РезолуЦИА о Сребреници

RezoluCIA o Srebrenici

12 juna 2015

Darko Momić 4656Piše: Darko Momić

Proteklih mesec i po dana u fokusu dnevnopolitičkih igara bile su „deklaracije“, od one koju je usvojila Narodna skupština RS povodom zahteva Bakira Izetbegovića da Dan Republike Srpske bude proglašen neustavnim, do onih stranačkih o trećem entitetu, samostalnoj RS ili BiH bez entiteta.

Posle aprilskih i majskih deklaracija, prvih desetak dana juna obeležile su rezolucije koje su, kao i deklaracije, dolazile sarazličitih adresa, ali su za razliku od njih imale gotovo identičan sadržaj.

Potpredsednik RS Ramiz Tokić, pardon Salkić, prvi je kukuriknuo „rezolucija“, kada je pokušao da na dnevni red Narodne skupštine RS uvrsti rezoluciju o Srebrenici. Petao koji prvi kukurikne obično završi u loncu, pa je tako završila i Ramizova rezolucija, dakle u korpi za otpatke, jer nije stigla ni na dnevni red republičkog parlamenta.

Ipak, umesto da završi u mašini za reciklažu papira, izvađena je iz korpe za otpatke i stigla je pred Parlament BiH. Međutim, na žalost njenih predlagača, otišla je samo korak dalje od Ramizove. Uvrštena je u dnevni red, ali su je srpski poslanici rezolutno odbacili i stavili tačku, bar za ovu godinu, na tu praznu i nepotrebnu priču.

Ali, ne lezi vraže! Nakon što nije prošla u Skupštini Srpske i pred „saveznim“ parlamentom, rezolucija se nije predala. Odlepršala je preko vode, pa sada zapadne diplomate po hodnicima zgrade na Ist Riveru pokušavaju da je uguraju na dnevni red Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. Nezahvalno je predviđati da li će u tome uspeti, ali s obzirom na put koji je prešla, jasno je da je rezolucija i te kako potrošena, pa možda nije tako nezahvalno prognozirati joj brzi kraj.

Međutim, pored pređenog puta, simptomatičan je i sadržaj rezolucija – do te mere isti da apsolutno nije greška govoriti u jednini, odnosno o rezoluciji, što upućuje na to da je kreirana na jednoj adresi. A tu se već dolazi do većini novinara omiljenih teorija zavere. U ovom slučaju, takva teorija kaže da sve što ima isti sadržaj, a poseduje globalni karakter – što je nesporno, čim je papir iz Ramizovog rodnog Bratunca stigao na Ist River – mora da ima veze sa „CIA, snajka, CIA“!

I zato je, iako gramatički nepravilno, potpuno tačno kada se kaže rezoluCIA o Srebrenici. A to kod Srba stvara OTPOR! Zvuči poznato, aaa?!

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *