„Republiku Srpsku i Srbe očekuju velika i teška iskušenja“

„Republiku Srpsku i Srbe očekuju velika i teška iskušenja“

28 decembra 2013

Đorđe-VukadinovićRepubliku Srpsku i Srbe u BiH u narednoj godini očekuju velika i teška iskušenja, a dva najvažnija događaja u 2014. godini biće obeležavanje 100 godina Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, te parlamentarni izbori, ocenjnuje politički analitičar Đorđe Vukadinović.

„Oba događaja na različite načine mogu predstavljati ozbiljnu opasnost po položaj Republike Srpske unutar BiH, odnosno mogu biti iskorištena za napad na Srpsku, srpske pozicije i narod u celini“, rekao je Vukadinović, urednik časopisa „Nova srpska politička misao“.

Kada je reč o izborima, prvenstveno od samih Srba u Republici Srpskoj zavisi da li će dozvoliti da zbog borbe za vlast žrtvuju vitalne nacionalne interese naroda – napominje Vukadinović i ocenjuje da je glavno pitanje da li će glavni srpski politički faktori biti u stanju da uspostave nacionalni konsenzus, koji neće biti ugrožen ili problematizovan bez obzira na ishod i rezultate izbora.

„Što je najgore, mislim da će u ovim iskušenjima koja čekaju Republiku Srpsku i Srbe u BiH, zbog pritiska povodom Briselskog sporazuma i početka pregovora, podrška iz Beograda biti mala, verovatno nikakva, a možda čak i negativna“, navodi Vukadinović.

Što se tiče obeležavanja stotinu godina od Sarajevskog atentata, Vukadinović ističe da to realno ne zavisi mnogo ni od Srbije niti od Srpske, ali smatra da bi Beograd morao da se aktivnije postavi prema tom pitanju.

„Beograd mora tom pitanju da posveti više pažnje, da ne bismo, po ko zna koji put, bili zatečeni kada se iz Sarajeva, Beča, Berlina i nekih drugih gradova sruči orkestrirana lavina tekstova, izjava, inicijativa i događaja, koji će direktno ili indirektno voditi okrivljavanju Srba za tu svetsku klanicu, i onda daljem uzdrmavanju položaja srpskog entiteta u BiH“, pojašnjava Vukadinović.

On smatra da od međusobnih tužbi Hrvatske i Srbije za genocid neće biti ništa, ali ga od toga mnogo više brinu presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću, koje bi takođe mogle dodatno ugroziti ili se indirektno odraziti na pogoršavanje položaja Republike Srpske.

Vukadinović upozorava da postoji opasnosti i da aktualizovanje teme evrointegracija BiH bude iskorišteno za pokušaj sužavanja prava i nadležnosti Republike Srpske unutar BiH.

On smatra da je proteklu, 2013. godinu u Srbiji obeležio briselski sporazum i i borba sa EU oko dobijanja datuma za početak pregovora, a da je sve ostalo bilo podređeno tome.

Prema njegovoj oceni, Srbija je uslovljena briselskim sporazumom da bi dobila datum za pregovore, a srpsko rukovodstvo je „podleglo tom pritisku i uceni“.

„Kakve će to sve posledice imati, tek ćemo da vidimo, ali prema mom mišljenju to neće smanjiti nego će samo povećati pritiske na Beograd koji će se nastaviti i sledeće godine i pratiti nas tokom čitavog procesa pridruživanja EU“, zaključio je Vukadinović.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *