REVOLT – Nemci žele nezavisnu politiku od SAD

REVOLT – Nemci žele nezavisnu politiku od SAD

12 septembra 2014

US President Barack Obama meets with GerSkandal o prisluškivanju je izgleda ipak načeo odnose između SAD i Nemačke. Najnovija studija pokazuje da većina Nemaca želi da njihova država vodi politiku nezavisnu od Sjedinjenih Država.

Nakon što je Edvard Snouden obelodanio informacije o nadzoru koji američka bezbednosna agencija NSA sprovodi u Nemačkoj, odnosi tih dveju zemalja su se pogoršali. Čak 57 odsto Nemaca smatra da bi Berlin trebalo da vodi bezbednosnu i međunarodnu politiku nezavisnu od Sjedinjenih Država, što je 17 odsto više nego 2013. godine kada je takav stav podržavalo 40 procenata građana, pokazuje istraživanje Transatlantski trendovi Nemačkog Maršalovog fonda.

Većina Nemaca (60 odsto, što je tri odsto manje nego 2013. godine) snažno liderstvo SAD i dalje smatra poželjnim, ali je broj Nemaca koji imaju pozitivne impresije o Americi pao za deset odsto i sada iznosi 58 procenata. Takođe, rejting Obamine međunarodne politike beleži pad od 20 odsto u odnosu na prošlu godinu i iznosi 56 procenata.

Negativan trend raspoloženja prema SAD u Nemačkoj uglavnom je prisutan i kod ostalih Evropljana – ili čak izraženiji.

Više nezavisnosti

Studija pokazuje da polovina Evropljana, odnosno osam procenata više nego prošle godine, želi da njihova zemlja postane nezavisnija od Vašingtona. Rejting Amerike među evropskim građanima opao je za tri procenta i iznosi 67 odsto, ali je broj ispitanika koji žele snažno liderstvo SAD ostao gotovo nepromenjen – 56 odsto.

Iako je očigledno da su Evropljani hladniji prema SAD nego što je to bio slučaj prethodne godine, s druge strane Atlantika beleže se obrnuti trendovi. Gotovo tri od četiri Amerikanca (70 odsto građana, odnosno 13 procenata više nego 2013) želi snažnije liderstvo Evropske unije, a broj Amerikanaca koji imaju pozitivan utisak o Evropskoj uniji porastao je za sedam odsto i iznosi 57 odsto.

Uprkos različitim pogledima na transatlantsko partnerstvo, Amerikanci i Evropljani dele slične stavove o aktuelnoj krizi u Ukrajini. I u Evropi (58 odsto) i u Americi (57 odsto) podržavaju ekonomsku i političku podršku Ukrajini, čak i po cenu ulaska u sukob s Rusijom.

Gotovo dve trećine Amerikanaca i Evropljana (64 odsto) smatra da su oštrije ekonomske sankcije Rusiji opravdane zbog njihovih aktivnosti u Ukrajini. Nemci su, međutim, podeljeni po pitanju oštriji sankcija.

Negativan ugled Rusije

Više od dve trećine Evropljana (68 odsto) i većina Amerikanaca (53 odsto) dominaciju Rusije na svetskoj političkoj sceni smatraju nepoželjnom. Međutim, Grčka i Nemačka se ne uklapaju se u potpunosti u ovu statistiku. Grčka je jedina članica EU koja liderstvo Rusije smatra poželjnim (52 odsto), dok je Nemačka jedina zemlja u kojoj je negativni rejting Rusije opao sa 79 na 69 odsto.

Ruski ispitanici jasno odbacuju liderstvo Sjedinjenih Država (81 odsto) i Evrope (62 odsto), u čemu se beleži značajan rast od 2012. godine kada je anketa poslednji put sprovedena. Većina Rusa (53 odsto) želi da njihova zemlja zadrži uticaj na Ukrajinu, čak i ako to znači konflikt s Evropskom unijom.

Transatlantski trendovi beleže nepromenjen rejting Kine među Evropljanima i Amerikancima – oko 35 odsto, dok 65 odsto Evropljana i 55 odsto Amerikanaca liderstvo Kine ocenjuju kao nepoželjno.

Francuska podržava izlazak Britanije iz EU

Po prvi put su ispitanici bili upitani i o mogućem izlasku Britanije iz Evropske unije. Dok je većina Evropljana (51 odsto) rekla da bi članice EU trebalo više da se potrude ta razumeju britanske probleme, većina državljana Francuske (52 odsto) smatra da bi Britanija trebalo da napusti EU.

Ovogodišnje istraživanje Transatlantski trendovi sprovedeno je u junu, a anketirane su članice Evropske unije – Francuska, Nemačka, Grčka, Italija, Holandija, Poljska, Portugalija, Španija, Švedska, Velika Britanija – kao i Sjedinjene Američke Države, Rusija i Turska.

(Dojče vele)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Za Srbiju says:

    Nemačka je okupirana država. Američke baze u Nemačkoj, i dalje se zovu OKUPACIONE. U amer. vojne baze u Nemačkoj, Nemci NEMAJU PRISTUP, iako su u NATO-u. Samo ameri i englezi. Merkel se javno obratila naciji i objasnila da će američke korporacije preuzeti nemačke firme, lance hrane i sl., jer ne želi revoluciju u Nemačkoj. Ako ne pristanu, amerikanci su im obećali „majdan“ i pičvajz u državi. Toliko o nemačkoj samostalnosti i liderstvu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *