Руководство „Фијата“ и синдикалци потписали споразум; Брнабић: Постигнут добар компромис

Rukovodstvo „Fijata“ i sindikalci potpisali sporazum; Brnabić: Postignut dobar kompromis

25 jula 2017

Rukovodstvo „Fijata“ i Samostalni sindikat potpisali su sporazum u Vladi Srbije. Dogovoreno povećanje plata i novi kolektivni ugovor na tri godine.

Radnici „Fijatove“ fabrike u Kragujevcu prihvatili su ponudu koju im je poslodavac predočio u petak, posle tri dana pregovora. Sporazum o tome u Vladi su potpisati rukovodstvo kompanije i predstvanici Samostalnog sindikata, koji su i pokrenuli tronedeljni štrajk.

Radnicima je ponuđeno povećanje zarada u naredne tri godine u skladu s procenom Narodne banke Srbije o rastu inflacije. U avgustu će im zarade biti uvećane za 2,2 odsto, a u februaru – 4,5 procenata.

„Fijat“ je obećao i da će biti udvostručena naknada za prevoz van standardnog radnog vremena, u avgustu će radnici dobiti polovinu bonusa efikasnosti za prošlu godinu, a drugu polovinu u decembru. Dogovoreno je i da se formira Komisija koja će utvrditi da li su i na kojim radnim mestima zaposleni preopterećeni.

Kako prenosi RTS, dogovor će biti deo Kolektivnog ugovora koji će važiti tri godine. Navodeći da su predstavnici sindikata prihvatili da se uzdržavaju od bilo kakvih štrajkova za to vreme, Vlada Srbije smatra da je postignuti dogovor odličan pokazatelj da je naša zemlja dobro mesto i za domaće i za strane investitore, što doprinosi daljem ekonomskom rastu i razvoju zemlje.

BRNABIĆ: POSTIGNUT DOBAR KOMPROMIS

Premijerka Ana Brnabić je izjavila danas nakon potpisivanja sporazuma između poslovodstva i Samostalnog sindikata u Fijatu, da su razgovori bili jako teški ali da je pronađen dobar kompromis.

„Razgovori bili jako teški,svi smo iscrpljeni. Ovo su bili pravi razgovori u smislu da ne postoji strana koja je pobednik i strana koja je izgubila. Nađen je dobar kompromis,“ rekla je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, obe strane su bile odgovorne i hrabre

„Znam da će i videla sam da su predstavnici radnika već izloženi nekim kritiama da je to moglo bolje, ali radnici su imali ozbiljne predstavnike koji su naterali i Fijat i vladu na ozbiljan kompromis“ rekla je ona.

Brnabićeva kaže da i dalje stoji iza radnika Fijata.

„Nemam nikakav problem da ponovo razgovram sa radnicima i objasnim šta je dobijeno ovim razgovorima,“ dodala je ona.

Premijeka se zahvalila svim stranama koje su se odazvale pozivu vlade za razgovore, a radnicima i Štrajkačkom odobru na odgovornosti i hrabrosti što su verovali u vladu i mogućnost da se razgovara i nađe kompromisno rešenje.

Zahvalila se i predstavnicima Fijata što su imali razumevanja za razgovore koj su vođeni i za zahteve radnika.

Dogovoreno je osnivanje Komisije za tehnička merenja.

Komisiju će činiti članovi sindikata i članovi FCA Srbija, kao i tehnički stručnjaci iz sedišta kompanije.

Komisija će početi sa radom od 15. septembra.

Brnabić je objasnila da je ovom prilikom Vlada Srbije intervenisala kako bi se postigao dogovor ovde jer je bila vanredna situacija i došlo do potpunog potpuni prekida proizvodnje u firmi koja zapošljava više od 2.500 ljudi, trpeo je BDP, izvoz i kooperanti…

Za sve ostale stvari postoji intitucionalni mehanizam Agencija za mirno rešavanje sporova, koja je jako profesinalna, navela je ona i istakla da se nada još većoj proizvodnji u Fijatu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Kosovac says:

    Onolike muke za 4,5 posto povećanje plata. U februaru? Ovo je viša matematika. Nisu trebali ni da štrajkuju. Ova Ana Brnabić izgleda ima dobrog Mirka………. Kako jak sindikat imaju ovi radnici, mogao je Fiat i da im zajmi platu, uz povoljnu kamatu.

  2. Kosovac says:

    Interesuje me ko je ovaj glavonja u gro planu na slici ilustraciji, u sivoj uniformi Fiata….. Sindikalac, podguzna muva, ko bi bio drugi?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *