Retko ko od Albanaca želi da govori o zločinima Šiptara

Retko ko od Albanaca želi da govori o zločinima Šiptara

23 jula 2013

pristinaKosovoPrethodnih dana su dva Albanca javno govorili i o zločinima Albanaca. Prvo je Bekim Blakaj, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo Kosova, rekao da albanska deca nemaju jasne predstave o ratnim dešavanjima.

– Deca su informacije dobijala iz okruženja ili medija, a one su jednostrane – saopštio je Blakaj. Reakcije albanskih lidera su izostale. Fond za humanitarno pravo Kosova bio je ogranak Fonda Nataše Kandić i finansira se iz istih izvora, kaže za „Novosti“ Fatmir Šeholi, analitičar iz Prištine.

Albanski pisac Fatos Lubonja je, ipak, naljutio kosovske političare. „Političke elite na Kosovu i Albaniji zatvorile su oči pred kriminalom Oslobodilačke vojske Kosova“ – napisao je Lubonja. On navodi da je Ramuš Haradinaj, jedan od komandanata OVK, oslobođen u Hagu jer nije bilo dovoljno dokaza. On ističe da su rekacije na oslobađajuće presude Haškog tribunala licemerje političkih i kulturnih elita, „koje koriste nacionalističku ideologiju da bi ljudima ispirali mozgove, odnosno da navodno zbog nacionalnih interesa zatvaraju oči za sve počinjene zločine“. Haradinajev portparol je Lubonju nazvao „kučkinim sinom“ i „Srbinom koji govori albanski“. Kosovski ministar kulture Memlji Krasnići optužio ga je za izdaju i „bolesne komenatre o oslobodiocima Kosova“, a kosovska ministarka za Evropske integracije, Vljora Ćitaku, rekla je da je „šokirana “ i da je „ostala bez teksta posle Lubonjinog pisanja“.

MAKAR JEDAN

– DRAGO mi je da se našao makar jedan Albanac koji je smogao hrabrosti da priča o zločinima koji su počinili pripadnici ozloglašene OVK – ističe za „Novosti“ Milorad Trifunović, koordinator Udruženja kidnapovanih i nestalih na KiM.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *