РШУМ: Не треба се бунити због тих електронских чуда, ТРЕБА ИХ ПОДРЖАТИ

RŠUM: Ne treba se buniti zbog tih elektronskih čuda, TREBA IH PODRŽATI

30 oktobra 2016

ljubivoje-rsumovic-1429107090-57202

Juče su sajamske hale bile pune devojčica i dečaka. Uglavnom „školaraca“, jer bio je – školski dan.Izdavačka ponuda za decu svih uzrasta, od one koja i ne prepoznaju slova do one u zavodljivim tinejdžerskim godinama, i ove je sezone bogata.

Nemoguće je izbrojati preslatke publikacije za mališane po štandovima koje se seku, slažu, šaraju, lepe, boje, oglašavaju na pritisak ili mućkanje… da čovek ostavi posao i krene da se igra!

Nije lako ni izdvojiti tek pokoji naslov za one malo starijeg uzrasta. No, uz razna izdanja koja se na ovaj ili onaj način tiču kompjutera, na štandu „Kreativnog centra“ u centru (čitalačke) pažnje su „Šekspir za zaljubljene“ Alana Parsija – citati iz dela genijalnog pisca zanimljivo presloženi u, nazovimo, savetodavnu formu za „bolna pitanja srca“ – i „Niče za osobe pod stresom“ istog autora, koji je filozofsko delo čuvenog mislioca vrlo zabavno prilagodio problemima svakodnevice.

„Vulkančić“ je juče doslovce bio okupiran. Kao i godinama već, među najtraženijim knjigama su, mogli bismo reći, klasici za decu: „Beskrajna priča“ Mihaela Endea (u kojoj neodoljivi Bastijan otkriva tajni svet čarolija i zemlju Fantaziju) i Egziperijev „Mali princ“, kojem je pre dva dana posvećena i panel diskusija. I razne vrste bajki, kao i sve (od slikovnice do enciklopedije) o dinosaurusima je, kažu, među najtraženijim publikacijama.

Kad smo kod bajki, na atraktivnom štandu „Pčelice“ je „Ovčarsko-kablarska bajka“ Raše Popova. Šta reći… Mora se videti i pročitati – jer jedinstveno je i čudesno to kako Raša voli decu!

Na štandu „Lagune“, među brojnim izdanjima za klince i klinceze, juče je potpisivao knjige čuveni književnik koga mnogi okrivljuju da je zauvek sačuvao dete u sebi i svima oko sebe – Ljubivoje Ršumović. Više je njegovih naslova kod ovog izdavača, a najnoviji je „Kuća sa okućnicom“, gde između ostalog, autobiografski beleži pripovesti o životu na selu i divnim ljudima čiju je čudesnu mudrost iznedrila oranica – svojevrstan nastavak „Tri čvora na trepavici“.

– Deca su uvek deca, radoznala, lepa i, što je vrlo važno, originalna. Kad sam ja bio dete, čudio sam se mesecu, naročito punom mesecu… Tako i deca danas imaju nešto čemu se čude. To je imperativ. Deca su po prirodi radoznala da bi što pre i što temeljnije otkrila svet oko sebe i na neki način ga pripitomili – kaže Ršum.

Opasku da danas to čine preko interneta, ali „i to je način“, poznati književnik je prokomentarisao rečima:

– Da, i to je način. Mnogi se bune zbog tih elektronskih čuda. Ne treba se buniti. Treba ih podržati da bi čovek znao šta se dešava. A sve bude pa prođe. Sećam se vremena kad se pojavila televizija. Svi su govorili, na primer, da je gotovo s filmom. I? Vidimo da nije.

Upitan za svoje dugogodišnje, ali i buduće pisanje za decu, Ršumović je rekao:

– Duško Radović je kazao da treba pisati za decu kao za odrasle, samo mnogo bolje. I ja se trudim (smeh).

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *