti je doprinelo da se situacija u regionu bitno stabilizuje. Mi apsolutno podržavamo i razumemo državnu politiku Srbije u pogledu “Dejtonskog sporazuma” i odnosa prema BiH i Republici Srpskoj te mislim da je to pažljivo iznijansirano i da upravo afirmiše potpisani međunarodni sporazum i da u tom pogledu Srbija ima zaista jedan konstruktivan pristup koji pomaže nama u Republici Srpskoj da afirmišemo upravo naša prava dobijena tim “Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

Zaključeno je takođe da Srbija i Republika Srpska treba da usklade svoje delovanje povodom ceremonije obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, budući da postoji tendencija pojedinaca da okrive srpski narod za početak tog rata.

Sednici Veća prisutvovali su i premijeri Srbije i Republike Srpske Ivica Dačić i Željka Cvijanović, ministri u vladama, kao i savetnici predsednikA.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *