РЕПУБЛИКА СРПСКА прекида дипломатске односе са САД и Великом Британијом

REPUBLIKA SRPSKA prekida diplomatske odnose sa SAD i Velikom Britanijom

18 marta 2023

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas da je na sastanku Saveta koalicije koja vrši vlast u Republici Srpskoj u četvrtak odlučeno da se sačini informacija o donošenju odluke u NSRS i Vladi Republike Srpske o prestanku kontakata s američkim i britanskim diplomatama i ambasadama u BiH.

U saopštenju, koje u celosti prenosi RTRS, navodi se da se formira tim koji će sačiniti sveobuhvatnu informaciju o antidejtonskom delovanju američkih i britanskih diplomata i ambasada, kao i njihovom mešanju u unutrašnje stvari BiH.Dejtonski sporazum nisu potpisale SAD ni Velika Britanija, oni nisu ti koji bi mogli da tumače Dejtonski sporazum jer je to stvar strana potpisnica sporazuma i njegovih aneksa.

Republika Srpska je potpisnik Aneksa, a pogotovo Aneksa 4, koji je Ustav BiH, i Aneksa 10 o visokom predstavniku. Američke i britanske diplomate i ambasade sistematski ruše Ustav BiH i druge anekse, a pogotovo Aneks 10 o visokom predstavniku, permanentno, a pogotovo u posljednjem slučaju kada bez obavezne odluke Saveta bezbednosti UN-a podržavaju privatno neimenovano lice za visokog predstavnika.

Pored toga, ambasador SAD otvoreno podržava pozivanje na oružje muslimana u BiH solidarišući se s izjavom reisu-l-uleme Kavazovića o dizanju na oružje muslimana u BiH. To je za Srbe neprihvatljivo i sprečava bilo kakvu komunikaciju s nevedenim strukturama, jer takvo ponašanje je direktan udarac mogućem pomirenju u BiH.

Stoga smo prisiljeni da obustavimo sve kontakte sa gore navedenim predstavnicima ambasada. Kontakte će obustaviti predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici Srba na nivou BiH, od Predsedništva BiH, Saveta ministara, Parlamentarne skupštine i svih drugih imenovanih od strane Srba zaposlenih u zajedničkim institucijama.

Vlada Republike Srpske će takvu odluku doneti tokom iduće sedmice, a Narodna skupština na prvom redovnom zasedanju, ukoliko se ne odluči da se organizuje vanredna sednica Skupštine po ovom pitanju.

Na ovo su nas prisilile američka i britanska strana, jer očigledno da pored svih dosadašnjih kršenja Dejtonskog sporazuma, a pogotovo Aneksa 4 i Aneksa 10, pripremaju još jednu prevaru i otimačinu u vezi s imovinom, koja nesumljivo i bez dileme pripada Republici Srpskoj.

Bilo kakvo preduzimanje mera navedenih neprijatelja srpskih interesa koje se tiču imovine Republike Srpske, dovešće do odluka koje će zaštititi njen suverenitet i dodatno izgraditi njen državni kapacitet, rekao je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

(Tanjug)

KOMENTARI6 komentara

 1. Žarko says:

  Svaka čast Dodiku!

  • Za Srbiju says:

   Amin!

 2. milos says:

  bravo dodik tako se radi..podvice rep i vratiti se jer i njima ne odgovara 1 kanal.

 3. Gagi says:

  NAJZAD od Srba nesto konkretno i pametno. Krenuli izgleda Srbi tragom svojih predaka, ima u Srba jos neprodatih dusa.

 4. Miroslav says:

  Sad je vreme da se Republika proglasi smostalnom i ujedno da dođe do ujedinjenja sa Srbijom jer oni koji koče ujedinjenje Srpskih zemalja su Amerikanci i Englezi.

 5. Čitalac says:

  Potpuno shvatam stav rukovodstva RS na čelu sa predsedikom M. Dodikom. Teško se nama čitaocima postaviti u ulogu predstavnika vlasti bilo koje države pa i entiteta a kojih i nema mnogo, barem ovakvih kao u BiH. Davno sam, na jednom drugom portalu pisao da bi za prosperitet BiH najbolje bilo da brojni međunarodni tamošnji predstavnici, faktori konačno puste narode, državljane BiH da se sami dogovaraju šta će i kako će. Najbolji primer za ovakvo nešto je bio nedavni izbor Saveta ministara BiH, Vlade kako se drugačije zove. Svesni, sposobni, mladi ljudi, neopterećeni nepotrebnim van domena njihovih očekivanih zadataka, tamošnji političari sva tri konstitutivna naroda su se danima dogovarali bez ičijeg stranog posredovanja o predloženim kandidatima za ministre. Nakraju su između više predloženih izabrali odgovarajuća lica i danas Savet ministara obavlja mnoge zahtevne poslove i zadatke na zadovoljstvo njihovih državljana. Da su se u procesu predlaganja, izbora ministara mešali stranci, što je do sada bila obavezna praksa, Savet ministara sigurno ne bi još bio izabran a što bi nepotrebno trpila druga zajednička tela, organi, privreda, građani matične im domovine BiH. Nigde nema u svetu države gde se strani, naročito američki, britanski, nemački ambasadori drsko, mimo njihovih službenih kompetencija mešaju u poslove službenih organa ne samo entiteta nego i cele BiH! Ili ste gospodo strani ambasadori samo diplomatski predstavnici svojih država u BiH sa propisanim ograničenim mogućnostima, ili umišljate da su vam akreditacije veće od stvarnih? Dakle ponašajte su u okvirima vaših ovlaštenja, i ništa više od toga! U protivnom niste dobronamerni i zbogom gospodo dok se ne promenite! Sami ste tražili, a što ste po meni davno morali dobiti i za vaše dobro! Niko se na ovakav logičan potez rukovodatva RS od vas neodgovornih ne bi trebao ljutiti, protestovati gospodo amer. i britan. ambasadori. Sami ste uzrok vaših problema i čim to pre tako shvatite to bolje za vas. BiH ionako mnogo bolje može bez vas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *