Решите се упале мокраћних канала

Rešite se upale mokraćnih kanala

17 aprila 2018

BAKTERIJSKA infekcija mokraćnih kanala i bešike najčešći je problem sa kojim se susreću žene, ali i muškarci u periodu prelaska iz zimskog u prolećni period. Ova bakterijska infekcija dobija se naglo, a praćena je bolnim mokrenjem, učestalim mokrenjem malih količina urina, neodložnom potrebom za mokrenjem i bolovima koji se nekada javljaju iznad pubične kosti. Ovo oboljenje nastaje kada se normalno sterilan donji deo urinarnog trakta, mokraćna cev ili uretra i bešika, inficira bakterijama, uz posledičnu upalu.

U najvećem broju slučajeva ova infekcija uzrokovana je pojavom bakterije ešerihije koli. Bakterije koje dospeju u bešiku i mokraćne kanale uglavnom se uklanjaju tokom mokrenja, ali kada one ostanu u bešici lako i izuzetno brzo se razvijaju, što u krajnjem slučaju dovodi do infekcije. Najučestalija je kod žene u životnom dobu od 20 do 50 godina, ali neretko se pojavljuje i kod devojčica. Ređe se pojavljuje kod muškaraca, dok su starije osobe posebno rizična kategorija za razvoj ove infekcije.

Faktori koji presudno utiču na pojavu ove bakterijske infekcije su smanjen unos tečnosti u organizam, nedovoljna higijena, pojava kamena u bubregu, često kupanje u bazenima i kadi, dugotrajno i učestalo zadržavanje mokraće ili odlaganje mokrenja. Na pojavu infekcije utiču i uvećana prostata kod muškaraca, polne bolesti kakva je hlamidija, ali i pad imuniteta organizma i oslabljen imunitet.

Tokom intenzivnog lečenja preporučuje se da se rakijom lozovačom jako masiraju slabine i područje ispod pupka. Potrebno je jako utrljati da rakija ispari i, na kraju, previti lanenom ili pamučnom krpom. Hranu pripremati na biljnom ulju. Koristiti što više povrća i voća. Hranu jesti sveže pripremljenu. Zabranjeno je uzimati konzervirane prerađevine, jako slano jelo, masnoću životinjskog porekla, alkoholna pića i hladne napitke.

RECEPTI ZA LEČENJE:

* Pomešati po 60 grama osušene stabljike rastavića i stucanog ploda šipurka, 50 grama listova i cvetova hajdučke trave, 20 grama hrastovih listova i deset grama osušene stabljike majčine dušice. Trave jako usitniti i pomešati. U litru proključale vode staviti punu kašiku mešavine trava i kuvati poklopljeno do dva minuta. Ohladiti poklopljeno i procediti u bocu, dobro zatvoriti i držati na hladnom i tamnom mestu. Piti svakih pola sata po 50 mililitara čaja.

* Za vreme lečenja tri puta dnevno pre jela piti 50 mililitara belog, ne suviše jakog vina, u kom je kuvan beli luk. Napitak se priprema tako da se 250 grama neoguljenih češnjeva belog luka kuva u litar dobrog belog vina 30 minuta, poklopljeno i na tihoj vatri. Kad se ohladi, napitak procediti u tamnu bocu, dobro zatvoriti i držati na sobnoj temperaturi.

* Pomešati po 20 grama osušenog lista breze, lista medveđeg grožđa, kukuruzne svile, slatkog korena i korena pirike. Jedna kašika ove biljne mešavine prelije se sa 250 mililitara ključale vode i ostavi 10 minuta poklopljeno da odstoji. Nakon toga se ocedi i pije tri puta dnevno po jedna šoljica posle jela.

* Pomešati po 50 grama korena belog sleza, brezovog lista, lista medvetke, žalfije i rastavića. Uzeti četiri kašike ove čajne mešavine, preliti sa pola litre vrele vode, pokriti i ostaviti da odstoji od dva do tri sata. Procediti napitak i piti do pet puta dnevno po jednu čašu.

* Pomešati po jednu kašiku stucanog ploda peršuna, komorača i kima. Preliti sa 500 mililitara vrele vode i ostaviti poklopljeno da odstoji dva sata, zatim piti u tri navrata pola sata pre jela

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *