Republika Srpska očekuje podršku Srbije i neće nikad priznati Kosovo

Republika Srpska očekuje podršku Srbije i neće nikad priznati Kosovo

10 jula 2013

dodikdaccich-786240198Srbija trajno ostaje na poziciji da je Dejtonski sporazum osnov državne arhitekture BiH, dok je Republika Srpska rešena da nastavi da onemogućuje da Sarajevo prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, poručili su danas posle sastanka u Banjaluci premijer Ivica Dačić i predsednik RS Milorad Dodik.

Dačić je na konferenciji za novinare posle sastanka, koji je bio uvod u zajedničku sednicu vlada Srbje i RS, podsetio da je Dejtonski sporazum nastao zahvaljujući velikoj diplomatskoj inicijativi nekadašnjeg rukovodstva Srbije i da je doneo mir.

„Naš stav je nepromenljiv. Nikada nećemo vršiti pritisak na RS i tražiti da promeni stav o razvnopravnosti naroda i entiteta u BiH”, istakao je DačihOn je Dodika upoznao i sa detaljima pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.

Dačić je objasnio da za Srbiju taj dijalog ostaje statusno neutralan i da niko iz EU to nije doveo u pitanje.

„Na svakom sastanku sa Ketrin Ešton i Hašimom Tačijem počinjem time da Srbija smatra pregovore statusno neutralnim, ali sa druge strane moramo da preduzimamo korake da normalizujemo odnose jer je nemoguće da ostanemo u ovako zamrznutom stanju”, naveo je Dačić.

On je dodao da tokom tog pregovaračkog procesa u Briselu nikada nije pomenuto pitanje BiH kao tema kojom se treba baviti.Dodik je rekao da je RS nepokolebljiva u podršci državnoj politici Srbije kada je reč o Kosovu, i da to, između ostalog, znači da Banjaluka neće priznati nezavisnost Kosova.

„Što se tiče priznavanja Kosova, RS ostaje na poziciji nepriznavanja i mi tu saglasnost u BiH nećemo dati. Integritet i suverenitet Srbije je tim jednostranim proglasenjem doveden u pitanje i RS ne može da prizna jednostrano priznanje, imajući u vidu i unutrašnju kostituciju BiH”, rekao je Dodik.

Na pitanje novinara da li će kao jedan od političara odgovornih za budućnost BiH slediti hrabre iskorake koje je srpski premijer Dačić načinio u Briselu, Dodik je odgovorio komentarom da bi voleo da se to pitanje postavi u Sarajevu.

„Slažem se da Bakir (Izetbegović) i (Zlatko) Lagumdžija treba da vide da je Dačić hrabar i to podrže. Nadam se da će neko od vaših kolega postaviti to pitanje političarima u Sarajevu”, kazao je Dodik.

On je, takođe, rekao da je u razgovoru sa Dačićem, osim sa briselskim dijalogom, upoznat i sa detaljima vezanim za evrointegracije Srbije, koje RS u potpunosi podržava.

„Očekujemo da će pregovarački proces krenuti i da će Srbija uspešno proći kroz sva poglavlja i postati članica EU”, rekao je Dodik.

Predsednik RS je, inače, rekao i da Banjaluka nema ništa protiv da Srbija održava zajedničke sednice vlada sa Federacijom BiH ili Savetom ministara, jer je to deo politike normalizacije odnosa u regionu.

Premijer Dačić i predsednik Dodik konstatovali su da je periodično zajedničko zasedanje dveju vlada dobar okvir za unapređenje odnosa Srbije i RS, i da bi to dosledno trebalo činiti dva puta godišnje.

„Mnoge stvari koje smo ranije dogovarali ostale su mrtvo slovo na papiru i dogovorili smo se da poštujemo naše dogovore i da u šest meseci imamo zajedničke sednice vlade a da predsednici dogovaraju sastanke saveta za saradnju”, rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, Srbija i RS imaju niz potencijalnih projekata koji mogu biti od obostrane koristi, međutim treba raditi na tome da se zajednički politički i ekonomski interesi pronađu i u širem regionalnom kontekstu.

„Siguran sam da ovo može samo da doprinosi unapređenju naših odnosa. Naša želja je da imamo jasan, korektan i pošten stav, a to znači da Srbija ima najbliže moguće odnose sa RS, što je i normalno jer ovde živi veliki broj pripadnika našeg naroda. Razumljvo je da Srbija želi da razvija te odnose, a sa druge strane razvijamo odnose i sa drugim institucijama i organima u BiH”, rekao je Dačić.

Premijer Dačić i predsednik Dodik saglasili su se da bi naredna sednica dveju vlada trebalo da bude održana u drugoj polovini godine u Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *