ROGOZIN: Rusija ima hiperzvučnu vojnu tehnologiju na nivou Amerike

ROGOZIN: Rusija ima hiperzvučnu vojnu tehnologiju na nivou Amerike

30 septembra 2013

rogozin„Rusija, kao i Amerikanci, radi na hiperzvučnim vojnim tehnologijama koje će omogućavati da rakete lete najmanje šest puta brže od zvuka. Ovo nije tajna, ali je tajna sve ostalo“ – izjavio je potpredsednik ruske vlade Dmitrij Rogozin u čijoj nadležnosti su kosmos, vojna nauka i proizvodnja.

Pritom je posebno naglasio: „Još mogu otkriti samo ovo: da smo u tim tehnologijama rame uz rame sa Amerikancima“.

Rogozin je ukazao na činjenicu da Rusija drži drugo mesto u svetu po izvozu „vojne produkcije“, pa nastavio:

„Na prvom mestu su, razumljivo, SAD čija je ekonomija deset puta moćnija. Rusija će, međutim, i dalje povećavati kvalitet oružja koje proizvodi i truditi se da zadrži pristupačne cene“.

Nije bez značaja okolnost da je Rogozin u maju 2012. priznao da Rusija „bitno zaostaje“ za SAD u razvoju hiperzvučnih tehnologija. Tom prilikom je ocenio: da hiperzvučna oružja na kojima rade Amerikanci mogu narednih godina biti pretnja bezbednosti njegove zemlje.

Direktor ruske vojne korporacije „Taktičko raketno naoružanje“, Boris Obnosov, objavio je da Rusija već napravila hiperzvučnu raketu čiji let zasad traje „svega nekoliko sekundi“.

Rusija ima raketu X-22 „Bura“ koja može razviti brzinu do 4,6 M.

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da će njegov budući strateški hiperzvučni dalekoletni bombarder nositi „hiperzvučno oružje“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *