РОЈТЕРС РАЗОТРКИО БРИСЕЛ: ЕУ више никоме не гарантује чланство

ROJTERS RAZOTRKIO BRISEL: EU više nikome ne garantuje članstvo

28 septembra 2021

Evropska unija, strahujući od političkih reakcija država članica, više ne može da pristane da pruži garancije za buduće članstvo šest balkanskih zemalja kojima je obećano mesto u bloku, objavio je Rojters, pozivajući se na četvoro neimenovanih diplomata i interni dokument.Zastoj oko deklaracije samita EU i lidera Balkana, 6. oktobra, predstavlja najslabiju tačku strategije EU da uvede Srbiju, tzv. Kosovo, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju i Severnu Makedoniju u blok, što se, kako se napominje, podudarilo sa rasplamsavanjem tenzija na administrativnoj liniji Srbije i Kosova.

EU na samitu namerava da ponovi obećanje od pre 18 godina da „daje nedvosmislenu podršku evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana“, stoji u nacrtu deklaracije samita sa datumom 11. septembar, u koju je britanska agencija imala uvid.

Diplomate navode da su održane najmanje dve runde razgovora koje nisu rezultirale dogovorom.

Države EU ne žele da obelodane svoje stavove, navodi Rojters i dodaje da bogate severne zemlje, kao što su Danska, Francuska i Holandija strahuju da se ne ponovi scenario ubrzanog prijema Rumunije i Bugarske 2007. godine i lošeg upravljanja migracijama radnika iz istočne Evrope u Britaniju, što je, kako se ocenjuje, mnoge Britance okrenulo protiv Unije.

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Sta cemo sad, samoubistvo? Vucicu, dodaj mi testeru.

  2. Si Ju Leter Aligeder says:

    Si sinjore, možemo da biramo ili sami da se raspadnemo ili Bog da nas raspadne. A znate kako je pisano? "Biće poslednje carstvo sveta sastavljeno što od jakih, što od slabih. Jakih kao čelik i slabih kao glina, i to carstvo će stajati radi toga na klimavim nogama, i pašće kamen Božiji sa nebesa na takva stopala i poravnaće sva ta carstva i uspostaviće svoje pravedno koje će večno trajati." To vam je knjiga proroka Danila iz Starog zaveta, a kasnije vidimo da će carstvom da vlada sam Sin Božiji i Njegova vladalačka palica se neće pomeriti sa mesta. Dakle, mi sada samo naslućujemo raspad i sami se klimamo, ali taj veliki raspad tek dolazi. Uzdajte se u Boga i spasenje Njegovo. Dela koja je učinio poslanstvom Sina svog radi nas, radi milosti Njegove, radi života večnog i večnog carstva Božijeg koje dolazi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *