Ретроспективна изложба дела Драгослава Марковића

Retrospektivna izložba dela Dragoslava Markovića

28 oktobra 2017

U Galeriji Zavičajnog muzeja u Jagodini, u toku je postavljanje retrospektivne izložbe, jednog od najznačajnijih likovnih umetnika Jagodine, Pomoravlja i ovog dela Srbije Dragoslava Markovića (1946-2013).

Izložba će biti otvorena u četvrtak u 19 sati, a „predstaviće celokupan opus ovog umetnika – počev od njegovih najranijih crteža iz sedamdesetih godina prošlog veka, preko skulpture i kolaža do reljefa i slika izrađenih različitim tehnikama“, izjavila je danas Tanjugu viši kustos muzeja istoričarka umetnosti Jasmina Trajkov.

Na izložbi će biti predstavljen i Markovićev rad u domenu javne skulpture i pozorišne scenografije, istakla je Trajkov.

Ona je dodala da će na izložbi biti „blizu stotinu radova, u najvećoj meri iz vlasništva porodice Marković, iz Fonda Zavičajnog muzeja, kao i iz privatnog vlasništva“.

Izložbu prati katalog u kome je analizirano stvaralaštvo Markovića i prestavljena istorija likovnog života u Jagodini, „u kojoj je ime Markovića bilo i ostalo nezaobilazni činilac“, istakla je Trajkov.

Marković je rođen u Izbenici kod Vravarina, diplomirao je 1972. godine na Akademiji primenjene umetnosti u Beogradu u klasi za skulpturu u prostoru i arhitekturi.

Radio je kao profesor likovne kulture u Gimnazijama u Varvarinu i Jagodini i Obrazovnom centru „Veljko Vlahović“ u Jagodini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *