РОХАНИ: Америка ће зажалити због поновног увођења санкција Ирану

ROHANI: Amerika će zažaliti zbog ponovnog uvođenja sankcija Iranu

7 avgusta 2018

PREDSEDNIK Irana Hasan Rohani upozorio je Vašington na posledice koje će imati „obnavljanje sankcija“ protiv njegove zemlje.

U telvizijskom obraćanju naciji rekao je:

„Amerika će zažaliti zbog ponovnog uvođenja sankcija protiv Irana“.

Suinarodnike je pozvao na „jedinstvo pred licem tekonomskih teškoća“.

Rohani nije otkrio kako će se Teheran nositi sa američkim sankcijama, ali je naglasio:

„Uprkos sankcijama, pokazaćemo svetu da drživo svoju reč i da poštujemo obaveze koje preuzeli preko međunarodnih sporazuma“.

Rohani je – ne otkrivajući da li se to odnosi i na Izrael – posebno naglasio:

„Poboljšaćemo odnose sa suasednim državama u ime mira i stabilnosti na Bliskom Istoku“.

Predsednik Irana istovremeno je naveo da besmislenim smatra pregovore sa Donaldom Trampom posle njegove odluke da ponovo uvede sankcije protiv Teherana. I ocenio:

„Tramp predlaže direktne pregovore da bi u Iranu izazvao raskol koji bi išao na ruku SAD. Mi Amerikancima ne možemo verovati. Na američkom je predsedniku da dokaže da s s njim ima smisla pregovarati“.

Rohani je otkrio da su Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Kina i Rusija preduzele niz koraka da bi Iranu kompenzirale istupanje SAD iz „atomskog sporazuma“ iz 2016-te.

On je posebno ukazao da Rusija i Kina imaju nameru da se suprotstavljaju američkim sankcijama protiv Irana:

„Moskva i Peking su obećali da će se suprotstaviti antiiranskim sankcijama SAD u bankarskom sektoru i izvozu nafte. Kina takođe radi na modernizaciji našeg atomsog reaktora u Araku“.

KOMENTARI4 komentara

  1. goran says:

    Hajde cica ne benavi, videces kako stvari stoje kad te za saku dolara budu izdali Rusi i Kinezi. Pravice Izraelci od tebe poparu.

  2. Nina says:

    Psihološko-propagadni rat i ekonomske sankcije su važni delovi rata, a ne samo vrući rat, te treći svetski rat već je počeo, sada u Iranu ili još ranije. Ovaj sadašnji ekonomski rat prema Iranu(a i vrući rat ako ga bude) preneće se iz Irana na skoro ceo svet. Biti ili ne biti supersila pitanje je sad veoma važno za Ameriku. Trampove mere prema Iranu su u funkciji pokušaja da Amerika ojača svoju poljuljanu ekonomsku i finansijsku moć na uštrb drugih, one su znak američke unutrašnje slabosti. SAD (u tome je često prati i njen satelit EU) drži se superiorno na starim bilansima kada su bili najmoćniji. Svetska ekonomska kriza traje ne samo godinama nego već decenijama te sve političke elite u SAD ma koliko da su izmedju sebe suprotstavljene imaju isti cilj - po svaku cenu SAD da izadje kao ekonomska supersila iz svetske krize i naravno u skladu sa tim da bude i raspored svetske političke moći. U tom svetlu treba gledati i odustajanje od iranskog nuklearnog sporazuma i sve sankcije koje se uvode Iranu. Kraj sveta s kojim nas zastrašuju neće se desiti, nego ne biti dominantna supersila za američku elitu (bilo koju) to je isto kao kraj sveta. ... Neki autori smatraju period Hladnog rata trećim svetskim ratom, a ovaj vrućo-hladni rat gledaju kao četvrti svetski rat.

  3. Nina says:

    U ovakvim žestokim trvenjima Evropska unija kakvu znamo neće dugo postojati. Ona je već oslabljena te dugo razmišlja kako da se reformiše i ojača a gde je realizacija toga. EU već nije i ni neće biti jedinstven centar svetske moći, raspašće se na manje delove. Već su joj zabile nož u ledja najpre V.B. a zatim Amerika, a to je ujedno i raspad integralnog Zapada. Srbija zasad baš kao MALI SMRDA TUTA slepo se drži EU puta, dozvoljava da je unapred EU globalistan ždere iznutra kao pantljičara te još pristaje i na amputacije delova tela. Još gluplje i nesposobnije od ovoga teško da može.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *