„Rojters“ hvali Dačićevu izjavu da Kosovo nije srpsko

„Rojters“ hvali Dačićevu izjavu da Kosovo nije srpsko

7 marta 2013

4reutersBritanska agencija Rojters prenela je danas izjavu premijera Srbije Ivice Dačića da su Srbi godinama obmanjivani da je Kosovo srpsko, ocenivši da je to „najnoviji znak istorijskog zaokreta Beograda, koji žuri da osigura pregovore sa EU o članstvu“.

„Srbija ne priznaje Kosovo, ali je izložena pritiscima da poboljša odnose sa svojom bivšom pokrajinom radi dobijanja zelenog svetla od EU za početak pregovora o pristupu i uputila ključnu poruku stabilnosti preko potrebnim stranim investitorima“, navodi Rojters u izveštaju.

Podsećajući da je Dačić bio blizak saradnik Slobodana Miloševića u vreme kada je Srbija ratovala s NATO-om zbog Kosova, a da sada vodi razgovore s liderima kosovskih Albanaca, britanska agencija prenosi premijerov autorski tekst objavljen u nedeljniku NIN, u kome on kaže da Srbija mora konačno da definiše svoje stvarne granice.

„Gotovo 10 godina Kosovo je bilo tabu tema i o njemu, zvanično, niko nije smeo da kaže istinu“, napisao je Dačić dodavši: „Lagalo se da je Kosovo naše.“

Dačić je, kako prenosi Rojters, naveo da na Kosovo ne mogu da odu ni predsednik Srbije, ni premijer, ni ministri, ni policija, ni vojska.

„Toliko je ono naše i toliko, na njemu, važi naš Ustav i naši zakoni“, rekao je Dačić.

Agencija podseća da se Kosovo, koje je proglasilo nezavisnost 2008. godine i koje je dosad priznalo više od 90 zemalja, u stvarnosti suočava s podelom po etničkim linijama između albanske većine i „malog džepa Srba na severu, koje podržava Beograd“, i napominje da je severni dio Kosova sada u centru razgovora Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija, uz posredovanje EU.

„Mada obećava da nikad neće priznati nezavisnost Kosova, Dačićeva koaliciona vlada ponudila je da prizna autoritet Tačijeve vlade na severu, u zamenu za autonomiju za tamošnje Srbe“, navodi britanska agencija i dodaje da Tači strahuje da bi to samo zacementiralo podelu.

Rojters prenosi i da je Međunarodna krizna grupa u prošlomesečnom izveštaju ocenila da je Srbija „prešla prag“ i da dve strane nikad nisu bile bliže rešenju za sever Kosova, kao i da EU želi da dogovor bude postignut do sredine aprila, kada će Evropska komisija predstaviti izveštaj o napretku u razgovorima Beograda i Prištine, posle kojeg će članice doneti odluku o eventualnom početku pregovora sa Srbijom o pristupu u junu.

„Srbija verovatno neće ući (u EU) pre 2020, ali pregovori o pristupu bi pružili podstrek posrnuloj privredi i stimulisali reforme“, ocenjuje Rojters.

Agencija navodi da je Dačićev tekst objavljen povodom 10. godišnjice ubistva reformističkog premijera Zorana Đinđića, koje je usporilo oporavak Srbije od rata i sankcija.

„Srbija, 10 godina kasnije, još nije rešila ono pitanje koje je mučilo i Đinđićevu vladu. Još ne zna gde su joj granice i na kojoj teritoriji zaista ima suverenitet“, napisao je Dačić.

„Bio sam deo vlasti koja je i ratom pokušala pitanje Kosova da reši. Možda, zaista, ima neke pravde u tome da danas budem najodgovorniji za mirno rešenje“, dodao je premijer Srbije, a preneo Rojters.

Agencije

KOMENTARIJedan komentar

  1. besnasrbkinja says:

    Ni ovaj veleizdajnik na mestu premijera Srbije neće još dugo moći da prodaje zemlju. Zatvor plače za njim, i još nekim. A Kosmet je zauvek srbski.Povratićemo ga kad-tad, milom ili silom...A i Skadar beše srbski grad...podsećam samo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *