РЕПУБЛИКА СРПСКА НЕ ПРИЗНАЈЕ ШМИТА, НИЈЕ ДОБРОДОШАО

REPUBLIKA SRPSKA NE PRIZNAJE ŠMITA, NIJE DOBRODOŠAO

1 avgusta 2021

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Kristijan Šmit, koji je danas preuzeo funkciju visokog predstavnika u BiH, nije dobrodošao za Republiku Srpsku, da Srpska neće sa njim razgovarati, neće poštovati nijednu njegovu odluku.Dodik je na konferenciji na kojoj novinari nisu imali nijedno pitanje nakon njegovog izlaganja, rekao i da neće prsustvovati najavljenom sastanku Šmita sa članovima Predsedništva BiH sutra u Sarajevu, jer sa njim, kaže, nema šta da razgovara.

Od međunarodne zajednice ponovo je zatražio da objasni na osnovu čega i po kom međunarodnom pravu je Šmit izabran za visokog predstavnika.

„Srbi su žešći orah, gospodine Šmit niste dobrodošli za Republiku Srpski i nećemo poštovati bilo šta što vi uradite“, rekao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare povodom stupanja Šmita na poziciju visokog predstavnika.

Ocenjujući da je situacija u BiH u ovom trenutku ozbiljno usložnjena, Dodik je poručio da je BiH na „nepovratnm putu“, a da Republika Srpska ima prava da bira svoj put.

„Naš odgovor je snažan, ne možemo da verujemo u dobre namere Šmita…“, rekao je Dodik i isakao da Republika Srpska može da prihvati sve što je u skladu sa dejtoskom strukturom, a da sve drugo nema nikakav legitimitet.

Smatra neverovatnim, ističe, da se poseže za destabilizacijom Republike Srpske u trenutku kada u njoj sve napreduje u svakom smislu, a situacija je, ističe, neupordivo bolja nego u Federaciji BiH koja već tri godine nema vladu, ima mnoga otvorena pitanja i mnoge afere.

Dodik je zahvalio svim političkim partijama u Republici Srpskoj na razumevanju aktuelnog trenuka.

Alternativa je, ponovio je razlaz.

Sprski član Predsedništva BiH je izrazio spremnost da se sa drugim političkim partijama u Repblici Srpskoj ukljuci u, kako je kazao, stvaranje jedinstvenog narodnog fronta otpora, je se, kako je rekao, samo tako može odbraniti Republika Srpska.

Pozvao je narod Srpske da se okupi oko narodnog fronta.

„Jasno je da nesmemo da dopustimo da neizabrani stranac razgovara o bilo čemu što je u vezi sa Srbima i Republikom Srpskom…“, naveo je Dodik istakao da je nametanjem Šmita za visokog predstavnika ugrožen ievropski put BiH.

Upitao je šta u BiH radi Satler, koji je predstavnik EU u BiH, kada je došao novi visoki predstavnik.

Ponovio je i da je PIC samozvana grupa predstavnika, dooduše, kako je rekao, moćnih zemalja, ali da tako nešto ne postoji po Dejtonskom sporazumu i da su „oni najobičniji prevaranti koje uzimaju sebi za pravo koje ne postoji i pokušavaju da rukovode“ Repblikom Srpskom.

Dodik je rekao i da će Srpska doći u poziciju da se povuče iz svih sporazuma, kao što je, na primer, sporazum o vojsci.

Naše je, kazao je, da odbacimo sva nametnuta rešenja visokog predstavnika. Poručio je i da niko ne treba da se plaši.

Oni misle, rekao je Dodik, da je njihova snaga u topuzu pa ćemo, kako je naveo, „mi leći dok poušavate da nas satrte da ne postojimo i kao entitet i kao identitet“.

Dodik: Inckova odluka da se odmah stavi van snage

U intervjuu za današnje Novosti, Dodik je potvrdio da se Republika Srpska neće povući ni za pedalj u ovoj političkoj borbi.

Izlazak iz krize u BiH nastale zbog nametanja odluke doskorašnjeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka o dopuni Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, moguć je ukoliko se ta odluka odmah povuče i stavi van snage, ukazao je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

„Raduju me pojačana svest i odgovornost svih političkih faktora u RS. Jedinstveno smo nastupili što je funkcionalno i korisno za sve građane. Ovo nije ničija pojedinačna politička borba. Ovo je borba svih nas. Ukoliko nas ovde slome i patosiraju, Republika Srpska nema budućnosti. Aktuelna situacija u BiH može trajati danima, mesecima, godinama. Predstavnici RS neće odlučivati u zajedničkim institucijama BiH sve dok se ova odluka ne povuče“, upozorio je Dodik.

On je potvrdio da neće prisustvovati prijemu povod dolaska i predstavljanja novog visokog predstavnika u BiH, Nemca Kristijana Šmita, rekavši da će se „Šmit predstaviti onima za koje jeste visoki predstavnik“.

„Za nas on to nije i meni se ne treba predstavljati. Ako budem negde u nekoj neformalnoj situaciji i sretnem ga, sigurno ću mu reći šta mislim o njegovom dolasku u BiH. Vidim da se on ovde rasipa nekim optimizmom i pokušava da nametne neku agendu. Ono što Šmit najavljuje, nije nikada ni bila uloga visokog predstavnika u BiH. Pa, kakve veze ima visoki predstavnik sa pitanjem izbornog zakona, ili da se bavi pitanjima o načinu odlučivanja, ili ustavnim pozicijama“, upitao je Dodik.

Na pitanje strahuje li od hapšenja kada bude išao u Sarajevo u predsedništvo, zbog izrečenih stavova o Srebrenici, Milorad Dodik je odgovorio da nije zaplašen hapšenjem.

„Ja sam od početka tražio da me čuva policija Republike Srpske, a ne da me štite oni koji bi me hapsili. Ići ću u Sarajevo u Predsedništvo BiH jer ima situacija kada Komšić može da zakaže sednicu i ako ja nisam tu fizički prisutan i on u drugom krugu može da izglasava neke odluke, koje nisu u vezi sa vojnim pitanjima. Nekada će biti potrebno moje fizičko prisustvo na sednici da bi potegao neko pitanje od vitalnog nacionalnog interesa i stvari prebacio u nadležnost NSRS“, objasnio je Dodik i najavio da će za nekoliko dana detaljno upoznati predsednika Srbije Aleksandra Vučića o najnovijim dešavanjima u BiH.

„Na sastanku sa predsednikom Vučićem videću da li je moguće da na neki način približimo Republiku Srpsku zajednici mini-Šengen, to jest otvorenog Balkana, bez obzira na to da li to hoće ili neće muslimani“, rekao je Dodik.

On je predočio da zbog politike Sarajeva i muslimana koji su odbili da BiH bude deo ove inicijative, RS sada trpi štetu i kamioni stoje na Drini satima, umesto da brzo prolaze.

„To je efekat politike Sarajeva i muslimanskog odnosa prema Srbiji. Srbi u BiH su od te iste BiH dobili samo štetu, muku, patnju i nametnuta rešenja“, ocenio je Dodik i poručio da će RS zaštiti svakog građanina od nametnutih Inckovih rešenja.

„Policija RS imaće obavezu da postupa po novim zakonima RS i štiti građane. Stranci misle da je ovo priča sa malo galame. U pogrešnom su ubeđenju da je ovo nešto sa rokom trajanja od nekoliko dana. Nije tako“, predočio je srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik.

KOMENTARI3 komentara

 1. Čist je ko Suza says:

  Šampita bolan da ali šmit - šit, to bolan nikako neee.

 2. Mussa Kessedžija says:

  Pa neće ni Šmit da prizna Srpsku.

  • Srbija cveta says:

   Dejton priznao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *