Rodbina osuđenih tvrdi da je slučaj „Taton“ farsa puna neistina

Rodbina osuđenih tvrdi da je slučaj „Taton“ farsa puna neistina

10 septembra 2014

189953_1639618592707_1304053548_31465053_1503033_nUdruženje „Hoćemo istinu“, koje čine roditelji navijača Partizana, osuđenih za ubistvo Francuza Brisa Tatona 2009. godine, održalo je danas protest u Beogradu zbog, kako su naveli, „višegodišnjeg sudskog terora“ koji se sprovodi protiv njihove dece.

Žarko Puzigaća, čiji je sin Dejan odlukom Apelacionog suda osuđen na 14 godina zatvora zbog učešća u ubistvu Tatona, rekao je da je na delu odugovlačenje postupka koji je „pun neistina i laži“.

„Ni posle pet godina ne nazire se odlučnost suda da krene putem istine. Svedoci koji su prvi došli do Tatona i koji su pozvali Hitnu pomoć, ni nakon pet godina nisu uvedeni u postupak, što potvrđuje da se radi o farsi“, rekao je Puzigaća.

Prema njegovim rečima, ceo postupak je sproveden pod pritiskom prethodne vlasti u Srbiji.

„Čudi šta sada sprečava sud da uzme u obzir nesumnjive činjenice i dokaze koje je iznela odbrana a koji potvrđuju da niko od osuđenih nije imao kontakt sa Tatonom“, kazao je Puzigaća.

On je rekao da roditelji osuđenih za ubistvo Francuza očekuju odluku Apelacionog suda o otvaranju novog postupka, dodajući da zbog privođenja Đorđa Prelića, koga je u junu ove godine Španija izručila Srbiji, sam zakon predviđa ponavljanje postupka.

Petnaestak učesnika protesta, održanog ispred garaže na Obilićevom vencu, u čijoj blizini je 2009. godine stradao navijač iz Francuske, nosilo je transparente na kojima je pisalo „Slučaj Taton-Zašto sud ignoriše svedoke“, „Godine obmane, laži, konstrukcije, hoćemo istinu“, „Dokaze sakrila policija“.

Policija je obezbeđivala skup u centru Beograda koji je protekao bez incidenata.

Francuz Bris Taton pretučen je na Obilićevom vencu uoči fudbalske utakmice između u Partizana i Tuluza, 17. septembra 2009. godine. Dvanaest dana kasnije preminuo je u bolnici.

Viši sud u Beogradu osudio je u januaru 2011. godine, 14 navijača Partizana na ukupno 240 godina zatvora zbog učešća u tom krivičnom delu, ali je te kazne smanjio Apelacioni sud, koji ih je pravosnažno osudio na 106 godina zatvora.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Jasminka says:

    Činjenica je da je momak ubijen,ali i ti momci imaju pravo na pravedno suđenje,kojeg očito i dalje neće biti jer i ovi moraju da se poklone strancima,prežalosno.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *