„Republika Srpska je bastion srpstva“

„Republika Srpska je bastion srpstva“

18 februara 2014

republika-srpskaNaučni saradnik Centra za evroatlantska istraživanja Ruskog instituta za strateška istraživanja Nikita Bondarev rekao je da je prvi zadatak protesta u Federaciji BiH destabilizacija situacije u Republici Srpskoj, a drugi preispitivanje „dejtonskih“ i „vašingtonskih“ principa na kojima BiH počiva kao država.

„Glavni cilj je da se Republika Srpska rasturi ili uništi, ali s obzirom da to nije jednostavno treba dovesti i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i Republiku Srpsku u takvu situaciju da im Srbija i Kosovo budu poslednja briga, odnosno u situaciju kada će biti toliko zauzeti lokalnim problemima da jednostavno neće imati snage za udubljivanje u probleme celokupnog srpskog naroda“, ističe Bondarev koji je doktor istorijskih nauka.

Krajnji cilj Zapada je, kaže on, da reši problem dvojnog, ako ne i trojnog statusa BiH, jer u njenom sadašnjem obliku ona ne može biti primljena ni u jednu međunarodnu organizaciju, ni u Evropsku uniju, niti u NATO.

Kada je reč o uzrocima svih ovih događaja, Bondarev smatra da se u BiH istovremeno odvijaju dva procesa, koji se delimično podudaraju i tako se stvara moćan kumulativni efekat.

„To je, sa jedne strane, zainteresovanost Zapada i pre svega SAD da se konačno reši pitanje Bosne. BiH je specifična država. Čine je dve polovine koje su samo formalno delovi jedne države, ali praktično nemaju nikakvih dodira… I inače BiH u sadašnjem obliku nije mnogo efikasna kao državna tvorevina. Očigledno je da tu nešto treba preduzeti, pogotovo što Republika Srpska iritira Zapad kao državni entitet koji postoji sam za sebe i na čiju spoljnu i unutrašnju politiku zapadne zemlje i SAD imaju minimalan uticaj“, ističe Bondarev.

On naglašava da sami Srbi nazivaju Republiku Srpsku „bastionom srpstva“, što ona u velikoj meri i jeste i reklo bi se da je kabinet predsednika Republike Milorada Dodika dosledan i istinski rodoljubiv.

„Kosovo neće moći da se preda tiho i bez dizanja prašine dokle god je u Republici Srpskoj na vlasti nacionalistički nastrojeni Dodik. Možda u samoj Srbiji mediji i političke snage i neće dići svoj glas, ali će se zato pobuniti Republika Srpska. U takvoj situaciji Dodik može postati perjanica svesrpskog protesta protiv predaje Kosova. U situaciji kada u Srbiji nema tako krupnih političkih snaga, Republika Srpska može odigrati ulogu ‘srpskog Pijemonta’„, ocenjuje Bondarev.

On naglašava da se lokalni interesi jednim delom poklapaju sa zapadnom tendencijom da se BiH ukine u njenom sadašnjem obliku, dok su drugim delom suprotni toj tendenciji, prenosi „Ruska reč“.

„U sadašnjoj situaciji odbacivanje nacionalizma u Bosni znači zapravo odbacivanje srpskog i hrvatskog identiteta. Drugim rečima, u Bosni nema Srba i Hrvata, postoje samo Bosanci pravoslavne, katoličke i muslimanske vere. Kome takva borba protiv nacionalizma ide u prilog? Pre svega bosanskim muslimanima. Tu se pojavljuje taj kumulativni efekat“, ističe on.

On upozorava da je Zapad zainteresovan za likvidaciju Republike Srpske i to se odlično nadovezuje na jačanje nacionalizma bh. muslimana i njihovu želju da potisnu Hrvate iz Federacije, ostavivši samo neki neophodan minimum koji će moći da se koristi kao paravan za prikrivanje nacionalističkog karaktera muslimanskog dela BiH.

Na pitanje kakav je stav Rusije prema ovom konfliktu, Bondarev ističe da je on jasan i jednostavan – BiH treba da postoji upravo u ovom obliku u kome postoji i bilo kakvi pokušaji preispitivanja principa na kojima počiva BiH neizbežno će izazvati novi talas nasilja i eskalaciju konfliktne situacije, što se upravo i dešava.

Što se tiče Republike Srpske, kaže on, dosadašnji razvoj odnosa bio je logičan.

„Ruske korporacije koje su prisutne na tržištu BiH bazirane su u Banjaluci. Nama je zgodno da investiramo svoj kapital u Bosnu upravo preko Banjaluke. Druga je stvar što su se neposredno pre ovih događaja u medijima pojavile informacije da ruske korporacije nameravaju da prenesu sedište iz Banjaluke u Sarajevo. Sada su se verovatno ugrizle za jezik. Trebalo je da se doslednije drže Republike Srpske“, ističe Bondarev.

On navodi da su sadašnji događaji u BiH dobra lekcija predstavnicima krupnog ruskog biznisa koji imaju svoje interese u toj zemlji.

„Treba se držati Republike Srpske, jer je tamo situacija stabilnija i bolje se kontroliše. Sa Republikom Srpskom je sve prilično jasno“, kaže Bondarev.

Kada je reč o prognozi u vezi sa daljim razvoja situacije, Bondarev smatra da do leta neće biti ozbiljnih izmena u statusu i državnom ustrojstvu BiH, ali će konflikti i protesti u muslimansko-hrvatskom delu eskalirati.

„U Bosni je planiran ceo niz međunarodnih aktivnosti povodom godišnjice početka Prvog svetskog rata. Biće velika konferencija u Sarajevu, u kojoj će učestvovati sav krem svetske nauke. Njen cilj i smisao se takođe u izvesnoj meri podudara sa protestima, u tom smislu što treba osuditi nacionalizam, i to pre svega srpski, i prikazati nacionaliste kao glavne vinovnike rata, što je veoma daleko od realnosti“, navodi Bondarev.

Do konferencije, kaže on, neće biti suštinskih promena, ali će konflikt, ipak, eskalirati.

„A kada prođu sve planirane konferencije i manifestacije do kojih je i Zapadu stalo, tada može da počne ozbiljnije rasturanje BiH kao države. Mislim da se krupni događaji mogu očekivati krajem leta i početkom jeseni“, smatra Bondarev.

Jedino što u celoj ovoj situaciji zasada ohrabruje, ističe Bondarev, jeste činjenica da se svi pomenuti procesi još ne tiču direktno Republike Srpske, u koju zasada nisu uspešno implementirani grčeviti pokušaji muslimana da pretvore Bosnu u etnički homogenu državu, kao ni zapadna taktika rasturanja BiH.

„Nadam se da će se Republika Srpska i ubuduće uspešno braniti od sprege“, rekao je Bondarev.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *