РЕПУБЛИКА СРПСКА ЈЕ САМОСТАЛНА ВЕЋ ПОЛА ГОДИНЕ!

REPUBLIKA SRPSKA JE SAMOSTALNA VEĆ POLA GODINE!

27 oktobra 2019

Do pre pola godine sam smatrala da treba da damo doprinos procesu formiranja vlasti na nivou BiH, ali više ne razmišljam tako, jer sam videla da Republika može da funkcioniše samostalno i da može bez BiH, kaže Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Ona za „Glas plus“ poručuje da postoji određena šteta po Srpsku zato što su zaustavljeni neki projekti, ali da će naši ljudi sve više videti razumeti s kim mi živimo i kako oni hoće da nas tretiraju.

– Smatram da će sve to ojačati Republiku Srpsku i da će ovo neformiranje vlasti ojačati svest naših građana da smo kadri i da možemo sami, da znamo ko smo i šta smo i da ne damo da nam se to dira. Hoćemo da živimo zajedno, ali nećemo i ne damo da nam se bilo šta nameće, jer ni mi nikome ništa ne namećemo – kaže Cvijanovićeva.

Ona najodgovornijim za zastoj u procesu formiranja vlasti na nivou BiH podjednako krivi SDA i ljude iz Republike Srpske koji su izgubili izbore i sede u foteljama bez ikakvog političkog legitimiteta, ali i bez funkcionalnosti.

– Naravno, ne želim od odgovornosti da izuzmem ni međunarodnu zajednicu, jer je neko nasavetovao SDA da se ponaša tako kako se ponaša – kaže Cvijanović.

Predsednica Srpske, zbog prirode svega što je do sada radila, možda i najbolje u RS poznajete procedure i proces evropskih integracija. Ona ističe da je on u totalnom zastoju iz prostog razloga što nije urađeno jednostavna stvar, a to je sprovođenje izbornih rezultata.

– S druge strane, razumem sve što se dešava u Evropskoj uniji, jer ima mnogo simbolike u odluci da se kaže „ne“ početku pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom – ističe ona.

Navodi, međutim da pored Republike Srpske koja je i njoj i treba da bude prioritet svih, njena druga politička matrica je da treba da budemo deo EU iz ekonomskih, bezbednosnih, socijalnih i niza drugih razloga.

– Nemam nikakvu dilemu u vezi toga. Ali sada se pojavila jedna nova dimenzija koja prolazi nedovoljno zapaženo od strane javnosti. To je da Makedonija koja je u decembru 2005. godine dobila status kandidata, 14 godina nakon toga ne može da dobije datum za početak pregovora. Šta se desilo u međuvremenu? Od Makedonije je traženo da promeni ime i oni su to uradili. Traženo je da u ustav ugrade još neku etničku zajednicu i oni su to uradili sa Albancima. Uradili su sve što je od njih traženo i na kraju ne dobiju datum. Ima li u svemu tome simbolike? Naravno da ima – objašnjava Cvijanović i dodaje:

– Mi treba da usvajamo standarde koji su dobri za naše građane i ako nas to dovede do članstva u EU koja će sigurno biti drugačija, nego sada, to će biti odlično. Ali stavite se u ulogu domaćih političara koji promovišu evropski put. Šta da odgovore onome ko dođe i kaže „u Makedoniji su promovisali evropski put i šta bi“?! Znate li koliko je nama postavljano raznih uslova i gde bi mi bili da smo pristali na sve te uslove?! Ne bi nas bilo?! Sećam se kada smo potpisivali Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da su svi govorili da će ovamo odmah da nagrnu investitori i ovo i ono. I šta se epohalno desilo? Nije ništa. Zato sam na neki način i razočarana – jasna je Predsednica RS.

KOMENTARI5 komentara

 1. Fuck The eu says:

  U srcu mom samo je jedan dom___ U srcu velika moja republika___ U srcu mom najljepša zvijezda sja___ Moja republika, Republika Srpska!

  • Olja says:

   Republika Srpska je bankrotirala.Opljackali su je Cija,Mile i takvi kao oni.Ne postoji.

  • Miki says:

   Slasem se s tobom u nekim stavovima,ali vjerujem da si dobrostojeci,ilisi se dobro omastijo u vlast. Konkretno nevidim cemu bi likovao i zasto,da dam legimitet lnudima koi su me prevarili,ponizili u svakom obliku,npr.rvi sam,dao 3 lit.krvi kao i moj pikojni otac takidje rvi. Iznjegao iz Mostara,bila 4 clana porodice,ja otusao za SRB,majka i otac umrli,sestra ostala bez idje icega tj.bez ikakvih primanja. Obracao sam se od vucica do dodika,sve sami lazovi prevaranti. Molijosam ih da joj daju bilo kakvu koru hlheba,mislis da su culi,jesuuuu al na jedno uslo na drugo izaslo. Rekao sam marsss svima,cemu samo prolili krv,a pritom nisam branijo svoj prag jersam ga izgubio 92,nego tvoju kucu,zato sad likujes,zivis a tudjoj krvi. Svima vam prokleto sve bilo

  • Željko says:

   U tvom srcu, ah koja ste vi luda, bankrotirani "bolji" dio Bosne i Hercegovine jer osim zapadnih kreditora, IMF, WB, ECB, svakoga ponedjeljka se zadužuju i cca 30 milijuna BAM, bosanskih maraka prodajom vrijednosnih papira!

 2. Beli Orao says:

  Zaboravi EU i gledaj svoga posla Republiko Srbska a tim i Cvijanović !!! Poznajem Evropu i znam šta pričam i zato kažem “ ne sadi sa đavolom tikve “!!!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *