RIKER ŠIPTARIMA: Trenutno se protivite američkoj politici

RIKER ŠIPTARIMA: Trenutno se protivite američkoj politici

7 jula 2013

RikerSprovođenje briselskog sporazuma doprineće relaksiranju odnosa između Kosova i Srbije, ocenio Filip Riker tokom susreta sa „predsednicom Kosova“ Atifete Jahjagom.

Na konferenciji za medije nakon zajedničkog sastanka, pomoćnik američkog državnog sekretara Riker ohrabrio je „Vladu“ i „Skupštinu Kosova“ da usvoje zakon o amnestiji koji je kako je on rekao od ključnog značaja za implementaciju sporazuma od 19 aprila.

„Premijer je spomenuo zakon o amnestiji koji je kritičan i veoma važan deo sporazuma od 19 aprila. Ja sam zadovoljan što će Vlada i Skupština, završiti svoje obaveze u ovom pravcu koji je veoma važan korak ka implementaciji. Mislim da je jučerašnja debata ukazala da neki ljudi nisu bili dobro informisani tačno šta sadrži ovaj zakon. Ohrabrujem sve građane da pročitaju ovaj zakon i neka shvate da je ovaj zakon rezultat procesa dijaloga, i o njema je postignut dogovor u Briselu. Takođe ovaj zakon je podržan ekspertizom SAD i EU, naši advokati su pomogli u tom procesu i ohrabrujem ih da nastave dalje kako bi dokazali ozbiljnost koju je Kosovo pokazalo zadnjih godina“, rekao je Riker.

„Premijer“ Hašim Tači je izjavio da su političkim spektrom usaglasili korake kako bi se sledeće nedelje ponovo glasalo o zakonu o amnestiji i da nema razloga da se sastanak sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem odloži.

„Nadam se i verujem da će se sastanak sa premijerom Dačićem u ponedeljak održati, nema razloga za odlaganje. Mi ćemo nastaviti našom agendom o pitanjima koja se implementiraju. Kosovo se obevezalo da će završiti sve njene obaveze. Mi smo se da danas sastali sa političkim spektrom koji podržava proces dijaloga i sprovođenja. Verujem da su usaglašeni koraci koje treba pratiti Vlada a i Skupština u vezi zakona o amnestiji, tako da ne verujem da ima razloga da se sastanak u ponedeljak odloži. Mi ćemo razgovarati o pitanjima telekomunikacije i energije i optimista sam da će se o ova dva pitanja o kojima smo vec dugo razgovarali, postići dogovor“, rekao je Tači.

Riker je danas oštro kritikovao pokret Samoopredeljenje na Kosovu optužujući ih za ometanja procesa primene briselskog sporazuma, ometanje rada institucija i diplomata.

Takve ocene Riker je izneo na zajedničkoj konferenciji za medije sa „premijerom Kosova“ Hašimom Tačijem posle svoje posete Prištini tokom koje se sastao i sa „predsednicom Kosova“ Atifete Jahjagom.

Riker je poručio Samoopredeljenju i svima onima koji se „ponašaju kao klovnovi“ da imaju u vidu da on, ambasadorka SAD (Trejsi) Džejkobson ili bilo koji drugi američki diplomata ne predstavljaju sebe, već američku državu i predsednika SAD.

„Klovnovi koji žele da igraju i da budu nasilni treba da dva puta razmisle o svojim delima i uticaju na budućnost njihove zemlje“, rekao je Riker poručujući da ponašanje koje demonstrira Pokret Samoopredeljenje ne pripada 21 veku.

Kritike visokog američkog diplomate su došle nakon najnovijih protesta poslanika i pristalica Samoopredeljenja radi sprečavanja ratifikacije Sporazuma Kosova i Srbije u „Skupštini Kosova“.

Tokom tih protesta poslanika Samoopredeljenja je ometana i američka ambasadorka da uđe u zgradu „Skupštine Kosova“ i tom prilikom je zadobila lakše povrede.

Riker je rekao da se oni koji se suprostavljaju primeni Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije u suštini suprostavljaju i politici SAD.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *