RTS pred gašenjem

RTS pred gašenjem

9 jula 2013

rts1Upravni odbor Radio-televizije Srbije saopštio da je zbog pada pretplate dovedeno u pitanje normalno funkcionisanje javnog servisa.

„Ovakva finansijska situacija dovela je u pitanje opstanak javnog servisa. Ne radi se samo o direktnoj ugroženosti egzistencije svih zaposlenih u RTS, nego, pre svega, o nemogućnosti da javni servis ispuni svoju društvenu funkciju“, navodi se u saopštenju UO RTS.

Iz RTS-a apeluju na sve nadležne organe da hitno preduzmu mere koje će obezbediti njegovo stabilno, dovoljno i transparentno finansiranje, ne samo od trenutka kada najavljeni zakon bude usvojen i stupi na snagu, nego u narednih šest meseci kada mogu da nastupe ozbiljne posledice usled nedostatka finansijskih sredstava za izvršenje zakonskih obaveza javnog servisa.

„Bez informativnih, obrazovno-školskih, naučnih i kulturno-umetničkih programa RTS-a doveden je u pitanje važan stub za konsolidaciju demokratije i očuvanje pluralizma“, upozorava se u saopštenju.

Programi RTS1 i RTS2 izdvajaju se medju televizijama s nacionalnom frekvencijom u pogledu društveno važnih i gledanih segmenata pojedinih programskih vrsta, navodi Upravni odbor.

RTS2 je, kako se precizira u saopštenju, gotovo jedini program koji pruža sardžaje iz kulture i umetnosti.

U prvom kvartalu 2013. obrazovno-školski program RTS 1 i 2 gledalo je 3,9 posto gradjana dok ostale četiri televezije s nacionalnom frekvencijom imaju prosečnu gledanost od 0,2 posto u ovom segmentu.

Kod naučnog programa odnos je četiri odsto u odnosu na 0,9 posto u korist RTS-a, a kod programa iz kulture i umetnosti 3,4 odsto u odnosu na 1,4 procenta za sve ostale televizije s nacionalnom frekvencijom.

Pri tome tri od četiri privatne televizije s nacionalnom frekvencijom u strukturi programa imaju nula posto iz obrazovno-školskog segmenta, a dve od četiri uopšte ne prikazuju programe iz oblasti nauke, kulture i umetnosti.

„Zbog ovakvog stanja medijske scene Srbije, smanjenje kapaciteta rada javnog servisa ima direktne posledice na mogućnost gradjana da dobiju relevante programe i informacije iz oblasti informativnog, obrazovno-školskog, naučnog, verskog i kulturno-umetničkog programa“, upozoravaju iz RTS-a.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *