РОХАНИ: Уместо иранофобије светом се све више шири – трампофобија

ROHANI: Umesto iranofobije svetom se sve više širi – trampofobija

16 maja 2018

IRANSKI predsednik Hasan Rohani izjavio je danas da je njegov američki kolega Donald Tramp očekivao da će Teheran napustiti nuklearni sporazum, nakon što se Vašington povukao iz njega.

On je dodao da je Teheran odbio da sledi taj plan i da je pokušao da spasi sporazum, zajedno sa ostalim potpisnicama.„Tramp je odigrao prvu kartu, ali je pogrešno proračunao drugi potez… Računao je da će on uveče da objavi da SAD istupaju iz atomskog sporazuma, a da će Teheran sutradan objaviti isto. Računao je da će to opravdati njegov potez, ali mi ostajemo u dogovoru sa ostalih pet zemalja potpisnica i – ako sve bude u redu – ostaćemo do kraja”, rekao je Rohani, prenela je agencija ISNA.

Rohani je posebno naglasio da u svetu – umesto iranofobije na kojoj rade Vašington i njegovi saveznici – sve više narasta i postaje sve popularnija trampofobija.

Dodatno je precizirao: „Mesto iranofobije, koju je po svetu širila lažljiva propaganda, danas već zauzima trampofobija. Iran danas svi uvažavaju jer u njemu vide zemlju koja vodi politiku mira, zemlju koja poštuje međunarodne sporazume“.

Nakon što je Vašington uveo sankcije guverneru Centralne banke Irana, Rohani je rekao da Iran neće podleći pritiscima SAD.

„Oni misle da vršenjem pritiska mogu da učine da se iranska nacija preda, a prete sankcijama, čak ratom… Iranska nacija odupreće se američkim zaverama”, poručio je Rohani.

Trampova administracija označila je juče guvernera Centralne banke Irana Valiolaha Seifa kao teroristu i uvela mu sankcije kako bi dodatno izolovala Iran od svetskog finansijskog sistema.

Ministarstvo finansija SAD optužuje Seifa da je pomogao da se više miliona dolara prebaci paravojnoj organizaciji Hezbolah, koju podržava Iran.

Ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da je Seif tajno prebacivao novac od iranske Revolucionarne garde preko Islamske banke al-Bolad u Iraku kako bi pomogao Hezbolahu.

Iračka banka i njen guverner su takođe kažnjeni sankcijama.

SAD su najavile i da će uvesti i takozvane sekundarne sankcije Seifu, što znači da bi svi koji posluju s njim mogli da budu isključeni iz američkog finansijskog sistema.

Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je, kako je naveo, taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *