РЕШЕЊЕ ЗА КОСОВО се крије у ИРСКОЈ!

REŠENJE ZA KOSOVO se krije u IRSKOJ!

16 jula 2017

„Srbija bi trebalo da uzme u razmatranje primer Irske za nova ustavna rešenja u vezi s pitanjem Kosova pošto bi ono moglo da bude prihvatljivo za EU i njene članice. Ne bi predstavljalo eksplicitno priznavanje Kosova već konstatovanje činjeničnog stanja“, sugerisala su Nedeljniku dva različita izvora u EU institucijama da bi Beograd trebalo da iskoristi priliku koja se ukazuje sa Bregzitom.

Pregovori Srbije o članstvu u EU idu sporo ali se pomeraju, korak po korak. S druge strane, Kosovo, koje je samo godinu i po dana posle Crne Gore proglasilo nezavisnost, prošle godine je tek potpisalo SSP i tu će ostati „zaglavljeno“ do daljeg, dok je Podgorica blizu da otvori sva poglavlja u pregovorima o članstvu u EU. Štaviše, i pored desetogodišnjeg prisustva Misije vladavine prava EU na Kosovu (Euleks), Kosovari su jedini na prostoru Zapadnog Balkana koji i dalje moraju da traže vize da bi putovali u zemlje EU.

Potpisniku ovih redova nemački visoki diplomata Volfgang Išinger, član „trojke“ – sa Frenkom Viznerom i Aleksandrom Harčenkom – koja je vodila dodatne pregovore o konačnom statusu Kosova, u više navrata je podvlačio da je za EU jednako važno rešenje za status Kosova koliko i jedinstvena pozicija unutar EU i očuvanje transatlantskog jedinstva. U tom stavu Išinger je imao punu podršku svog šefa, tadašnjeg ministra spoljnih poslova Valtera Štajnmajera, visokog predstavnika EU Havijera Solane i još nekoliko političara visokog ranga, poput šefova diplomatije Italije i Španije Masima D’Aleme i Migela Anhela Moratinosa. Međutim, EU nije uspela da postigne jedinstvo pre nego što je Kosovo na mig Vašingtona proglasilo nezavisnost. Nema ga ni danas, jer ako je zrno šanse postojalo da se zajednički stav postigne pre jednostrane deklaracije o nezavisnosti Kosova, posle 17. februara 2008. ono je kompromitovano u potpunosti. Priština će platiti ko zna koliko visoku cenu te nepromišljene odluke Bušove administracije i nestrpljivosti albanskih lidera.

Pre nego što objasnimo zašto Španija, ali ni Kina ni Rusija ne mogu i neće priznati Kosovo, čak ni u slučaju da to Srbija uradi sutra, iznosimo rešenje koje bi zvaničnom Beogradu, ma ko bio na vlasti, omogućilo da otvori vrata članstva u EU i istovremeno da obezbedi častan izlazak iz svakodnevnog političkog manipulisanja Kosovom.

„Srbija bi trebalo da uzme u razmatranje primer Irske za nova ustavna rešenja u vezi s pitanjem Kosova pošto bi ono moglo da bude prihvatljivo za EU i njene članice. Ne bi predstavljalo eksplicitno priznavanje Kosova već konstatovanje činjeničnog stanja i bilo bi, na neki način, primena istog recepta za problem s kojim se EU već suočavala i koji će postati još više medijski atraktivan zbog izlaska Velike Britanije iz EU“, sugerisala su Nedeljniku dva različita izvora u EU institucijama da bi Beograd trebalo da iskoristi priliku koja se ukazuje sa Bregzitom.

Vrlo brzo ćemo imati Irsku, članicu EU koja se nije odrekla svog prava na Alster i Severnu Irsku, koja će zajedno sa Velikom Britanijom biti izvan EU. Na irsko ostrvo se vraća vidljiva granica. Koliko vidljiva, zavisi od pregovora Brisela i Londona i fleksibilnosti Dablina i Belfasta. S obzirom na to da će srpske vlasti morati da menjaju Ustav, zbog usklađivanja sa tekovinama EU, čini se da bi to bila idealna prilika i da se definiše pitanje Kosova u najvišem pravnom aktu naše zemlje na način koji neće biti prepreka na putu ka članstvu u EU već sredstvo za njegovo uspešno prevazilaženje. U tom kontekstu irski ustav je „zvezda vodilja“…

(nedeljnik.rs)

 

KOMENTARI4 komentara

 1. Kosovac says:

  Nema potrebe da se krije ime autora ovog poučnog članka. To je Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima. Tako pametan čovek ne zaslužuje da ima samo dve noge….. Međutim, ne javljam se zbog toga, ovo me je samo podsetilo na jednu moju nedoumicu: Ako Kosovo nije naše, zašto ovi s konca i konopca traže da ga predamo?

 2. Kosovac says:

  Pročitao sam Ispovest Željka Pantelića o bombardovanju zgrade RTS….. http://www.nedeljnik.rs/nedeljnik/portalnews/intimna-ispovest-zeljka-pantelica-18-godina-kasnije-danju-sam-bezao-iz-vojske-nocu-citao-vesti-u-dnevniku-sve-dok-na-televiziju-nisu-pale-bombe/ ..........Razočaralo me što nije rekao ko je postavio radio lokator za navođenje Tomahavk rakete sa vrhunskom preciznošću………. I ovaj tipus je dobio kredibilitet da rešava ovako teške probleme kao što je Kosovo. Mislim da je to preveliki intelektualni napor za njega.

 3. vataz says:

  Resenje za Kosovo i Metohiju je JEDNOSTAVNO. Amerikanci insistiraju da im se u svemu prikljucimo pa i u NATO. Sve to mogu jednostavno da postignu. Bombardujte Kosovo, proterajte albansku vecinu, omogucite povratak i vecinsku vladavinu Srba i bicemo na vasoj strani. Jedino tako mozete da nas ubedite u vasu dobronamernost. Svaki drugi pokusaj predstavlja kuvanje žabe. Okanite se gluposti i ovakvih predloga

  • Djordje petrovic says:

   Trenutno ne bi trebali da idemo silom na povratak kosova i metohije jer je prepuno uranijuma. Zato trbamo ostaviti siptare da se sami pociste od ursnijuma i dobicemo ga bez isoakhenog metka a istatak ko prezivi proterati sve do jadrana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *