„Резач“ као спектакл

„Rezač“ kao spektakl

29 decembra 2015

antonic slobodan 323Piše: Slobodan Antonić

Ima nečeg veoma pogrešnog u običaju policije, uvedenom pre nekoliko godina, da se prilikom hapšenja snima izvođenje ljudi iz njihovih stanova, s lisicama na rukama.

Razumljivo je kada se policija hvali snimcima uhvaćenih prestupnika, pogotovo opasnih kriminalaca, koji su prethodno bili u bekstvu. Ali, snimati kako gomila policajaca, sa šlemovima, pancirima i puškama, zvoni na vrata nečijeg stana, koja zatim otvara omanja osoba u beloj majici, pa kako je onda policajci guraju u stranu i ulaze u stan da bi joj stavili lisice na ruke[1], i potom optužili – za finansijske malverzacije (!?), teško da ima nečeg trijumfalnog u tom činu.

Reč je, naravno, o nedavnoj akciji „Rezač“ (26.12.2015), koja je odmah u kritičkoj javnosti prepoznata kao politički marketing. I zaista, nekoliko je argumenata koji na to ozbiljno ukazuju.

Najpre, uhapšeno je 80 ljudi, ali oni ne pripadaju svi istom slučaju. Reč je o više različitih, međusobno nepovezanih grupacija. Nemoguće je čak i zamisliti da su istrage svih tih slučajeva završene istoga dana, nakon čega je, u isto vreme, započeto hapšenje osumnjičenih. Neko je sve te slučajeve spojio u isti spektakl, neko je poželeo da ima ne osam ili osamnaest uhapšenih, već – osamdeset. Nije posao policije da pravi spektakl. Zato takva „grupna“ hapšenja deluju izveštačeno, namešteno i pogrešno.

Kada su policiju upitali otkuda želja da se u jednom danu sprovede masovno hapšenje finansijskih špekulanata, rečeno je da je „tajming akcije određen na osnovu preporuka Evropske komisije i Vlade Srbije“[2]. Evropska komisija je naziv za vladu EU i teško je poverovati da je bilo koga u Briselu – a ponajmanje EU „komesare“ (kako se zvanično zovu EU ministri), briga kada se i kako hapse optuženi za finansijske malverzacije po Srbiji – zemlji koja, pri tom, nije čak ni članica EU.

Zaklanjanje iza srpske vlade takođe je providno. Zašto bi Vlada raspravljala o tome koga i kako uhapsiti? Završi se istraga br. 1, uhapse se osumnjičeni. Završi se istraga br. 2, privede se sledeća grupa optuženih. Tako, valjda, rade policija i tužilaštvo u normalnim pravnim sistemima.

Sklonost da se od svega pravi spektakl dobra je u svrhe političkog marketinga. Ali, taj marketing često ne podrazumeva i uspešnu borbu s finansijskim kriminalom. „Vučić hapsi pod reflektorima, a oslobađa po mraku“, rekao je predsednik DS-a i naveo da od 97 uhapšenih članova DS-a još niko nije osuđen[3].

Verovatno da među 80 uhapšenih ima dosta krivaca. Ali, ukoliko je samo jedan od njih nevin, snimak tog hapšenja na jutjubu ozbiljna je trauma za uhapšenog i njegovu porodicu. Upravo to dogodilo se Draganu Džajiću, 2008. godine. Danas se smatra da je on nedužan. Ali, snimak njegovog hapšenja još uvek se vrti na internetu.


No uopšte, zašto je ponovo instrumentalizovana policija? I zbog čega je upriličen taj medijski spektakl? „Počela je predizborna kampanja“, pretpostavljaju jedni. „Da bi se zatrpalo oslobađanje Stanka Subotića, Vučićevog prijateljskog tajkuna“, kažu drugi.

Kod nas predizborna kampanja nije ni prestajala – od kako se Vučić vratio u zgradu na uglu Nemanjine i Miloša Velikog. Samo prošle sedmice gledali smo:

  • Vučića na svečanom otvaranju prvog metra brze pruge između Beograda i Budimpešte[4];
  • Vučića na svečanom otvaranju škole, vrtića i bolnice u Novom Pazaru[5];
  • Vučića na svečanom otvaranju 8,7 km renoviranog puta Aranđelovac – Krćevac[6];
  • Vučića na svečanom otvaranju službenog „D“ prolaza na aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu[7];
  • Vučića na svečanom otvaranju pristupne saobraćajnice za Pupinov most, od Ovčanskog do Pančevačkog puta, dužine 4,3 kilometara[8] itd.

„Rezač“ takođe može biti shvaćen kao segment ovog propagandnog niza, čiji je cilj, očigledno, utvrđivanje slike o Vučiću kao vrednom i borbenom premijeru.

S druge pak strane, teško je ne uočiti koliko „razumevanja i pozitivne energije“ struji na relaciji Milo Đukanović – Aleksandar Vučić, sa među-relejima koje čine Beba Popović i Cane Subotić. Dovoljno je otvoriti sajt E-novina, pa da sve postane jasno. Oslobađanje Stanka Subotića krivice zaista je mogao da bude udar na antikorupcioni imidž srpskog premijera. „Rezač“ je takav udar gotovo u potpunosti amortizovao.

Kako bilo, takav stupanj polit-marketinške instrumentalizacije državnih institucija u Srbiji do sada je beležen samo u izbornim kampanjama. Stoga, ako još uvek nismo u kampanji, ako izbori nisu na vidiku, vlast se zaista može pohvaliti da je ipak uspela da uradi nešto, kako naš premijer voli da kaže, što se dešava prvi put u (našoj) istoriji.

[1] https://www.youtube.com/watch?v=QeDsrkQ62Lw

[2] http://www.blic.rs/vesti/hronika/tajming-i-snimanje-hapsenja-poruka-da-se-radi-po-zakonu/ysbbjmj

[3] http://www.blic.rs/vesti/politika/pajtic-najnovija-hapsenja-su-farsa-i-politicki-progon/3wb23kn

[4] http://www.nspm.rs/hronika/aleksandar-vucic-svecano-otvorio-jedan-metar-pruge.html

[5] http://www.blic.rs/vesti/drustvo/vucic-na-otvaranju-skole-u-novom-pazaru-takvi-standardi-ja-to-nisam-video-to-je-abu/6jz7cjn

[6] http://www.politika.rs/scc/clanak/346043/Vucic-otvorio-deonicu-Arandelovac-Krcevac

[7]http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/2152700/%D0%92%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%9B+%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%BE%D1%80%D0%B8%D0%BE+%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BE%D0%B1%D1%98%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82+%D0%BD%D0%B0+%D0%B0%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%80%D0%BE%D0%BC%D1%83+%22%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%B0+%D0%A2%D0%B5%D1%81%D0%BB%D0%B0%22.html

[8] http://www.blic.rs/vesti/drustvo/otvoren-pristupni-put-za-pupinov-most/fkmh0my

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Batina says:

    Oce picousti, oce.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *