Решите се пестицида са воћа и поврћа помоћу једног састојка

Решите се пестицида са воћа и поврћа помоћу једног састојка

6 новембра 2017

Амерички научници тврде да је састојак који домаћице имају у кухињи — сода бикарбона, делотворна у испирању пестицида са воћа.

„У Америци је количина пестицида у јабукама под сталном контролом“, каже Лили Хе, једна од главних аутора ове студије.

Научници истичу да воће апсорбује пестициде и да их је могуће испрати содом бикарбоном. Међутим, нико до сада није измерио колико дубоко су пестициди продрли у воће.

„Први смо се посветили проучавању да бисмо установили колико су дубоко пестициди продрли у воће и у којој мери их је могуће испрати“, рекла је Хе, додавши да су она и колеге у експериментима користили органске јабуке.

Залили су воће највишом допуштеном количином пестицида у складу са правилима. Затим су покушали да их исперу обичном водом и содом бикарбоном.

Након петнаестоминутног испирања содом бикарбоном, готово све хемикалије су уклоњене са површине воћа, али су неке ипак остале дубоко у воћу. Чак ни сода бикарбона није дотле доспела.

„Кора јабуке је пуна нутријената, али је у њој и пуно пестицида. Када једете јабуку, можете изабрати да ли ћете јој огулити кору или нећете. Међутим, то не можете применити код воћа попут грожђа или код поврћа попут спанаћа“, рекла је Хе.

Једна од метода је и потапање воћа у води, у морској соли и соку лимуна у трајању од десетак минута.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u