РЕШЕНА МИСТЕРИЈА САМОУБИСТВА У ХАШKОЈ СУДНИЦИ: Откривено како је унесен цијанид којим се ОТРОВАО Праљак

REŠENA MISTERIJA SAMOUBISTVA U HAŠKOJ SUDNICI: Otkriveno kako je unesen cijanid kojim se OTROVAO Praljak

20 aprila 2019

Bivša portparolka Haškog tibunala Florens Aartman progovorila o smrti Slobodana Praljka i otkrila ko je uneo otrov u sudnicu.

– Zna se da je to uradila ekipa koja je ušla da prisustvuje suđenju jer Praljak nije mogao u pritvoru da ima cijanid, i to baca sumnju na njegov advokatski tim, ili eventualno na nekoga iz ambasade. Uglavnom otrov je uneo neko ko je imao pristup Praljku pre ulaska u sudnicu – kaže Artmanova.Da podsetimo Slobodan Praljak, penzionisani general hrvatske vojske, ubio se zbog presude Tribunala za ratni zločin. On je popio cijanid, u sudnici Tribunala 29. novembra 2017.

Praljak je ostavi dva oproštajna pisma koja su pronašli istražioci Ujedinjenih nacija i koja dokazuju da je general pažljivo isplaniraoa samoubistvo. Oba pisma napisana su 27. novembra, dva dana pre pravosnažne presude u predmetu „Herceg-Bosna“.

– Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim doneo sam odavno – smireno, promišljeno, samosvesno – napisao je Praljak u prvom pismu, namenjenom njegovoj porodici, a u drugom se obratio supruzi.

– Kaća, mislim da ćeš pismo „O porodici“ morati da obelodaniš da bi sprečila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd – napisao je Praljak.

Nika Pinter, njegova advokatica, poručila je da Praljak nije radio ništa pod uticajem trenutnih emocija, već da je sve, „počevši od odbrane i vlastitog života, radio vrlo precizno, odlučno i smireno“.

Holandsko tužilaštvo nije uspelo da dokaže kako je Praljak dobio cijanid kojim se ubio u sudnici nakon izricanja presude. „Praljak je duže vreme razmišljao o samoubistvu“, zaključilo je Tužilaštvo.

Posle Praljkovog samoubistva, nastala je sumnja da su izvršena dva krivična dela – prvo se odnosi na činjenicu da je cijanid, kojim se Praljak ubio, prema holandskom Zakonu o lekovima zabranjena supstanca, a drugo da se druga sumnja da je Praljak imao pomoć oko pripreme samoubistva.

 

KOMENTARI6 komentara

 1. uf says:

  Koga zanima bolesni bivsi Srbin. On je i rodjen tesko bolestan jer su mu preci posrali na njega i hoce da budu nesto sto ne postoji. Tako trebaju svi kroati da sebi oduzmu zivot, slavno kao ovaj tzv. general.

 2. DonDon says:

  ma koga briga

 3. Budi Bog s nama says:

  Pravi kukavički zločinac ostaje zločinac kukavica do kraja. Najpre ne može da podnese istinu o svojim zločinima koje je počinio sa Tuđmanom, a zatim je to učinio prema sebi i svojoj drugoj polovini, supruzi i porodici ovim kukavičkim činom. To je neviđen i nečuven zločin koji je počinio radi zločina za koji je moglo lepo da mu se sudi.

 4. domino says:

  ...who cares...

 5. Pera says:

  crkotina !

 6. Fantom iz Notre Dame ;-) says:

  Neki ludi KROmanjonac je u bulji uneo cijanid i onda ga u wc-u iščačkao iz shupčine i dao generalu :-)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *