RTS-u treba 80 miliona evra od budžeta

RTS-u treba 80 miliona evra od budžeta

6 avgusta 2013

rts1Aleksandar Tijanić kaže da će RTS „proći dobro“ ako iz budžeta dobije 80 miliona evra za godinu dana, ali i dodaje da je zakon o tome daleko od Skupštine.

Pomoćnik ministra Dragan Kolarević najavio je i rešenje problema finansiranja RTS i RTV Vojvodina koji bi sledeće dve godine bili na budžetu, iako nacrt zakona o javnim medijskim servisima još nije poznat javnosti. Samim tim, kaže direktor RTS-a za „Politiku“, daleko je i od usvajanja u parlamentu.

„Prema tome, Kolarević može samo da kaže da misli da će iduće godine RTS biti na budžetu. Što se nas tiče, moguće je da prođemo dobro i loše. Dobro – ako iz budžeta dobijemo 80 miliona evra za godinu dana. Na to bismo dodali oko 15 do 17 miliona prihoda od marketinga, što je dovoljno da se pripremimo za digitalizaciju, kao i za socijalni program za odlazak hiljadu ljudi. Ako dobijemo 60 miliona evra to neće biti dovoljno za digitalizaciju, a ako dobijemo 50 miliona to će predstavljati neku vrstu rada u prinudnim uslovima“, objašnjava.

Da li će ovakav način finansiranja RTS-a, koji je inače suprotan preporukama Evropske unije o materijalno i politički nezavisnom Javnom servisu, ugroziti njegovu nezavisnost i objektivnost u radu, Tijanić ne želi da komentariše dok ne vidi predlog zakona.

„Srbija je specifična zemlja. Političari nađu načina za uticaj i kad to izgleda nemoguće. Svi srpski režimi su imali takav odnos prema RTS-u. Ovaj režim u ovoj godini se ponaša korektno, ali ćemo prave namere videti iz svote koja bude odvojena. Mi razumemo da je kriza i da to nije mala svota, ali Javni servis košta, jer daje usluge društvu: čuva kulturu, jezik, tradiciju, običaje“, ističe Tijanić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *