РЕШЕНА ЕНИГМА: Ево зашто је Кастро направио скандал и одгурнуо Обамину руку (ВИДЕО)

REŠENA ENIGMA: Evo zašto je Kastro napravio skandal i odgurnuo Obaminu ruku (VIDEO)

23 marta 2016

635942079548872191-Obama-Castro_1108949Predsednik Kube Raul Kastro na završetku zajedničke konferencije za novinare nije dozvolio američkom predsedniku Baraku Obami da ga potapše po ramenu, već ga je uhvatio za ruku i podigao je uvis, iznad glave. Tim postupkom, uvereni su eksperti i ruski zvaničnici, Kastro je pokazao svoju nezavisnost i neosporni suverenitet države na čijem je čelu.

Eksperti su istakli da to nije mali, zanemarljivi incident zbog nesporazuma, već važan pokazatelj činjenice da Kastro nema nameru da se dodvorava Obami ili da sebe stavlja u podređen položaj u bileteralnim kontaktima. On je time pružio javni otpor američkom kolegi i jasno poručio da ne želi da igra po američkim pravilima.

„Za razliku od Jeljcina, koji se dodvoravao Klintonu, R. Kastro nije dozvolio Obami da ga potapše po ramenu. To nije sitnica. To je pitanje suvereniteta“, napisao je šef Komiteta za međunarodne poslove Državne dume Rusije Aleksej Puškov.

Iako se američki predsednik posle ovog incidenta trudio da pred novinarima ostavi utisak kao da se ništa nije dogodilo, fotografije i video-snimak na kojem Kastro gura Obaminu ruku postali su pravi hit na društvenim mrežama, a i jedna od glavnih tema američkih medija.

 

Po verziji američkog kanala Ej-Bi-Si, kubanski predsednik je podigao Obaminu ruku kako bi pokazao stegnutu pesnicu — jedan od simbola kubanske revolucije. Međutim, američki predsednik je ostavio otvoren dlan i prste oborene prema podu, pa stručnjaci kažu da je takvo tumačenje situacije malo verovatno.

„To je bilo bukvalno kao da prilaziš devojci da je poljubiš, a ona ti okreće obraz“, našalio se jedan korisnik društvenih mreža. „Kastro steže mlitavu Obaminu ruku kao (bokser) posle pobede nokautom“, komentarišu Amerikanci.

Američki lider Barak Obama bio je u istorijskoj poseti Kubi od 20. do 22. marta. Ovo je prva poseta jednog američkog predsednika toj zemlji posle skoro 90 godina.

Obamina poseta se tumači kao otvaranje novog poglavlja u odnosima dveju zemalja posle višedecenijskog animoziteta između bivših hladnoratovskih protivnika.

Iako administracija američkog predsednika pokušava da ovaj događaj predstavi kao „herojsko dostignuće“, eksperti ističu da to „nije ništa drugo do ispravljanje gluposti iz prošlosti“.

Bez posebnog entuzijazma prema toj poseti odnose se i neki američki političari. Oni su primetili da je na aerodromu američku delegaciju dočekao ministar inostranih poslova Kube, a ne Raul Kastro, iako je on ranije lično dočekao ruskog patrijarha Kirila i rimskog papu Franju.

Diplomatski odnosi SAD i Kube formalno su obnovljeni u julu prošle godine, nakon čega je Džon Keri u Havani otvorio američku ambasadu, koja je 70 godina bila napuštena.

(Sputnik)

KOMENTARI



5 komentara

 1. Apis says:

  Da je potapsao Vučića on bi mu presrećan odmah popusio ku,rac.

 2. Ajduk Stanko says:

  Al je bio besan. Dobro ga nije istuko.

 3. Sloba says:

  Bravo Apis,upravo tako,i to sa zadovoljstvom!

 4. Pitagora says:

  Znači, Raul nije dozvolio pokroviteljski, paternalistički odnos od strane jedne osobe (niti bilo koga, ja mislim!)koja ne zaslužuje tako nešto. Nije li to jasno samo po sebi?!

 5. Vučiću pederu says:

  Vučić kad se sretne sa Bajdenom prvo jezičina do grla...al vas volem moji ameri,a onda po jogurt dole....a Vučko,jel ih voleš,barabo pederska,a!!!!???

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *