RIČARD BATLER: 1995. godine oružje je švercovano za muslimane u Srebrenici

RIČARD BATLER: 1995. godine oružje je švercovano za muslimane u Srebrenici

14 septembra 2013

RatkoMladicVojni veštak optužbe Ričard Batler potvrdio je u četvrtak na suđenju Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom da je 1995. oružje za Armiju BiH u Srebrenici bilo švercovano uprkos međunarodnom embargu.

Tadašnji komandant Vojske Republike Srpske, general Mladić (70) optužen je za genocid nad oko 7.000 Muslimana iz Srebrenice u danima pošto je ta vojska, 11. jula 1995. zauzela enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Dragan Ivetić predočio je svedoku dokumente UN o isporukama oružja za ABiH, preko aerodroma u Tuzli, u februaru 1995.

Po izveštaju Nordijskog bataljona Unprofora (Nordbat), koji je advokat Ivetić citirao, neidentifikovani transportni avion sleteo je, 12. februara 1995. na aerodrom u Tuzli, uz pratnju aviona-lovaca, a ABiH je, zatim, sprečila „plave šlemove“ da priđu i pregledaju letelicu.

Batler je ocenio da ti dokazi „nisu relevantni“ za njegov izveštaj o hronologiji masovnih ubistava Muslimana posle pada Srebrenice u ruke VRS, u julu 1995. Svedok je, međutim, naglasio da „postoje dokazi“ za zaključak UN da su oružje i vojna oprema za ABiH, u zimu te godine, bili dopremani preko tuzlanskog aerodroma.

Na sugestiju branioca Ivetića, Butler, koji je bivši američki obaveštajni oficir, potvrdio je i da su NATO – ili neke njegove članice – morale biti umešane u te isporuke oružja i vojne opreme, budući da je Alijansa kontrolisala vazdušni prostor BiH, koji je bio proglašen za „zonu zabrane leta“.

Vojni veštak je podvukao i da su, prema dokazima Unprofora, te isporuke bile „prošvercovane“ u Srebrenicu i Žepu, u to vreme zaštićene zone UN.

Odbrana se pozivala i na protest generala Mladića upućen, dva dana kasnije, tadašnjem komandantu Unprofora Rupertu Smitu zbog toga što je NATO „omogućio“ dopremanje oružja za ABiH, odnosno drastično kršenje sporazuma o prekidu vatre, koji je bio na snazi, i rezolucija UN kojima su bile zabranjene isporuke oružja u BiH.

Batler je posvedočio i da je VRS „uzela u obzir“ šverc oružja u enklave, kada je nametnula stroge kontrole konvoja koji su u zaštićene zone dopremali humanitarnu pomoć za stanovništvo, kao i materijal neophodan Unproforu. Prema optužnici, VRS je opstruirala ulazak humanitarnih konvoja u Srebrenicu i Žepu.

Mladićev advokat nastaviće u ponedeljak, 16. septembra, da unakrsno ispituje Batlera.

Nije „evakuirati“ nego „evakuisati“

Ukazujući na jezičke nelogičnosti, odbrana je osporavala autentičnost presretnutih razgovora između Mladića i drugih oficira VRS, kojim se Batler služio u svom izveštaju.

Kao primer, branilac Ivetić naveo je Mladićev razgovor sa nepoznatim sagovornikom, posle pada Srebrenice, u čijem prepisu se kao reči komandanta VRS navodi da će „evakuirati“ sve Muslimane, „one koji to žele i oni koji ne žele“. Branilac je tvrdio da Mladić nikada ne bi rekao „evakuirati“, budući da je to „hrvatska reč“, već „evakuisati“, na srpskom jeziku.

Svedok je rekao da se služio engleskim prevodom dokumenta i da za citiranu nelogičnost nije znao. „Ne mogu da komentarišem da li je Mladić govorio hrvatski ili je tu reč upotrebio operator koji je prisluškivao razgovor“.

Unprofor “valjao“ gorivo

Na pitanje zastupnika odbrane da li je i Unprofor učestvovao u švercu, Batler je odgovorio da je u dokumentima VRS pronašao da su ukrajinski „plavi šlemovi“ toj vojsci prodavali gorivo, dodajući da se veruje da su i druge dve zaraćene strane tako dolazile do potrepština.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *