РезолуЦИА о Сребреници

РезолуЦИА о Сребреници

12 јуна 2015

Darko Momić 4656Пише: Дарко Момић

Протеклих месец и по дана у фокусу дневнополитичких игара биле су „декларације“, од оне коју је усвојила Народна скупштина РС поводом захтева Бакира Изетбеговића да Дан Републике Српске буде проглашен неуставним, до оних страначких о трећем ентитету, самосталној РС или БиХ без ентитета.

После априлских и мајских декларација, првих десетак дана јуна обележиле су резолуције које су, као и декларације, долазиле саразличитих адреса, али су за разлику од њих имале готово идентичан садржај.

Потпредседник РС Рамиз Токић, пардон Салкић, први је кукурикнуо „резолуција“, када је покушао да на дневни ред Народне скупштине РС уврсти резолуцију о Сребреници. Петао који први кукурикне обично заврши у лонцу, па је тако завршила и Рамизова резолуција, дакле у корпи за отпатке, јер није стигла ни на дневни ред републичког парламента.

Ипак, уместо да заврши у машини за рециклажу папира, извађена је из корпе за отпатке и стигла је пред Парламент БиХ. Међутим, на жалост њених предлагача, отишла је само корак даље од Рамизове. Уврштена је у дневни ред, али су је српски посланици резолутно одбацили и ставили тачку, бар за ову годину, на ту празну и непотребну причу.

Али, не лези враже! Након што није прошла у Скупштини Српске и пред „савезним“ парламентом, резолуција се није предала. Одлепршала је преко воде, па сада западне дипломате по ходницима зграде на Ист Риверу покушавају да је угурају на дневни ред Савета безбедности Уједињених нација. Незахвално је предвиђати да ли ће у томе успети, али с обзиром на пут који је прешла, јасно је да је резолуција и те како потрошена, па можда није тако незахвално прогнозирати јој брзи крај.

Међутим, поред пређеног пута, симптоматичан је и садржај резолуција – до те мере исти да апсолутно није грешка говорити у једнини, односно о резолуцији, што упућује на то да је креирана на једној адреси. А ту се већ долази до већини новинара омиљених теорија завере. У овом случају, таква теорија каже да све што има исти садржај, а поседује глобални карактер – што је неспорно, чим је папир из Рамизовог родног Братунца стигао на Ист Ривер – мора да има везе са „ЦИА, снајка, ЦИА“!

И зато је, иако граматички неправилно, потпуно тачно када се каже резолуЦИА о Сребреници. А то код Срба ствара ОТПОР! Звучи познато, ааа?!

(ПрессРС)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u