Роман у причама

Roman u pričama

8 avgusta 2018

SLAVIMIR Stojanović Futro, jedan od najboljih (ne samo naših) grafičkih dizajnera, koji je prošle godine objavio slikovnicu „Singi Lumba i drvo čarobnih olovaka“ („Laguna“), večeras će promovisati i svoj prvi „pravi roman“ – odnosno, „roman u pričama“. Upravo tako knjigu „Devet“ opisuju Futro i njegov izdavač Goran Stojičić iz kuće „Amonite“, koji će večeras u 20 časova na Tašmajdanu govoriti o ovoj knjizi koja nas očekuje u septembru i o Stojičićevoj novoj zbirci „Slučaj Danil Harms“.

Svaku od 47 priča od kojih je istkan roman „Devet“ ilustrovao je jedan od 47 vrhunskih ilustratora, likovnih umetnika i grafičkih dizajnera po Futrovom izboru.

– Roman u ilustrovanim pričama je autobiografska, lična, teška i iskrena knjiga, neka vrsta psihološke autoradionice koja je meni u datom trenutku bila neophodna, a ispostavilo se da ima mnogo ljudi koji sa mojim iskustvima imaju kompletnu identifikaciju – opisuje Stojanović priču. – Glavni lik dizajner Sava Nikolić, u devetoj godini izgubi pamćenje posle potresa mozga, da bi se izbrisano sećanje na prvih devet godina života vratilo tek trideset godina kasnije, kada mu u istom danu umre majka i rodi mu se ćerka. Od tada nadalje, kroz ćerkinih devet godina on ponovo proživljava svoje detinjstvo i napokon, na kraju, zajedno sa ćerkom, puni devet godina, drugi put.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *