РЕЗОЛУЦИЈА О СРЕБРЕНИЦИ – ЗАШТО БАШ САДА?

REZOLUCIJA O SREBRENICI – ZAŠTO BAŠ SADA?

10 maja 2024

Piše: Aleksandar Stojanović

Rezolucija o Srebrenici, koja će se naći pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, sponzorisana je od strane više zemalja, ali svakako da su najvažnije Njemačka i SAD.

O licemjerstvu ove dvije zemlje, sa još nekoliko njih (Kongo, prije svega), rečeno je dovoljno. I svako ponavljanje je vjerovatno suvišno jer ova rezolucija od početka nije ni pravne ni moralne prirode, već isključivo političke.Svako ozbiljan svjestan je koliko će jedan ovakav politički akt ostaviti posljedice na Balkan – prije svega na pomirenje naroda – ali i obesmisliti pravno poimanje genocida. U prilog tome govori i činjenica da su najozbiljniji jevrejski stručnjaci digli glas protiv rezolucije.

Međutim, postavlja se pitanje zbog čega sada i ovoliko agresivno velike sile žele da se usvoji rezolucija o Srebrenici. Ne, odgovor nije mržnja prema Srbima ili ljubav prema Bošnjacima. Ova rezolucija ima veliku geopolitičku težinu za te sile.

Geopolitički interes

Naime, jasno je da se u svijetu odvija veći, i mnogo ozbiljniji, sukob koji će imati posljedice po pitanju novih preslagivanja svijeta. Mali su tu, po običaju, samo sredstvo za potkusurivanje.

Jedna od osnovnih teza koje Rusija ponavlja, kada govori o intervenciji u Ukrajini, jeste činjenica da je međunarodno pravo prvi put prekršeno nelegalnim bombardovanjem SR Jugoslavije i ulaskom NATO trupa na Kosovo i Metohiju. I to je potpuno tačno. Sa druge strane, SAD i njihovi saveznici (Zapad) tvrde da je do intervencije došlo kako bi se spriječio „novi genocid” i „zaustavio Milošević”, iako ta priča pada u vodu pred onim što je realnost.

U tom trenutku ne postoji nijedna presuda kojom bi se Srebrenica okarakterisala kao genocid, a sve i da postoji – to nije dovoljno da se krene u intervenciju na suverenu zemlju. Ne bez saglasnosti Ujedinjenih nacija – koje su grubo zaobiđene. Ovom rezolucijom Zapad sebi daje alibi. Dobija naknadnu saglasnost za intervenciju i opravdanje za bombardovanje.

Kako? U slučaju pregovora, kada bi Rusija potegla gorepomenuti argument u vezi s intervencijom u Ukrajini, SAD bi mogle reći da je „UN utvrdio da se u Srebrenici desio genocid i da su imali moralno pravo da spriječe novi genocid na Kosovu i Metohiji, dok Rusija nema potvrdu UN po pitanju Donjecka”.

Sva suština leži u tome da se ovakvom rezolucijom operu imperijalističke i jednostrane akcije SAD i njihovih partnera, pod izgovorom brige za male. A Bošnjaci su idealna moneta za potkusurivanje, jer drugog do priče o genocidu i nemaju.

Degradiranje genocida

Rezolucija je neobavezujuća i političkih posljedica po Republiku Srpsku i Srbiju neće biti. Uostalom, Srbi su dužni poštovati tu rezoluciju onoliko koliko drugi poštuju Rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti (koja je obavezujuća!). Ali, nažalost, posljedice tih geopolitičkih igara mogle bi biti katastrofalne jer se na ovaj način degradira pojam genocida i dolazimo u opasnost da se svaki zločin nazove genocidom.

Zvuči groteskno kada Munira Subašić ili Emir Suljagić stavljaju u istu ravan ono što se desilo u Srebrenici i Holokaust. To izjednačavanje, praćeno sramotnim uvećavanjem broja žrtava (Munira Subašić je rekla u UN da je stradala 10.701 osoba) – guranje je prsta u oko Jevrejima, ali i Srbima i Romima. I upravo zato najistaknutiji stručnjaci za pitanje genocida iz Izraela su reagovali. Isto je učinio i ambasador Izraela u Srbiji.

I kada pitate bilo koga od Bošnjaka šta kažu na to, kažu „da ih ne zanimaju politički stavovi”. Zašto se onda zalažu za političku rezoluciju? Ako im je cilj da se oda počast žrtvama i utvrdi istina, onda bi Muniri Subašić bar skrenuli pažnju da ne uvećava broj žrtava, a Emiru Suljagiću da ne predstavlja oca kao žrtvu Srebrenice.

Bilo kako bilo, nakon rezolucije neće se ništa desiti. Samo će se dodatno otežati mogućnost pomirenja naroda, a Zapad će dobiti izgovor za svoje obračune s Rusijom.

(banjaluka.net)

KOMENTARI19 komentara

 1. Kosovac says:

  09. 05. 2024. PREMIJER Crne Gore Milojko Spajić rekao je na premijerskom satu da će ta zemlja glasati za Rezoluciju o genocidu Srebrenici, a onda izjavio da je on prozapadni čovek. - Ja sam se uvek zalagao za prozapadni kurs, to nije nikakva tajna. Ja sam prozapadni čovek, celog života sam proveo na ideološkom zapadu. I tu nema nikakvih dilema, i što se tiče našeg stava u budućnosti - rekao je Spajić. - Ta rezolucija će se usvojiti, zato što su velike sile stale iza te rezolucije. Spajić je rekao da čitav region treba da podrži ovu i sve druge rezolucije. Nikakav problem to nije. Glasaćemo za, rekli smo više puta. Ja sam javno govorio o tome, osuđivali smo genocid. Nemamo problem da to uradimo. Vlada će o tome raspravljati, ali mislim da je to izlišno spominjati jer smo se sporazumno obavezali da vodimo proevropsku politiku - kazao je Spajić. ………………..Degenerik, kaže da će glasati za rezoluciju zato što je on prozapadni čovek. Ne znam da li mu se treba zahvaliti na iskrenosti, ili treba pljunuti na njega. Iz bilo kog naroda potiče ovakav izrod, zaista taj narod treba sažaljevati. Da bih se odbranio od ovolikog poniženja, spreman sam čak da ustvrdim da je Spajić Crnogorac, srećom nije Srbin. A možda je ipak bolje da se pokrijem ušima i da ćutim i sačekam da ova bruka vremenom izbledi, ako može..

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Šta god ti, takav "ustvrdio" veća si fekalija od tih izroda o kojima pričaš.

   • Kosovac says:

    Znači, i tvoj prijatelj dinki Crnogorac koji je prismrđivao ovde na sajtu je velika fekalija? Ako si tako rekao, nema razloga da te ispravljam. Pa ni dinki se neće ljutiti na tebe, svi znamo koliki je on ljigavac i strašljivko. Obično fekalno govno.

   • Babamajka says:

    Turijaner, ko i ovih 8.372 sa tri tačke.

  • GALOPOM PO EVROPAM says:

   Ništa gore od poturice. Pametan je to davno rekao.

  • VRSK says:

   Taj Spajić je svestan koliko je nebitan i koliko nije popularan i harizmatičan i da je bez kvaliteta. I da bi skrenuo pažnju na sebe on ne bira sredstva. Jer je sad i ko zna kad. A kada padne ta vlada za tri dana ga se niko setiti neće. Pro zapadni imbecil. Crna Gora je država najprimitivnijih oblika homosapiensa. Svi Crnogorci koji Srbi nisu,nečije su kopile!!!

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Analfabetsko laprdanje koje „veze s vezom” nema, dokaz je tvog iq-a negde oko broja tvojih cipela, volino arnautska. Cmrad prostakluka, primitivizma i tupavosti koji širiš bilo kud da prođeš je - nepodnošljiv.

  • Jedan tamo, ne znaš ga ti... says:

   Dinki je čovek na mestu a tvoja volovska logika je još jedan NEOBORIV dokaz tvoje teške mentalne retardacije. Izgleda da te je, prilikom seksualnog iskorištavanja , onaj Gani tukao u glavu?

   • Kosovac says:

    Nina nana nanani, sićim anani, vama obojici, u potpisu tvoj Ganani, što ti ga utera nanani.

  • Rostand says:

   Ova montenegrinska šizofrenija nikako da prođe,ode šizoje Đukano ić,dođoše isti ko on.

 2. Kulak says:

  Da. Ovim se bosanski muslimani potpuno izruguju pojmu genocid. U selima oko Srebrenice bosanski muslimani su ubijali srpske žene, decu i starce i to bi se nesumnjivo moglo okarakteristi kao genocid, dok su naši Srbi iz osvete pobili neke vojno sposobne muškarce neprijatelja. Prava namera te zločinačke rezolucije je ukidanje Republike Srpske i pretvaranje BiH u unitarističku konstrukciju u kojoj bi bosanski muslimani imali dominaciju i hegemoniju nad Srbima i Hrvatima. Zanimljivo da je Hrvatska najavila da će biti čak i kosponzor zločinačke rezolucije, iako bi unitaristička muslimanska BiH u budućnosti bila golema demografska i egzistencijalna pretnja za Hrvatsku.

  • Miki says:

   Pre nego što im promakne zadnji vagon voza koji odlazi da, dok ih još služi moć, naprave državnu tvorevinu poput Jugoslavije, ali po njihovom ukusu.

   • Dražen Jovan Petrović says:

    Lobisti bosanskih muslimana poput Aide Ćorović i zloglasnog ustaše Dinka Gruhonjića aktivno rade na obmanjivanju javnosti u Srbiji da bi se posrednim putem dobila unitaristička muslimanska BiH. Jedna od glavnih poluga u obmani javnosti je tzv. građanska država, temeljem koje bi se došlo do muslimanizacije BiH. Ti muslimanski lobisti dobro znaju da ušima dijela zapadne publike izraz "građanska" dobro zvuči. Naravno u uslovima koji vladaju u BiH to bi značilo totalnu dominaciju muslimana nad Srbima i Hrvatima iz prostog razloga šta su muslimani brojniji i imaju veći natalitet. Srbi bi se iseljavali u Srbiju, a Hrvati u Hrvatsku, čime bi bila stvorena muslimanska država u centru Evrope. To bi i za Srbiju bilo opasno, a za demografski opustošenu Hrvatsku smrtonosno. Ova zločinačka rezolucija kojom bosanski muslimani odnosno poturice nas Srbe žele proglasiti genocidnim narodom, samo je korak u tom pravcu.

  • Gagi says:

   Kulak... O cemu ti covece pises, na cemu jadikujes. Pitaj Dodika zbog cega ima oko 18 dzamija u Srpskoj sredini B. Luke. Takodje ga pitaj koliko je novih crkava napravljeno u "federaciji". Gde bre covece komunisti mogu da naprave Srpstvo, sve ovo sto oni prikazuju, to je podkomunisticka predstava sa zadatkom da dalje na podmukao nacin sludjuju naivan narod. Tito i njegovi okupacioni planovi su im jos u srcima i mozgu, on im je doneo zivot iz bajke ako uniste i osakate svoj narod. Ako neko jos hoce da vidi, moze videti da se o KiM cuti, kao i o Srpskoj krajini. To je vec ad-akta, gotova prica koja treba biti zaboravljena jer je tako reseno na zasedanju Avnoj-a bez Srpske delegacije. Kako treba protumaciti, da su bivse perjanice komunistickog okupacionog sistema, danas OPET na najvaznijim drzavnim funkcijama koji odlucuju o buducnosti naseg naroda. Da bih bio jasniji, svako od nas moze da napravi uporedjenje, sta se to desilo u Rusiji a nije kod nas, koji je to danasnji problem Ruske federacije i nasih diplomatskih odnosa sa njima. Pa da, oni su resili zapadne tajkune i olose a mi za to nismo sposobni. Mi nismo nasi, ovde u Srbiji jos orgijaju nasi neprijatelji u punom obimu. Verujem da je TO njihova izuzetna borba za bolji PDV i redovne penzije. Kada se malo vratimo unazad, danas oni koji brinu o nama, prvi su siptarima prodali svoje nekretnine i uclanili se u patriotsku SRS. Tako je TO.

 3. Portopranco says:

  Ta zločinačka rezolucija bosanskih muslimana kojom se svi Srbi na svijetu proglašavaju genocidnim narodom će imati fatalni ishod za bosanske muslimane. Ako ta zločinačka rezolucija zaista bude usvojena, više ništa neće biti isto. Mi Srbi ćemo biti zakleti neprijatelj bosanskih muslimana svugdje i na svakom mjestu. Do zadnje kapi krvi uvijek i u svakom pitanju ćemo biti protiv bosanskih muslimana. Mi Srbi u Trstu već obavljamo sve potrebne pripreme u vezi s tim.

 4. Baćo says:

  A šta je sa ostalim žrtvama. U Bosni koliko znam ne žive samo muslimani već Srbi i Hrvati. Gde su njihove žrtve.

 5. Kulak says:

  Tražimo da se u centru Srebrenice i centru Bratunca hitno podignu gigantski spomenici hiljadama srpskih civila iz toga kraja nad kojima su muslimanski zločinci izvršili genocid. U parlamentima Srbije i Republike Srpske odmah doneti Rezolucije u kojima će se muslimanski pokolji nad srpskim civilima u srebreničkom i bratunačkom kraju definisati i trajno označiti kao genocid. Svake godine organizovati masovne pomene sa milionima učesnika, Srba i srpskih prijatelja sa svih strana sveta u Srebrenici, Bratuncu, Kravici i Skelanima na kojima će se odavati počast srpskim civilima nad kojima su muslimanski zlikovci izvršili genocid.

  • Gagi says:

   Kulak... Taj predlog je u redu i snazno ga podrzavam. Nije u redu da nas stari a novi propaliteti ponovo sludjuju i mute, da se odreknemo nasih zrtava za neko novo "harmonicno" zajednicko uzivanje i suzivot na ovom balkanskom prostoru.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *