РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО – опет се све одлучује у Рамбујеу

REŠENJE ZA KOSOVO – opet se sve odlučuje u Rambujeu

11 juna 2018

Rešavanje kosovskog problema moglo bi se desiti organizovanjem međunarodne konferencije na kojoj bi Beograd i Priština pregovarali uz učešće „najvećih svetskih igrača“ gde bi, pored zemalja Kvinte, učestvovali predstavnici Rusije, Kine čak i Turske. Može li Rambuje 2 rasplesti „kosovski čvor“ i šta bi Srbija dobila održavanjem nove međunarodne konferencije?Bićemo u stanju da zaštitimo našu zemlju, građani Srbije da se ne plaše zveckanja oružja iz Prištine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, rekao je da je najbitnije Srbima na KiM obezbediti budućnost, mir i bezbednost, ali i zaštititi interese Srbije.

– Želimo da vidimo rešenje, a da Srbija hoće i može da ga prihvati, sačuva obraz, da se narod ne oseća poniženim. Kada to budemo videli mogu da zakažu konferenciju gde god hoće, u Los Anđelesu ili Tokiju, ili bilo gde drugo. Nije bitno mesto, već sadržaj predloga – naglasio je i dodao da onim što je do sada dobijao nije bio zadovoljan, pa nije ni iznosio u javnost.

Povod za ideju o održavanju Rambujea 2 bio nedavni sastanak Kvinte u Njujorku.

Iz diplomatskih krugova Zapada poručuju da je „ključ za rešavanje kosovskog pitanja „u rukama Amerikanaca koji ne odbacuju u potpunosti rešenje koje bi podrazumevalo da Srbija dobije sever Kosova i manastire, nije neprihvatljivo“.

Za razliku od Zapada, Nemaci ne prihvataju rešenje problema između Beograd i Prištine eventualnom podelom Kosova već smatraju da bi Priština trebalo da dobije stolicu u UN.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da je pitanje koliko bi Zapad bio spreman da u pregovore uvede nove igrače, ali je moguće da su spremni na eventualni kompromis, ukoliko je informacija zaista potekla od predstavnika diplomatskih krugova.

– Za sada je potrebno postići kompromis između Beograda i Prištine, ali u slučaju održavanja nove međunarodne zajednice, kompromis bi bilo neophodno postići i između zemalja Kvinte, Rusije, Kine – objasnio je on za Telegraf.rs.

Anđelković smatra da bi Rambuje 2 bio dobar model za Srbiju, jer bi se u tom slučaju tu našle i velike sile poput Kine i Rusije.

– Na pregovorima vođenim februara 1999. godine, velike zapadne sile su imale već pripremljen dogovor, dok je Rusija bila samo protokolarna učesnica. To sada nije slučaj, jer vodi autonomnu politiku – smatra Anđelković.

On pretpostavlja da bi pregovore u ime Srbije vodilo Ministarstvo spoljnih poslova, a ukoliko se ideja realizuje, da će i sam predsednik Aleksandar Vučić stati ispred Srbije.

Osnivač Foruma za etničke odnose Dušan Janjić objašnjava da je ovaj scenario teško ostvariv, ali ne i neverovatan.

– Novi Rambuje nije potpuno nerealan. Ipak mislim da su to više želje i nadanja aktera dijaloga da će nova međunarodna konferencija rešiti ono što su oni morali sami. Postoje predlozi političara i diplomata kako da se ova „neugodna priča o kosovskom problemu“ okonča – objasnio je.

Prema njegovim rečima, normalizacija odnosa između Beograda i Prištine se odvija uz saglasnost Generalne skupštine UN i Evropska unija nema razloga da napušta pregovore.

– To je bilo primenjivo samo u slučaju Dejtona ili Rambujea 1999. godine, ali tada smo imali rat. Sada to nije slučaj i ovo bi zapravo samo alibi za promašenu politiku – rekao je Janjić i dodao da Rusija zbog Krima nema interes da se ponovo uključuje.

U dvorcu Rambuje u Parizu februara 1999. godine, predstavnici Vlade Srbije i kosovski Albanci pokušali da, uz prisustvo stranih zvaničnika, reše problem kosovske krize na mirovnoj konferenciji o Kosovu. Na konferenciji, koja je trajala 17 dana, učestvovali su predstavnici vlasti u Srbiji i kosovskih Albanaca, uz posredovanje izaslanika SAD, Rusije i EU, Kristofera Hila, Borisa Majorskog i Volfganga Petriča. Krah konferencije označio je kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem. Dve strane nisu uspele da nađu zajednički jezik, a rezultat toga je bila NATO agresija na SR Jugoslaviju.

KOMENTARIJedan komentar

  1. SiNiša says:

    Kakav je ovo cirkus pod OKUPACIJOM? O tome nema razgovora! O tome nema šta a se misli! Čak je i UN rezolucija 1244 preoštra i nepovoljna po Srbiju i treba je popraviti u našu korist. Koji veleizdajnici!?! Da se čovek prekrsti levom rukom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *