“Republikanci” iz Vojvođanske partije ne mogu da priguše svoja negativna osećanja i mržnju ne samo prema Srbiji, nego i prema srpskom narodu

“Republikanci” iz Vojvođanske partije ne mogu da priguše svoja negativna osećanja i mržnju ne samo prema Srbiji, nego i prema srpskom narodu

16 avgusta 2013

vojvodjanska-partija-foto-tanjugPiše: L. Janićijević

Posle jedne kraće pauze, separatističke snage na severu Srbije opet oživljavaju, pokušavajući da iznova pokrenu pitanje “vojvođanske potlačenosti”. Valjda, leto je na izmaku, a time i vreme godišnjih odmora bliži se kraju. Separatisti se nadaju da će im jesen doneti malo više one “publike”, koja će biti voljna da ih ozbiljno sasluša. Istina, jedan deo vojvođanskih secesionista (Vojvođanska partija) nije prestajao sa svojim uličnim “performansima”, na kojim su se sakupljali potpisi za peticiju o “federalizaciju” Srbije i o donošenju novog ustava zemlje, koji bi omogućio da Vojvodina postane država.

Ali, na veliku žalost “republikanaca”, sasvim je beznačajan broj ljudi koji su se takvom njihovom pozivu odazvali. Na internet stranici Vojvođanske partije, na kojoj se njihova peticija može potpisati “onlajn”, gotovo da se niko ne pojavljuje. Za nekoliko meseci, ispod prostora za peticiju, ostavljeno je svega dvadeset komentara. Od toga četvrtina “komentatora” došlo je iz bivših jugo-republika – BiH, Hrvatske.  Na primer, jedna od poslednjih tamošnjih poruka glasi:

Pozdrav iz Bosne i Hercegovine! Mi Jugoslaveni iz Bosne i Hercegovine podržavamo Vojvodinu Republiku, građansku državu, a pridružuju nam se i kolege iz Hrvatske, specijalno Istre!”

Naravno, ovde je teško reći ko se kome pridružuje i zašto. Kao da ovi “republikanci” veruju da će im pozivanje na podršku koju dobijaju od Hrvata i Muslimana nekako pomoći da se pomere iz mrtve tačke. U stvari, ako hoćemo da sačuvamo severnu srpsku pokrajinu u sastavu Srbije, trebalo bi da poželimo Vojvođanskoj partiji da dobije što veći prostor u srpskim medijima. Što se oni više oglašavaju, to će srpski narod biti jedinstveniji u osudi separatizma na severu zemlje.

“Republikanci” iz Vojvođanske partije (i sličnih separatističkih krugova na severu zemlje) nisu u stanju da priguše svoja negativna osećanja, ne samo u odnosu na državu Srbiju, nego svoju mržnju i netrpeljivost otvoreno iskazuju prema celokupnom srpskom narodu. Takvim svojim istupanjem, ma koliko to izgledalo apsurdno, Vojvođanska partija radi u korist Srbije, jer učvršćuje srpsko nacionalno biće u onom delu srpske zemlje, koja se od kraja Drugog svetskog rata zove izmišljenim imenom – Vojvodina.

Pajtosi u akciji

Daleko su opasniji po sudbinu Srbije oni koji tajno rade na odvajanju AP Vojvodine od Srbije i koji se u svojim apelima i obraćanjima javnosti, sa pozicije vlasti, proturaju “oficijelnu istinu” o zaveri “ostatka” Srbije protiv opstanka Vojvodine. Takva “zavera” se ogleda u činjenici da srpske vlasti nikako da donesu Zakon o finansiranju Vojvodine. A šta bi to država Srbija trebalo da finansira u Vojvodini? Da li Srbija treba i dalje da plaća vladu Bojana Pajtića i poslanike vojvođanskog parlamenta, koji godinama parazitiraju na grbači građana Srbije? Zašto se, po istom “modelu” ne bi doneo i zakon o finansiranju vlasti Mačve, Šumadije, Raške oblasti?

“Pa dokle više!”, zakukao je iz sveg glasa potpredsednik Skupštine Vojvodine i član Predsedništva Demokratske stranke Milivoj Vrebalov. Naravno, Vrebalov takvu svoju kuknjavu pokriva navodnom brigom za sudbinu vojvođanske sirotinje. Bez imalo obzira i osećaja za realnost i istinu, Milivoj Vrebalov kaže:

Građani Vojvodine su sve siromašniji, sela su opustela, u gradovima industrije gotovo da više i nema, a republička vlast Vojvodinu tretira kao koloniju, obuzeta jedino i isključivo borbom za fotelje, lišena bilo kakve vizije o budućnosti države.”

Nijedne reči samokritike. Nema objašnjenja, šta je sve, svih ovih decenija, radila pokrajinska vlast? Čime se bavila? Za šta je dobijala platu iz državnog budžeta? Vojvođanski vlastodršci su spremni da uzimaju novac, koji ničim nisu zaslužili. Uz to, za siromaštvo i propast vojvođanske industrije, kriva je republička vrhuška. “Pajtićevci” ni za šta nisu krivi, čak ni za kriminal propale Razvojne banke Vojvodine, iz koje je, bez traga, isparilo na stotine miliona evra?

Svaka kritika upućena na račun parazitske (nepotrebne) vojvođanske vlasti, među Pajtićevim “lezilebovićima” prikazuje se kao napad na nekakvo “biće Vojvodine”. Sam Bojan Pajtić ovih dana, shvativši da mu ne ide baš u prilog da priča kako je u Vojvodini sve propalo, pobija svog DS kolegu Vrebalova. Vojvodina je, kaže on, odmah iza Beograda, zaposlenost raste, strane investicije najviše dolaze u Vojvodinu. Umesto Vrebalovljeve žalopojke nad rapidnim propadanjem severne srpske pokrajine, Pajtić obrće priču i hvali “svoje uspehe” i “uspehe vojvođanske vlasti”.

Opet, izgleda, malo kome pada na pamet da se tu stvari sagledaju malo detaljnije i “ozbiljnije”. Kako je moguće da za sve što je “dobro” u ovoj srpskoj pokrajini bude zaslužna pokrajinska vlast, a da, s druge strane, za sve što je “loše” bude kriva republička vlast? Pa, moguće je, jer narod na severu Srbije treba ubediti da je pokrajinska vlast stabilnija i sposobnija od republičke. A sve će to da se pokaže i dokaže onog časa kada Vojvodina stekne samostalnost i nezavisnost i kada Pajtićeva pokrajinska vlada postane republička (državna).

(Koreni.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *