RON POL: Obama gura Ameriku u rat sa Rusijom

RON POL: Obama gura Ameriku u rat sa Rusijom

21 новембра 2014

Dr_Ron_Paul 567Bivši američki kongresmen i jedan od osnivača pokreta Čajanka, Ron Pol, ocenio je da nedavne promene u Kongresu SAD mogu biti i dalekosežne i sudbonosne.

Podsetimo prvo: Demokratska partija je pretrpela težak poraz na nedavnim izborima za američki Kongres i izgubila kontrolu u Senatu uz istovremeni gubitak mandata u Predstavničkom domu.

Prvi put za poslednjih osam godina, punu kontrolu u Kongresu SAD dobila je Republikanska partija, koja ne samo što je uspela da dobije potrebnih 6 glasova za većinu u Senatu, nego čak i da „premaši plan“ jer je osvojila 7 glasova.

Vlast je prešla u ruke republikanaca, ocenio je Pol, ali se filozofija na Kapitol hilu nije promenila jer se vašingtonska vlast koja održava militarističko socijalno uređenje još uvek odlično oseća.

Pol je ukazao da su mnogi kritikovali njegov komentar na socijalnoj mreži Twitter: „Republikanska kontrola Senata jednaka je širenju ratova od strane neokonzervativaca u Siriji i Iraku. Već se čuje bat vojničkih čizama“.

Evo Polovih ocena i upozorenja koja su posle toga usledila:

„Moja strahovanja su se, nažalost, potvrdila mnogo pre nego što sam pretpostavljao. Ubrzo posle izbora, predsednik Obama je izjavio da je potrebno udvostručiti broj američkih vojnika u Siriji i Iraku i zatražio od kongresmena da povećaju finansiranje vojne operacije za 5,6 milijardi dolara. Obama je takođe izjavio da će tražiti načine za proširenje ovlašćenja za primenu vojne sile u Iraku i Siriji.

Obama je rekao šta je potrebno za promenu strategije ne samo u naredna dva meseca, nego i na dugoročnom planu. Te fraze zvuče kao topot čizama na putu beskrajnog rata. Demokrate su se u Senatu takmičile sa republikancima – ko će snažnije insistirati na vođenju agresivne spoljne politike. Ali, pobeda republikanaca, zahvaljujući kojoj su se najratoborniji predstavnici neokonzervativaca, kao što je Džon Mekejn, našli na ključnim položajima, dovešće do toga da će odgovor na molbu predsednika biti novi plan upada u Irak sa velikom brojem vojnika i oružja.

Osim toga, republikanci su u Senatu izrazili bezumnu želju da nastave obnavljanje „hladnog rata“. Oni zahtevaju da sankcije protiv Rusije ostanu bez obzira što se pokazalo da j glavni razlog za njihovo uvođenje – optužba za umešanost Moskve u obaranje malezijskog aviona – lažan. Radi podrške Obaminoj vladi, oni hoće da Ukrajini isporučuju oružje, što će dovesti do velikog broja stradanja civilnih lica na Istoku Ukrajine.

Njihova opasna politika u odnosu na Rusiju – sa namerom da „hladni rat“ transformišu u „vrući“ – imaće katastrofalne posledice.

Uopšte se ne nadam da će obnovljeni Kongres na unutrašnjem planu moći da istraje u smanjivanju rashoda. Mnogo je verovatnije da će republikanci podržati naglo povećanje socijalnih rashoda pošto su oni ekvivalentni vojnim rashodima. Odnosno, to je ono što Vašington naziva kompromisom“.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u