Ријалити програми ће уништити Србију!

Ријалити програми ће уништити Србију!

15 септембра 2015

image55f6bde68dd55Ми смо изгнали лепоту, Грци су устали на оружје због ње

 Албер Ками           

Нема ниједне дневне новине, укључујући Политику и Данас, које нису огласиле почетак нове сезоне „Великог брата“, ријалити програма који ће бити приказиван на два телевизијска канала Б92 и Првој. Ово је још један у низу оваквих програма који преплављују нашу јавност као доказ више да је ријалити пошаст апсолутно превладала не само у медијском простору.

Могу се чути оцене да су они право огледало наше све јадније стварности и да свако ко доводи у питање овакво мишљење жели да га разбије, јер не може да се суочи са реалном сликом нашег живљења. Међутим, то огледало је последица сурове идеолошке и медијске манипулације којој смо свакодневно изложени.

Један од главних аргумената заговорника ових програма је тврдња да то народ воли и тражи да гледа, што је такође део медијске обмане и конструкције. Јер народ воли да гледа оно што му се непрестано сервира и што добија највећу медијску пажњу, а то се управо чини са ријалити програмима.

Довољно је само прелистати нашу штампу и видети ко је од тзв. ријалити звезда на насловним страницама и колико медијског простора они добијају. То није само пет минута изгледне славе за сваког човека, о чему је говорио Енди Ворхол. Позивање на став да свако има прилику да промени канал по својој вољи може имати смисла само ако та слободна воља и права могућност избора заиста и постоје. Очигледно је да беспоштедна борба за што већу гледаност и рејтинг постају неупитне одреднице у функционисању и програмском профилисању наших медија.

Иван Клајн, наш знаменити филолог, са пуно права се запитао да ли постоје разна регулаторна тела која наводно треба да воде надзор над телевизијама, радио-станицама и онлајн медијима, али се њихов утицај не види ни на пољу културе (болно питање ријалитија), а камоли у језику. Зашто се онда издвајају средства пореских обвезника за функционисање регулаторних тела ако она немају никакву реалну моћ да учествују у обликовању прихватљивог и на одређеном систему моралних вредности заснованом културном обрасцу.

Доминација профита као основне вредности у медијској сфери није последица само комерцијалне условљености, већ она произлази и из превласти одређеног политичког обрасца који је одавно срастао са естрадом, а сада постаје и део свеобухватног процеса претварања нашег политичког живота у велики ријалити програм. У то смо се могли уверити толико пута гледајући преносе заседања Народне скупштине, свакодневне конференције за штампу премијера Србије или снимке са друштвених мрежа, где се политичари појављују као старлете или естрадне звезде.

Неки политичари су се окушали и као учесници ових опскурних ријалити програма. На тај начин они су дали неку врсту прећутног легитимитета бескрупулозном просташтву, баналности, огољеном примитивизму, насиљу и поништавању свих моралних вредности. И није укључивање политичара у ову каљугу присутно само код нас јер је телевизијски формат ријалитија преузет претежно из САД. Улога селебритија је присутна ових дана на почетку прелиминарних избора за номинацију страначких кандидата на предстојећим председничким изборима у Америци.

Водитељ ријалити програма и бизнисмен Доналд Трамп води своју кампању као класичан пример ријалити програма и до сада је добио подршку 24 одсто републиканских гласача иако његови политички наступи више личе на циркуске представе, а он се труди да што више подиђе најприземнијим интересима и предрасудама републиканског бирачког тела.

Не треба правити посебне анализе медија да би се дошло до једноставног закључка о стварној сврси ових програма. Она је садржана у речима једне од учесница ријалитија. Имам само три прохтева – да једем, спавам и трошим паре. У овом исказу се може препознати наличје диктата свеопште и сурове комерцијализације која прожима све токове нашег живота. Као да се остварује стара идеја о ковању новог човека, а јасно је да су ријалити програми онај калуп за формирање бесловесне масе, која задовољава само голе егзистенцијалне интересе, уз све отворенију брутализацију и глорификацију простаклука и најприземнијих страсти.

Занимљиво је да је један од главних промотера ових телевизијских програма Жељко Митровић изјавио да су политичари непожељни у новом серијалу „Фарме“. „Нећемо политичаре у `Фарми`. Ријалити не треба да се политизује, већ да се врати у нормалне породичне оквире. Неки ријалити су отишли у еротизацију, неки у политизацију, а ми то нећемо. Ми бирамо средину, али без политичара. Нисмо звали ниједног политичара у `Фарму`, нити хоћемо. И за нову сезону није се нудио политичар.“

Колико је девалвирана професија политичара у нашем друштву, говори и чињеница да их чак ни Жељко Митровић не жели да их ангажује у својим ријалити програмима. То је сасвим очекивано јер је наша политичка сцена у многим елементима превазишла „Фарму“ и „Великог брата“.

Аполитични власник најрежимскије телевизије (иначе конкуренција је веома велика и оштра) препоручује нам „Фарму“ као део образовног програма намењеног за неговање породичних вредности. Парадокс је тим већи што је он великим делом у праву јер се у ријалити програмима нуде и обликују узори и идоли које треба да следе нове генерације.

Психолог Марина Бунчић узроке за све распорострањеније и учесталије вршњачко насиље види у томе што деца данас „усвајају модел понашања према којем све могу да добију насиљем и тучом“. А насиље и туча су свакодневно присутни у неком од ријалити програма јер то доноси највећу гледаност и популарност. Неколико стотина деце је сатима на тропској врућини чекало у реду за аудицију за учешће у звездицама „Гранда“, а за „Великог брата“ се пријавило више хиљада потенцијалних учесника.

Интересантно је погледати резултате истраживања структуре гледалаца ријалити програма. Постоји јасна константа да што су хаос и насиље већи, то гледаност ових програма расте.

Без обзира на то што се „Фарма“ одвија у сеоском амбијенту, она је задобила већу пажњу публике из Београда него са села. У истраживањима се наводи да, иако се увече гледаност смањује, много више људи из Београда седи испред малих екрана пратећи „Фарму“ у односу на друге делове Србије.

Ови подаци нас упозоравају да сагледамо у коликој мери је уништен систем вредности који је и обликовао посебан цивилизацијски дух и начин функционисања и развоја нашег главног града. Он је разаран већ дуго времена, а ријалити програми долазе само као завршни чин драме у којој нисмо само неми посматрачи, већ у њој макар и невољно учествујемо. Многи се питају шта је следеће што може подићи гледаност, а самим тим и увећати профит телевизијских канала који емитују ову врсту програма.

Да ли ће то бити борба човека и крокодила, или ће бити организоване класичне гладијаторске борбе, још је неизвесно, али у основи ових емисија је да померају границе у испољавању насиља и бруталности, али и у најприземнијем понижавању људи. Игор Мандић је својевремено рекао: „Јадно је друштво у којем рокери филозофирају, а филозофи ћуте.“ То данас изгледа као недостижни идеал јер се сада помно прате најприземније изјаве опскурнијих звезда ријалитија, а филозофи као да више и не постоје, нити је ико спреман да чује њихов глас.

(НСПМ, Маринко М. Вучинић)

KOMENTARI16 коментара

 1. miroslav says:

  Vucic ce unistiti Srbiju!To je naslov.On je rialiti.On je taj.

 2. mija says:

  Dole vlada koja ovo dozvoljava i forsira!

 3. Mali says:

  Zapocinjemo sa protestima. Zakazano je prvo okupljanje u Subotu u 5 do 12 ispred Pinka. Rasirite ovaj poziv svuda po netu, gde god mozete da nas bude sto vise. U Subotu, 19. Sep. u 5 do 12 isped Pink TVa protest: "STOP Pink TV TERORU!". Idemo svi, vreme je da se zaustavi unistavanje Srbije i nase dece.

 4. marko says:

  Bolje nam gledat paradu homosa nego ovu budalestinju.Zar nemaju pametniji idea da narodu prikazu na tv?

 5. предраг мирковић says:

  Све расрбљавање Срба и поништавање њихових вредности долази из Америке, која својим будалаштинама покушава да загади цео свет. Наше власти од увођења "демократије" коју нам је та иста Америка у перо издиктирала, нису имале и немају други задатак него да спроводе у дело оно што су Амери смислили и наредили. Реалити програми, параде некаквог поноса, беспрекорна послушност Великог брата, све је то тамо смишљено, а овде дочекано као последњи крик моде, који су оберучке прихватиле готово све телевизије и све новине, не схватајући да тиме народу доносе потпуни нестанак. Само, како се борити против тог великог зла. То мора да чини држава, а држава је окупирана, и власт је - окупацијска власт.

 6. marko says:

  Kako se borit protiv velikog zla? NIKAKO:ova zarazena ambrozija je prosirila svoj korien,i tu vise lieka nema niti se moze iskorienit.Dok nisu pederi dosli na vlast nije bilo ni pedreluka na javnosti.

 7. Lady Gaga says:

  Glasilo tv rijalitija: www.svet.rs

 8. Lady Gaga says:

  www.svet.rs/nas-svet/estrada

 9. Lady Gaga says:

  www.svet.rs/nas-svet/estrada/maca-diskrecija-prognozira-karijeru-miljani-kulic-bice-dobra-pevacica

 10. Lady Gaga says:

  www.svet.rs/nas-svet/estrada/resila-da-mu-zagorca-zivot-stanija-razvodi-milica-vukasinovica

 11. Lady Gaga says:

  Ispravka: www.tračarenje.rs

 12. Lady Gaga says:

  VIDI I OVO: www.tracarenje.com/

 13. Lady Gaga says:

  www.svet.rs/nas-svet/estrada/zbog-seksa-stefani-i-ervina-hrvatski-rtl-placa-14-000-evra-kazne

 14. Lady Gaga says:

  Danas nam je divan dan, divan dan, divan dan, reagovao je Orban, naš Orban, naš Orban, živeo,živeo, i sretan nam bio, i svaka ti čast, burazeru, tako se to radi. Naime, pre desetak minuta madžarska policija je konačno krenula u akciju i tako je ispeglala one vašljive imigrante, koji kanda nisu skapirali da su u Madžarskoj nepoželjni, da je i mene zabolelo (jaje), i tako nam svima koji izigravamo Majke Tereze kako se bori protivu najezde varvara i njihove šugave dečurlije. A vi tupavi,impotentni i polupismeni, nadasve nezainteresovani za sopstveni opstanak Srbi blejite u Farmu, Parove i Velikog Brata, i bavite se šizofreničarima, nakazama, ciganijom, kriminalcima i kurvama, i uživajte u njihovim tučama, uriniranjima i drkanju đoke, maso maloumna. Oko Srbije svi podižu žicu i ogradu, jebe se nekom za ova krda izbeglica, tako da smo ga ugasili, a nekada carska Srbija sada posdtaje smetište za ljudski otpad. Eno, počeli mudžahedini da ulaze i u Rvatsku, al Rvati pametni ljudi, pa ih usmeravaju na nerasčišćena minska polja, i tako rešavaju dva problema odjednom - problem neexplodiranih mina i problem imigranata. A maloumni Vučić kanda oće da nas uvuče u sukob sa Madžarskom.

 15. marko says:

  Program rijaliti ne obozavam ali sto mi se ne svidja necu ni gledat.Sto se tice sukoba,nije nama kriva Amerika ni Vucic sto se mi sukobimo sami izmedju sebe pa ubijamo familijarno,brat bratu sijece glavu bajonetom,novorodjence gusi,oca,majku,bez predomisljanja samo udri.Zasto uopste dozvolimo da nas neko uvlaci u sukob?uvijek nam je drugi kriv.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u