Ротквице за нижи холестерол

Rotkvice za niži holesterol

9 aprila 2019

RANO proleće ne može da se zamisli bez trpeze sa rotkvicama. Ovi korenasti plodovi pomažu prolećnom „buđenju“ organizma i štite bubrege od stvaranja kamena.

Nekoliko istraživanja pokazalo je da rotkvice sadrže supstance koje važe za odlične borce protiv raka. Sadržaj vlakana u ovom povrću čini ih naročito efikasnim u sprečavanju i borbi protiv raka debelog creva.

Rotkvice se posebno preporučuju onima koji su tokom zime preležali bronhitis ili upalu sinusa. Osim toga, svrstavaju se među povrće koje je blagotvorno za osobe koje pate od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju holesterol, regulišu nivo šećera i krvni pritisak.

Rotkvice podstiču i rad jetre i žučne kese i čiste krv. Vlakna, kojima obiluju, regulišu pražnjenje creva, pa se efektnije izbacuju toksini i sprečava pojava zatvora.

Ovi crveni plodovi značajni su i za zdravlje kože. Uspešno čiste lice od akni, a deluju i protivupalno. Poželjno je i da ih jedete ali i da ih stavljate na problematično mesto na koži. Izmiksajte rotkvice u blenderu, dodajte malo vode i nanesite na kožu nežno utrljavajući smesu vrhovima prstiju. Umijte se, pokupite višak vode peškirom i sačekajte pet minuta da se koža u potpunosti osuši.

SOK

SOK od rotkvica se smatra dobrim prirodnim lekom protiv urinarne infekcije. Ovaj napitak efikasno ublažava peckanje, a odličan je diuretik i pomaže izbacivanju bakterija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *