РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРАЋА СВОЈУ ВОЈСКУ И ПРАВОСУЂЕ: Бањалука иде путем самосталности ако…

РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРАЋА СВОЈУ ВОЈСКУ И ПРАВОСУЂЕ: Бањалука иде путем самосталности ако…

17 априла 2024

РЕПУБЛИКА Српска покренуће низ потеза како би издејствовала своју самосталност, ако Резолуција о Сребреници буде усвојена у Генералној скупштини УН. Наш народ и руководство у Бањалуци неће прихватити жиг геноцидности, па су спремни да поврате изворна овлашћења која им по „Дејтону“ припадају: активирање војске РС, затим враћање надлежности из области правосуђе, енергетике, јавних набавки, пореске политике, управљања границом, изборног процеса, химне, грба..

Како би се заштитили од резолуције, власти у РС су за сутра заказале посебну седницу Народне скупштине, а затим и велики митинг у Бањалуци под називом „Српска те зове“. На дневном реду парламента наће се шест тачака: Извештај међународне комисије о страдању свих народа на подручју Сребренице, избор делегације Народне скупштине за Парламентарни форум Републике Српске – Србије, Предлог изборног закона РС, али и закони о имунитету РС, о референдуму и грађанској иницијативи. На столу су и измене прописа о раду, којима је циљ да регулише исплату плата јавним личностима на црној листи САД, а које су морале да погасе рачуне у банкама РС како оне не би добиле санкције.Посланици ће разматрати извештај о Сребреници, који је Влада РС усвојила 2021. Реч је о документу на 1.000 страна чијом израдом је руководио израелски стручњак Гидеон Грајф.

– Након темељне истраге Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, закључује се да се у Сребреници није догодио нити појединачни злочин геноцида, нити геноцид уопште – кључна је тачка у том тексту.

Иако Комисија не сматра убиства која су се догодила око Сребренице геноцидом, она уважава чињеницу да су хиљаде људи (углавном ратних заробљеника) убијене на најстрашнији начин и да одговорне за ове гнусне злочине треба казнити. Комисија је навела да је из правне перспективе важно разликовати војни напад на Сребреницу од масовних убистава која су уследила након напада.

– Утврђено је да је ултиматум који је Ратко Младић објавио био у складу са једногодишњом праксом, уведеном већ у Директиви 4 донетој у новембру 1992. године, где је наведено да се разоружају војно способни и наоружани мушкарци, а уколико не пристану, наређено је да се униште. Масовна погубљења након 12. јула лако се могу прихватити као стравична последица одбијања предаје – наведено је у закључним разматрањима.

Ова комисија бавила се и бројем страдалих у сребреничкој регији, првенствено бројем убијених муслимана. Напомињу да је до сада било широко прихваћено тумачење да убиство 8.000 муслиманских мушкараца наликује геноцидним злочинима које су починили нацисти, систематски одвајавши Јевреје и друге мањине од остатка становништва, да би их потом убили.

– Налази Комисије показују да се злочин такве природе није догодио. Штавише, Комисија је утврдила да су муслиманске снаге 28. дивизије Армије Републике БиХ унутар Сребренице формирале војну колону са више од 12.000 припадника војске која се пробила кроз формације српске војске и кренула према муслиманској територији. Напади на ову колону, који су проузроковали смрт приближно четири до пет хиљада припадника 28. дивизије Армије Републике БиХ, могу се сматрати легитимним војним акцијама. Међутим, погубљење 2.500-3.000 војних затвореника, укључујући неколико стотина мушких цивила из базе Поточари, поред неколико стотина размењених војника, представља ратни злочин. Комисија не сумња у злочиначку природу ових убистава – наводи се у закључцима.Највећи светски стручњак за Холокауст Ефраим Зуроф рекао је јуче да се у Сребреници није догодио геноцид него ратни злочин, те истакао да се тај појам данас без икакве сумње злоупотребљава у политичке сврхе и да Генерална скупштина УН не може да одреди шта је геноцид:

– Изворна дефиниција речи геноцид је покушај да се уништи један читав народ, то није оно што се десило у Сребреници, оно што се тамо десило је ратни злочин. Људи који желе да добију неку подршку или финансијска средства за неку трагедију коју су преживели, наравно да желе ту трагедију да представе као најгору могућу.

Такође, на седници Скупштине наћи ће се и Закон о референдуму и грађанској иницијативи, чији је Нацрт усвојен још у децембру, а где је главна промена у томе што је за сваки будући референдум у РС задужена Републичка изборна комисија, а не ад хок комисије.

(Novosti)

KOMENTARI6 коментара

 1. milorad5 says:

  videćemo šta će uraditi,možda nas napadnu možda i ne,oni još nisu načisto šta da rade...treba im propagandna "pobeda" i traže žrtvu iz NATO pakta da povrate "ugled" posle ukrajine....zato nijedna granata ili metak koji kupimo ili napravimo nije uzalud,glavni parametar njihove odluke o intervenciji će biti vojna slabost žrtve i politička izolovanost...vrlo ih brinu ruske odlučne izjave povodom srbije i to ih čini prilično neradim da krenu u napad na nas,jer znaju šta rizikuju i da će morati da prebace efektive sa baltika da bi ovde mogli da urade nešto, a onda im je dupe tamo na otvorenom ako rusi reaguju...zato molite boga da rusi DOBRO razore ukrre i da napreduju dalje na zapad ,dalje nego što se očekuje,to može da spase NAS u srbiji od divljačkog NATO napada....ako rusi izbiju na dnjepar u harkovskom regionu i povrate harkov,a možda i odesu propagandni napad na NAS bi postao veoma opasna avantura i verovatno se ne bi upuštali u takve nebuloze...kako god,pre 2025 to neče biti ni moguće tako da imamo jeoš neko vreme za plitičku akciju i jačanje armije kritično...vrlo dobar i snažan potez bi bio uvodjenje obaveznog vojnog roka i TO ODMAH...bolje je provesti par meseci u kasarni na obuci i time možda izbeći rat koji nam pripremaju nego STVARNO biti u ratu,plus oni koji prodju obuku uslučaju rata svakako predstavljaju momnenat koji može odlučujuće da utiče na ishod rata...treba objaasniti narodu da je to NEOPHODNO a mislim da mnogi uvidjaju da je ako,referendum možda..zato ova tzv.opozicija PARALIŠE politčki sistem suludim zahtevima i pravljenjem dodatne politčke nestabilnosti,da bi oddložili i blokirali veoma važne odluke koja bi vlada daa je formiran mogla da donese...msilim da je UŽE preblago za ovo šta rade izdajice,oni ODLIČNO znaju šta rade i imaju tačne instrukcije za to iako verovatno većina budala i sitnih plaćenika nije svesna toga glavni akteri su upravo takve instrukcije dobili...

 2. pevaljka Paula Imbulja says:

  Pitanje oće li RS imati vremena da stvori vojsku jer pitanje je sitnih meseci kada će okolni fašisti da napadnu. Njima će biti problem ako se Srbija bude uključila jer tada i njima treba višemesečna priprema jer moraju dovući mnogo više vojske. I tu RS nešto može da sklepa al rat je neminovan, mnogi u RS će da budu eliminisani ali ruska pomoć će sve preokrenuti i zapadni fašisti će izgubiti balkan a hrvati, muslimani i šiptari, ta bratija jednakih, će ostati bez država koje su im ameri dali '90-ih. Ipak, i Dodik i sve snage represalije RS-a biće desetkovane dok Rusi ne okrenu situaciju.

  • pevaljka Paula Imbulja says:

   ...jer budimo realni, ovaj rat mora da donese i pročiščenje, jer prvo komunjarnici pa nakon njih demonkrati, sa religionistočkim fanaticima kreirali su neodrživ mentalitet i države koje su u službi zaštite pljačke i bogatih a na štetu naroda. Zato je neminovno i pozitivno da se pročisti i Srbija i posebno RS gde narod živi od 500 e a sile represalije tuku narod, sve to treba biti gurnuto u rat i tu neka prođu kako treba da prođu, a posebno to važi i za hrvate, musle,šipe, nemce, francuze i sve koji budu umeša i u balkanski rat. Sve ide kako treba.

 3. Dejan says:

  Tko se hvata mača od njega i umire!

 4. Косовац says:

  Република Српска је самостална најмање од датума пропасти комунизма. И пре тога, самостална је од пропасти Аустро-Угарске. Видимо да се припрема Окупација Српске од стране НАТО пакта, изволте, биће то прилика да окупаторе претупамо, а Муслимане и Хрвате сусретнемо са њиховом истином.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u