РЕВОЛУЦИЈА СЕ ДЕСИЛА – БАШТОВАН ОБОЛЕО ОД РАКА И ДОБИО СПОР: Бајер и Монсанто криви – глисофат изазива канцер

REVOLUCIJA SE DESILA – BAŠTOVAN OBOLEO OD RAKA I DOBIO SPOR: Bajer i Monsanto krivi – glisofat izaziva kancer

13 avgusta 2018

Akcije nemačke hemijsko-farmaceutske kompanije Bajer pale su danas za više od 10 odsto, na najniži nivo u gotovo dve godine, nakon što je kalifornijski sud naložio Bajerovoj podružnici, Monsantu, da isplati 289 miliona dolara odštete.

Sud je prošle nedelje proglasio Monsanto krivim po tužbi da njegovo sredstvo za uništavanje korova na bazi glifosata, uključujući brend „roundup“, izaziva kancer, prenosi agencija Rojters.

Dvejn Džonson (46), baštovan i domar u jednoj američkoj školi, dobiće odštetu, nakon što je tužio kompaniju za oboljevanje od kancera i za neobaveštavanje o izlaganju opasnoj supstanci po zdravlje.

Postupak protiv Monsanta, koji je ove godine prešao u ruke Bajera za 63 milijarde dolara, samo je jedan „u moru“ od preko 5.000 sličnih slučajeva širom SAD.

Iz Monsanta su u petak najavili da će uložiti žalbu na izrečenu presudu.

„Današnja presuda ne menja činjenicu da je više od 800 naučnih studija potvrdilo da glisofat ne izaziva kancer“, navodi se u saopštenju Monsanta.

Akcije Bajera jutro su pale za 10,6 odsto na 83,48 evra.

U Evropi, Evropska komisija je u decembru obnovila dozvolu za korišćenje glisofata uprkos intenzivnoj debati o njegovoj bezbednosti, iako su Nemačka i Francuska preduzele korake da blokiraju korišćenje tog herbicida za uništavanje korova.

KOMENTARI2 komentara

  1. Pera says:

    Pa pamet u glavu. Ni aspirin od bajera ne uzimati. Ne hraniti demone !

  2. rajko says:

    Nije glisofat nego glifosat (glyphosat). Glifosat je herbicid total. U mnogim zemljama je odavno zabranjen, a kod nas je dozvoljen i arči se u ogromnim količinama. Relativno je jeftin, a gde njega pospeš ništa više ne raste, mrtva zemlja. Ni jedna inspekcija kod nas ne radi, a ako i radi, onda radi kao džu boks. Kad ubaciš paricu dobiješ izveštaj kakav ti treba.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *