ROHANI: Iran se ne plaši Amerike, nastavljamo da razvijamo nuklearni program

ROHANI: Iran se ne plaši Amerike, nastavljamo da razvijamo nuklearni program

10 septembra 2013

rohaniIran neće odustati od svog prava na razvoj atomskog programa, izjavio je danas iranski predsednik Hasan Rohani.

„Naša vlada neće odustati od prava Irana kada je reč o atomskom programu”, rekao je Rohani, a prenela iranska novinska agencija Mehr.

Krajem septembra u Njujorku treba da se sastanu visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton i iranski šef diplomatije Mohamad Džavad Zarif, kako bi ponovo bili pokrenuti pregovori o iranskom atomskom programu koji bi da zaustave Izrael, SAD i Velika Britanija.

Pošto je u junu izabran za predsednika Irana, Rohani, koji pripada umerenoj struji u Iranu, izjavio je da sa velikim silama želi da vodi „ozbiljne pregovore bez gubljenja vremena”, kao i da je spreman na veću transparentnost.

On je i tada kazao da Iran neće odustati od svojih „neospornih” prava, posebno od prava na obogaćivanje uranijuma, što posebno zabrinjava Izrael i Zapad, koji smatra da je cilj stvaranje atomskog oružja.

Rohani je kazao i da Zapad treba da shvati da „ništa neće postići” ucenama i pritiscima.

On je dodao da će posle sastanka Eštonove i Zarifa razgovori o iranskom atomskom programu biti nastavljeni između Teherana i grupe 5+1 (SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Nemačka).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *