RIČARD BATLER: Srebrenica nikad nije bila demilitarizovana

RIČARD BATLER: Srebrenica nikad nije bila demilitarizovana

17 septembra 2013
Richard-Butler2101Vojni veštak odbrane Ričard Batler rekao je u završnici svedočenja na suđenju generalu Ratku Mladiću da zaštićena zona Srebrenica nikada nije u potpunosti bila demilitarizovana i da je Grupa 8, kasnije 28. divizija tzv. Armije BiH, čiji se pripadnici nikada nisu razoružali, bila zakoniti predmet napada Vojske Republike Srpske /VRS/.
Komentarišući sporazum o demilitarizaciji, koji su najviši oficiri tzv. Armije BiH i VRS potpisali u maju 1993. godine, Batler je potvrdio da je “srpska strana ispunila svoje obaveze, dok je muslimanska strana predala zastarelo oružje, koje nije imalo vrednost, a ostalo oružje su borci sakrili kod kuća”.

„Ista taktika je bila primenjena u Srebrenici i Žepi“, rekao je Batler, dok ga je unakrsno ispitivao branilac Dejan Ivetić.

Upitan da li kuća u kojoj je sakriveno oružje, prema vojnoj doktrini i međunarodnom pravu zadržava civilni status, Batler je odgovorio da se situacija može porediti sa situacijom u kojoj „ljudi u bolnici nose oružje radi samoodbrane“.

„Sumnjam da komad oružja može da učini kuću vojnom metom, a da li bi je učinilo stotinu, to je drugo pitanje“, rekao je Batler.

Batler je od 1997. do 2003. učestovovao u istrazi Haškog tužilaštva u vezi sa događajima na području Srebrenice 1995. godine. On je izradio izveštaj na osnovu dokumenata VRS i razgovora sa njenim oficirima i nekadašnjim pripadnicima Glavnog štaba, te na osnovu presretnutih razgovora oficira VRS, dobijenih od tzv. Armije BiH i iskaza svedoka.

Batler smatra da 1993. nije trebalo zabraniti evakuaciju civila iz Srebrenice i dodaje da su tzv. Armija BiH i UN smatrali su da bi time postali saučesnici u kampanji etničkog čišćenja.

„Ja bih glasao za sklanjanje civila, jer je to važnije od toga da se kaže da se učestvuje u etničkom čišćenju”, naveo je svedok.

Ivetić je sugerisao da se general Mladić, po ulasku VRS u Srebrenicu 11. jula 1995. godine, zalagao za miroljubivo rešenje kada je, na sastanku sa predstavnicima civilnog stanovništva i holandskog bataljona Unprofora, tražio da muslimanska strana preda svo naoružanje, poručivši da „svima koji predaju oružje garantuje život“.

Batler je rekao da se to može reći „u kontekstu sastanaka od 11. jula“.

Batlera će dodatno ispitivati zastupnik optužbe. Najavljeno je da će sljedeći svjedok biti nekadašnji Mladićev zamjenik u Glavnom štabu, general Manojlo Milovanović.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *