„Revizija istorije Evrope u XX veku deo je strategije revizije granica u Evropi“

„Revizija istorije Evrope u XX veku deo je strategije revizije granica u Evropi“

16 decembra 2013

Russland, russischer Gefallener, Panzer BT 7,Aktivnosti i stvavovi Beogradskog foruma za svet ravnopravnih sve više su prisutni u domaćoj i međunarodnoj javnosti.

U protekloj godini Forum je organizovao više konferencija, tribina i okruglih stolova o aktuelnim domaćim i međunarodnim temama. Njegovi predstavnici učestvovali su na međunarodnim konferencijama u Turskoj, Kini, Švajcarskoj, Nemačkoj i Kipru.

Ciljevi Beogradskog foruma – mir, solidarnost, poštovanje međunarodnog prava i zaštita ljudskih prava u skladu sa Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima UN – sve su prisutniji i u sredinama mladih, posebno među studentskom omladinom.

Ovo su samo neki akcenti iz Izveštaja koji je podnet na godišnjoj Skupštini Beogradskog foruma.

Skupštini, koja je održana u Galeriji „Progres” prisustvovalo je oko 250 članova i prijatelja Foruma, među kojima su bili Vladika bački Dr Irinej Bulović, izvršni sekretar svetskog Saveta za mir Iraklis Tsavdaridis, predstavnik Kluba generala i admirala Zlatan Terzić, zatim prve ličnosti Društva srpskih domaćina, Fonda za mlade poljoprivrednike „Borka Vučić”, više udruženja Srba sa Kosova i Metohije, predstavnici studenata Univerziteta u Banja Luci i mnogi drugi.

Zapaženo je prisustvo više stranih ambasadora i diplomatskih predstavnika prijateljskih zemalja, među kojima su bili ambasador Irana, Njegova Ekselencija Majid Fahir Pour, predstavnici ambasade Kine i Belorusije.

U Izveštaju o radu koji je podneo Živadin Jovanović, pored ostalog je istaknuto da je Forum izdao više knjiga među kojima su najznačajnije „Od agresije do secesije 2”, „Od Nirnberga do Haga – pouke istorije” i druge.

Govoreći o aktuelnim društvenim i političkim pitanjima, Jovanović je, između ostalog, istakao:

„Revizija istorije Evrope u XX veku nije sama sebi cilj. To je deo strategije revizije granica u Evropi. Ne verujem u dugotrajnost rešenja nametnutih agresijom i silom NATO-a, bilo gde, pa ni na Balkanu. Svuda gde je agresor intervenisao, za sobom je ostavljao haos, etničke i verske sukobe i fragmentaciju državnih teritorija, ekonomsku i socijalnu bedu.

Na Samitu NATO-a u Lisabonu, EU je 2010. godine formalno prihvatila planove NATO- a (SAD) kao svoje planove.Imajući u vidu nove izazove i iskušenja u Evropi i svetu, potrebno je da mirovni pokreti i udruženja udvostruče svoje napore u borbi za očuvanje mira i stabilnosti, za poštovanje međunarodnog prava, posebno principa nepovredivosti suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Osnovni i najprioritetniji zadatak Foruma u 2014. godini je obeležavanje 15. godišnjice agresije NATO na Srbiji (SRJ) pod sloganom „Da se ne zaboravi”.

Centralni događaj tog programa biće Međunarodna Konferencija na temu „Globalni mir v.s. globalni intervencionizam”, od 21-23. marta 2014. godine u Beogradu. Konferenciji će prisustvovati veliki broj naučnika i javnih ličnosti iz svih delova sveta, uključujući Rusiju, Kinu, SAD, Indiju, Nemačku, Brazil.

Prof. dr Radovan Radinović predstavio je najnoviju knjigu Beogradskog foruma „Od agresije do secesije 2”, apostrofirajući najznačajnija pitanja i ukazujući na njihove dugoročne posledice, posebno otimanje 15 % teritorije Srbije na kojoj se uspostavlja druga albanska država na Balkanu.

O međunarodnim aktivnostima Beogradskog foruma u proteklom periodu, govorila je Sandra Davidović. Skupštinom je predsedavao Dragomir Vučićević, ambasador u penziji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *