РОХАНИЈЕВ ГОВОР – РЕКАО ОНО ШТО ЦЕО СВЕТ МИСЛИ: Америка је…

ROHANIJEV GOVOR – REKAO ONO ŠTO CEO SVET MISLI: Amerika je…

26 septembra 2018

Amerika poziva Iran na razgovor, a sama ne sluša ni svoje eksperte ni druge države, rekao je iranski predsednik Hasan Rohani na sednici Generalne skupštine UN.

„Okupili smo se danas ovde kada svet trpi ludost i nepoštovanje međunarodnih normi“, počeo je svoj govor predsednik Irana.Rohani je osudio „svetske lidere“ koji samo misle kako da realizuju svoje interese podgrevanjem ekstremizma i nacionalizma, kao i one koji su spremni da radi svojih unutrašnjih ciljeva sazivaju sednice SB UN.

Akcije država koje pokušavaju da zaštite svoju hegemoniju svim sredstvima mogu staviti pod znak pitanja mir u celom svetu. Oni koji žele vlast su neprijatelji mira, smatra iranski lider.

Američka vlada je izašla iz nuklearnog sporazuma uprkos pravilima i normama međunarodnog prava. Ta vlada poziva Iran da učestvuje u pregovorima, nije spremna da se konsultuje ni sa svojim ekspertima ni da prizna zahteve drugih država, kaže on.

„Kako možemo da razgovaramo sa takvom državom!“, pita se Rohani.

Ironično je, nastavlja on, što američka vlada ne skriva svoje planove da svrgne s vlasti iranski režim, koji sam poziva na razgovore.

Hiljadugodišnja istorija pokazuje da Iran ne može biti slomljen pod pritiskom spolja niti će pognuti glavu. Iran je realnost koja se ne može poricati, zaključio je Rohani u svom govoru u UN.

Predsednik Irana je naglasio da spoljnu politiku SAD karakteriše autoritarizam.

„Po njihovom mišljenju — ko je jači, taj je u pravu. Njihovo shvatanje sile se ogleda u nametanju odluka i zaplašivanju, ali nijednu državu ne možete dovesti za pregovarački sto silom“, naveo je predsednik Irana.

„Drago nam je što međunarodna zajednica nije prihvatila jednostrani izlazak SAD iz nuklearnog sporazuma“, rekao je iranski predsednik i dodao da je međunarodna komisija više puta potvrđivala da Iran ispunjava svoje obaveze iz pomenutog sporazuma.

Rohani je izrazio zahvalnost Rusiji, Kini i EU na svojim naporima da sačuvaju sporazum.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Deda Micko says:

  Ni ovaj ne sme da takne Izrael, i njemu je uplacerno na racun u svajcarskoj banci.

  • Strahinja says:

   Koliko li je tebi platio Vatikan da se ovde pros...vas ? Svi su na platnom spisku ? Kad bi se sve to javno znalo, kao sto ti "znas", onda nebi imalo svrhe da se vode ratovi... Aj ne lupaj vise i natrag pred ikonu Svetog Nikole da mu se poklonis i zatrazis oprostaj od Boga za sav smrad sto si izbacio iz svojih usta...

  • Velika Metla says:

   Deda,je li mu plaćeno,ili nije,ja ne znam,nisam bio prisutan,ALI vidim i čujem da on KAŽE JASNO I GLASNO O ČEMU SE RADI! A šta je tamo iza paravana.........,ja to ne znam! Znam samo da mnogi nemaju mOOOda da to što misle,istinu,a šta je inače ovaj čovek i rekao,i kažu javno!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *